Nu skal få robotterne ud i danskernes hverdag

Dansk satsning skal få autonome robotter ud i det offentlige rum - det er vigtigt for at sikre dansk arbejdskraft og konkurrencedygtighed i fremtiden.

Nu skal få robotterne ud i danskernes hverdag

Teknologisk Institut åbner i dag et nyt robotlaboratorium, Autonomous Robotics Lab, som skal hjælpe virksomheder med at udnytte mulighederne med intelligente, autonome robotter, som kan arbejde uden for de normalt beskyttede produktionsmiljøer.

Robotter kan bruges i mange dele af samfundet

Laboratoriet er placeret i en af Teknologisk Instituts store robotinnovationshaller i Odense. Her kan producenter og professionelle brugere få bedre indblik i, hvor autonome robotter har deres berettigelse, hvordan man anvender dem bedst, og hvordan man sørger for, at de er sikre at omgås.

Administrerende direktør for Teknologisk Institut, Juan Farré, slår fast, at tiden er kommet til, at robotterne skal ud og arbejde i miljøer, som kræver, at de kan bevæge sig frit.

”Det er en enorm vækstmulighed for dansk robotindustri: Fra anvendelse i industriproduktionen til potentielt alle dele af samfundet. Fremtidens robotteknologi er ikke kun forbeholdt fabrikkerne”, uddyber han.

Se også: Billige simkort og abonnementer til IoT

Vigtigt med robotter for at sikre den danske arbejdskraft

Farré forklarer, at robotterne også skal hjælpe danske virksomheder i mange andre brancher; eksempelvis landbrug, sundhedssektoren, byggeri og logistik.

”Robotterne bliver et vigtigt element i forhold til at afhjælpe fremtidens mangel på arbejdskraft i Danmark samt opretholde og styrke konkurrenceevnen for danske virksomheder”, vurderer Farré.

Se også: Priser på telefoni til erhverv

Kræver avanceret teknologi med robotter i ukendte miljøer

Lars Dalsgaard, der er sektionsleder og ansvarlig for det nye laboratorium, forklarer, at det kræver avanceret teknologi, hvis robotter skal navigere i mere ustrukturerede og ukendte miljøer ude i samfundet.

Det er robotter som udgangspunkt ikke gode til, men med kunstig intelligens, nye, avancerede sensorer og teknologier til at skabe bedre samspil mellem mennesker og robotter kan vi skabe nye muligheder for robotterne.

Det betyder, ifølge Lars Dalsgaard, at robotter vil kunne begynde at udføre opgaver i det offentlige rum uden, at vi går på kompromis med sikkerheden.

Se også: Nyheder om robotteknologi