NVIDIA omgår USA’s handelssanktioner med tre nye chips til Kina

NVIDIA er snart klar med tre nye chipset tilpasset det lukrative kinesiske marked. Der er skruet ned for ydeevnen for at få lov til at eksportere dem til Kina.

NVIDIA omgår USA’s handelssanktioner med tre nye chips til Kina

NVIDIA har ikke lyst til at miste adgang til Kinas gigantiske marked for mikrochips. Selskabet er derfor lige på trapperne med tre nye AI-chips udviklet specielt til det kinesiske marked.

De nye chips, HGX H20, L20 PCIe og L2 PCIe, som ventes at blive annonceret 16. november, er designet til at omgå nye amerikanske eksportrestriktioner.

Læs også: Kina gør gengæld med eksportbegrænsninger på råvarer

Overholder USA’s eksportregler med ringere ydeevne

Med de tre nye chips, der er skræddersyet til Kina, vil den gigantiske chipproducent imødekomme landets voksende efterspørgsel efter hardware til at drive AI-løsninger, samtidig med at NVIDIA overholder USA’s eksportkontrol. Det skriver Wall Street Journal og Reuters på baggrund af en række lækkede dokumenter og fire personer, der er bekendt sagen.

Sidste år gjorde den amerikanske regering NVIDIA opmærksomme på, at der ville komme restriktioner af eksporten af computerchips tiltænkt supercomputere og AI-anvendelser ved eksport til Rusland og Kina. Restriktionerne blev annonceret 17. oktober og træder i kraft efter en måned – altså om ganske få dage.

Målet med de strengere restriktioner er at forhindre, at avancerede komponenter såsom højtydende chips fra NVIDIA bliver brugt til militære formål af Kina. Restriktionerne har forhindret NVIDIA i at sælge visse A100- og H100-chips og topmodellen inden for forbruger-GPU’er, RTX 4090, i Kina. Derfor har de nu de tidligere nævnte varianter af A800 og H800-chips specifikt til det kinesiske marked.

De nye chips overholder de opdaterede restriktioner, som stiller krav til, hvor kraftig ydeevnen i en chip må være, når den eksporteres til Kina. De er alle udstyret med NVIDIAS nyeste AI-teknologi, men ydeevnen er altså reduceret mærkbart.

Læs også: Bruger Huawei ulovligt 5G-chips i sine telefoner?

Går glip af ordrer til en værdi af 5 mia. dollar

Restriktionerne påfører ifølge avisernes oplysningerne NVIDIA et stort tab, da producenten må sløjfe kinesiske ordrer til en værdi af over fem milliarder dollar. Alligevel er NVIDIA i en temmelig gunstig position.

Trods den neddroslede ydeevne er NVIDIAs chips stadig bedre end alternativerne i Kina, og efterspørgslen er derfor fortsat massiv. På lang sigt vil NVIDIAs dominans dog aftage, efterhånden som de kinesiske konkurrenter bliver mere konkurrencedygtige.

Kinesiske selskaber som Baidu, Huawei, Xiaomi og Oppo har allerede begyndt udviklingen af egne halvledere for at forberede sig på en fremtid, hvor de måske ikke længere kan importere chips fra USA.

Oven på nyheden steg NVIDIAs aktie med 3,3 procent.

Læs også: Nyheder om it, tele og tech