Indstillinger du skal ændre hos Google for bedre privacy

Ved at ændre de rette indstillinger kan du beskytte dig mod tracking og højne din privacy, når du benytter Googles tjenester. Se guide.

Indstillinger du skal ændre hos Google for bedre privacy

De store tech-selskaber som Google, Apple, Amazon, Microsoft og Facebook er vævet godt og grundigt ind vores hverdag. At de tracker vores gøren og laden og sælger vores data til annoncører har også været mere eller mindre accepteret gennem mange år, men ikke mere. Nu er der kommet meget fokus på vores privacy.

Der er heldigvis kommet flere og bedre muligheder for at passe på os selv. Google har særligt stået for skud, når det gælder bekymring om datatracking og her kigger vi på tre indstillinger hos Google, der kan forbedre din privacy.

Sådan forbedrer du din privacy hos Google

1. Skjul din aktivitet på i Google

Hver gang man benytter en Google-service bliver den logget i Min aktivitet-side. Her kan du se alt du har søgt efter, billeder du har taget, YouTube-videoer du har set, hvilke Google-apps du har brugt og så videre.

Hvis du deler computer med andre i husstanden eller logger ind på en andens computer, så kan de se din aktivitet. Det er dog muligt at tilføje en ekstra sikkerhedsfeature og så skal man indtaste dette kodeord inden man kan se søgehistorik.

  1. Gå til activity.google.com.
  2. Vælg Administrer bekræftelse af Min aktivitet over din aktivitet.
  3. Slå Ekstra bekræftelse til eller fra.

Se også: Spot er Googles nye Find Min-system til alle Android-telefoner

2. Stop med at gemme aktivitet i Google

Du kan også helt droppe at gemme din aktivitet i Google.

  1. Gå til din Google-konto.
  2. Klik på Data og tilpasning i navigationspanelet til venstre.
  3. Klik på Administrer din aktivitet under “Aktivitetsadministration”.
  4. Deaktiver den aktivitet, du ikke vil gemme.

Se også: De bedste telefoner med Googles styresystem

3. Få styr på hvad Google Fotos og Maps tracker

De billeder, du gemmer i Google Fotos, indeholder også en række digitale spor. For eksempel hvor du har været gennem årene. Du kan dog slå dette fra. Når du bevæger sig omkring kan Google Maps også registrere, hvor du rejser.

  1. Du kan vælge samme fremgang måde som ved punkt 1 og 2 herover, men du kan også åbne Google Maps på din computer og trykke på menuikonet med de tre streger under hinanden øverst til venstre. Vælg ‘Din tidslinje’.
  2. Nederst på skærmen er der nogle bokse, for eksempel en der viser, at din placeringshistorik er slået til. Tryk på den blå boks, hvor der står ‘Administrer Placeringshistorik’. Så kommer du ind til ‘Aktivitetsadministration’ på din Google-konto.
  3. Er Placeringshistorik slået til, er slideren til højre blå. Klik på den for at slå den fra og så bliver den grå. Så vil Google ikke længere kunne tracke dine fremtidige rejser eller geotagge dine billeder.

Google skriver, at hvis du sætter Placeringshistorik på pause, kan det begrænse eller deaktivere tilpassede oplevelser i Google-tjenester.

Eksempelvis modtager du muligvis ikke anbefalinger baseret på steder, du har besøgt, eller nyttige pendlertips. Det gør de naturligvis for, at du ikke skal slå denne type trackinginformation fra, men det kan du trygt gøre.

Se også: Nyheder om privacy og tracking