Spot: Kan man stole på Googles Find My tracking netværk?

Spot kan blive navnet på Googles Find Min netværk, der skal kunne bruges på alle Android telefoner - men kan vi stole på Google?

Spot: Kan man stole på Googles Find My tracking netværk?

Google kan være i gang med at udvikle en egen version af Apples Find Min netværk under navnet Spot. Netværket skal kunne tracke enheder, selv når de ikke er forbundet til internet.

Apple har sit fremragende Find Min-netværk, Amazon har indledt et tæt samarbejde med Tile, der er den anden store aktør, når det kommer til tracking-teknologi. Samsung prøver også med deres Galaxy SmartTag tracker.

Google Spot: Tracking system til alle Android-telefoner

Nu har 9to5Mac fundet en funktion med navnet Spot i en betaversion af Googles Play Services. Et kig på den antyder, at Google har planer om at snige funktionen ind i mange eksisterende Android-telefoner.

Spørgsmålet, der står tilbage, er, om brugerne stoler på, at Google ikke vil bruge en sådan funktion til at tracke dem med henblik på annoncering på den ene eller anden måde.

Mykola Srebniuk, chef for informationssikkerhed hos MacPaw, har i en e-mail til Lifewire kommenteret sagen. Han forklarer, at Google med et sådan system let vil kunne spore og overvåge Google-enheder omkring en med henblik på mere præcis profilering af disse brugere.

“Det hele handler om ‘the ads business’. Privacy bliver i stedet erstattet med fortrolighed på en måde, så Google igen vil vide alt”, spår han.

Se også: Guide til de bedste Android telefoner

Apples Find Min har tracking integreret i styresystemet

Apples Find Min har en stor fordel i forhold til al anden tracker-teknologi. I stedet for, at en mistet enhed er nødt til at forbinde til internet for at udsende sin position, benytter Find Min alle de andre over en milliard iOS-enheder i verden til at finde enheden. Det betyder, at en mistet enhed blot skal udsende et SOS via Bluetooth, hvilket desuden bruger minimalt med strøm.

På den måde kan AirTags fungere i over et år på et enkelt cellebatteri, og det er også derfor Apple kan lægge passiv Find Min ind i AirPods Pro ved hjælp af en opdatering af firmwaren.

Uafhængige trackere som Tile har det sværere, da brugerne er nødt til at installere en app og lade appen køre i baggrunden for at skabe et tracking-netværk.

Apple og Google kan lægge det ind i styresystemet, så det automatisk aktiveres i alle enheder, samtidig med at det ikke bruger ekstra batteri.

Se også: Test af Samsung SmartTag

Rent teknisk er Spot intet problem – men tilliden er væk

Play Services er en slags Google-styresystem, der kører mellem Android, sig selv og appene i telefonen. Det styrer grundlæggende ting som push notifikationer, placeringsforespørgsler og andre basale funktioner. Det vigtigste er, at Play Services kan opdateres uafhængigt af telefonens styresystem.

Så selvom for eksempel Samsung ikke længere sender opdateringer ud til den pågældende telefon, så kan Google stadig opdatere Play Services, og det er på den måde, Spot kan komme ud i en masse telefoner, hvis den bliver lanceret.

Det tekniske er ikke noget problem for Google, men værre ser det ud på tillidsfronten. Folk stoler ikke på Google, slår Miranda Yan, medgrundlægger af trackingsiden for køretøjer, Vinpit, fast i en e-mail til Lifewire.

“Som alle ved, så kommer størstedelen af Googles omsætning fra reklamer. Når man for eksempel åbner Google Maps, gemmer den et snapshot af din lokation. Udfordringen er ikke teknisk. Googles eneste problem er brugernes tillid. Når det gælder privacy, vil brugerne altid foretrækker Apple. Det skyldes ene og alene reklameforretningen”.

Se også: Priser på gadgets

AirTag har fokus på integritet som noget helt naturligt

Apple lancerede AirTag uden det store hurlumhej omkring integriteten. Dels på grund af deres historik  med rent faktisk at tage beskyttelse af deres brugere alvorligt, og dels fordi de har været meget varsomme med alt, der har med privatliv og integritet at gøre ved produktet.

For eksempel har AirTags flere foranstaltninger, der skal forhindre stalking, hvor iPhonen advarer dig, hvis man har en fremmed AirTag med sig rundt.

Desuden arbejder Apple på Android-software, der skal gøre det samme for dem, der ikke har en Apple-enhed. Det tog Apple lang tid at få AirTags på markedet, og den lange ventetid kan have at gøre med flere ting.

Dels kan Apple have tænkt på, at en tracker var temmelig unødvendig, så længe de fleste var hjemme på grund af coronapandemien, men det kan også have handlet om, at de har været meget grundige i udarbejdningen af alle integritetsfunktionerne.

Det bliver interessant at se, hvornår Google kommer med Spot og hvilke intentioner de har omkring privacy. Der kan ikke herske tvivl om, at det er et emne, der vil blive genstand for hed debat, når / hvis Spot kommer. Også selvom det vil kunne løfte denne form for tracking virkelig meget på Android-fronten.

Se også: Nyheder om tracking enheder

Mere til stoffet

Siden redaktionen publicerede denne nyhedsartikel er der kommet nyt i sagen. Daniel Søgaard Hald kunne ikke slippe temaet. 24/6/2021 rettede vi nyt fokus på sagen med en historie med fokus på De bedste apps og tjenester til podcast-lytning – Artiklen finder du her. Læs også seneste nyt om temaet her..