Google står bag fem nye solcelleparker i Danmark

Med fem nye solcelleparker investerer Google massivt i vedvarende energi i Danmark.

Google står bag fem nye solcelleparker i Danmark

Google står i den kommende tid bag opførelsen af fem nye solcelleparker i Danmark på i alt 160 MW. Det bidrager til at nå Danmarks klimamål og er et led i den største investering i vedvarende energi nogensinde fra en virksomhed.

Danmark bliver nu hjemsted for en markant udbygning af vedvarende energi gennem solceller. Det sker, efter at Google har underskrevet aftaler med danske leverandører om at opføre fem nye solcelleparker rundt om i landet. Parkerne bliver placeret i Morsø, Gimming ved Randers, Norddjurs, Rødby Fjord og Næstved med en samlet kapacitet på 160 MW. Det svarer til ca. 32.000 hjem med soltage og mere end matcher forbruget af energi i Googles kommende datacenter ved Fredericia, når det åbner.

Satsningen på vedvarende energi i Danmark sker som led i det største pakke af opkøb i vedvarende energi nogensinde fra en virksomhed, som Google i dag annoncerer. Projekterne er placeret i seks lande – USA, Chile, Sverige, Finland, Belgien og altså Danmark – og tilfører en samlet kapacitet på 1.600 MW. Alene i Europa investerer Google omkring 1 mia. dollar (knap 7 mia. kr).

“En virksomhed som Google bruger meget energi, fordi vi er med til at holde internettet kørende 24 timer i døgnet. Men vi føler samtidig et enormt ansvar for, at det sker på en så bæredygtig måde som overhovedet mulig. Vi har det seneste år arbejdet hårdt på at finde gode projekter i Danmark, og jeg er glad for, at det er lykkedes at få solcelleaftalerne på plads, sådan at vi skaber grøn, dansk energi”

siger Googles danske direktør, Malou Aamund.

Google solceller
Den kommende solcellepark på Morsø. Foto: Google

De første tre solcelleparker er senest i drift i sommeren 2020, mens de sidste to følger til efteråret 2020. I november sidste år annoncerede Google en investering på 4,5 mia. kroner med opførelsen af et datacenter ved Fredericia. Det forventes at være i drift mod slutningen af 2020, hvor der dermed vil være en Google-finansieret, danskproduceret solkapacitet, som opvejer energiforbruget i centret.

Fakta om Googles grønne investeringer

  • Google er verdens største opkøber af vedvarende energi som havvind, landvind og solenergi blandt virksomheder.
  • I dag annonceres 18 nye aftaler for 1.600 MW på verdensplan. Fem af disse aftaler er i Danmark med en samlet kapacitet på 160 MW.
  • Googles samlede portefølje af vedvarende energi nu ca. 5.500 MW. Der produceres over 14 tetrawatttimer af ‘ren’ elektricitet årligt.
  • Yderligere info findes i Googles seneste bæredygtighedsrapport fra september 2019.

De fem solcelleparker placeres i:
Gimming (17 MW, Better Energy)
Norddjurs (23 MW, Better Energy)
Næstved (41 MW, Better Energy)
Morsø (25 MW, European Energy)
Rødby Fjord (55 MW, European Energy)