Ny Bluetooth 6.0-standard kan sanse omgivelserne

Bluetooth-standarden bliver med version 6.0 mere bevidst om de præcise omgivelser for dine tilsluttede enheder, hvilket åbner op for helt nye anvendelsesmuligheder.

Ny Bluetooth 6.0-standard kan sanse omgivelserne

Vi skal helt tilbage til 2016 for at finde året, hvor specifikationerne for Bluetooth 5.0 blev lanceret. Teknologien introducerede funktioner, der primært var designet til nye Internet of Things-enheder – enheder, som mange danskere i dag har stående rundt omkring i hjemmet.

Efterfølgende kom der nye opdateringer i 2019 (Bluetooth 5.1 og 5.2), 2021 (Bluetooth 5.3) og 2023 (Bluetooth 5.4).

Se også: Top 5: De absolut bedste Bluetooth-højtalere

Nyheder i Bluetooth 6.0

Nu er tiden kommet til en helt ny version af den trådløse forbindelsesstandard, som vi i dag bruger overalt til alt fra mobiler, ure, wearables og headsets til infotainmentsystemet i vores biler og i medicinske apparater.

Bluetooth Special Interest Group (SIG) har netop udgivet de vigtigste specifikationer for den version 6.0. Bluetooth 6.0 introducerer både nye funktioner og forbedrer eksisterende funktioner.

Sansning af omgivelserne med Bluetooth Channel Sounding

Den mest iøjnefaldende funktion i Bluetooth 6.0 ser ud til at være en ny mulighed kaldet Bluetooth Channel Sounding.

Bluetooth SIG hævder, at Channel Sounding bringer ”ægte” afstandsbevidsthed i Bluetooth-kompatible enheder. Det lyder som en potentielt banebrydende innovation med betydelige fordele for økosystemer bestående af trådløse enheder.

Channel Sounding vil i høj grad forbedre brugeroplevelsen for ”Find min”-løsninger, så brugerne kan udpege den nøjagtige placering af tilbehør med stor nøjagtighed. Teknologien skulle samtidig være understøttet af et ”robust” sikkerhedslag, oplyser konsortiet.

Channel Sounding kan pt. opnå en præcision på +/- 20 centimeter over store afstande på op til 150 meter. Desuden sikrer teknologien, at kun autoriserede brugere kan låse døre op eller få adgang til sikre områder i bygninger, der er udstyret med trådløse sikkerhedssystemer.

Bluetooth SIG fremhæver også, at udviklere vil finde Channel Sounding værdifuld, da den præcise lokaliseringsbevidsthed åbner op for mange muligheder for at skabe nye applikationer. Det kan være bedre positionering af objekter til AR/VR-apps, overvågning af patienters sundhed gennem placering og bevægelsesmønstre, sporing af objekter og overvågning af områder gennem analyse af trådløse signaler.

Se også: Snart kan du dele Bluetooth-lyd med flere på én gang

Andre nyheder i Bluetooth 6.0

De øvrige funktioner i Bluetooth 6.0-standarden byder på kærkomne forbedringer i datatransmission og leveringseffektivitet.

Med Decision-Based Advertising Filtering vil Bluetooth Low Energy Extended Advertising-funktionen forbedre scanningseffektiviteten af enheder ved at reducere den tid, der bruges på at scanne sekundære kanaler.

Derudover forbedrer funktionen Monitoring Advertisers energieffektiviteten, når den enhed, der fungerer som vært (for eksempel din smartphone), ikke er i stand til at afgøre, om en anden enhed stadig er inden for rækkevidde.

Isochronous Adaptation Layer ”gør det muligt at sende større datarammer i mindre link-layer-pakker” med en ny framing-tilstand, der skal reducere ventetiden og øge pålideligheden i følsomme anvendelsesområder såsom lydudstyr.

Se også: Top 5: Billigste bluetooth-trackere – billige, men gode Bluetooth-trackere

Kommer til dine enheder de kommende år

Bluetooth-foreningen fremhæver sin evne til regelmæssigt at opdatere og introducere nye funktioner og forbedringer af Bluetooth-standarden – og det er da også korrekt.

Men det, som organisationen ikke nævner, er den lange tid, som det tager, før disse teknologiske fremskridt dukker op i enheder og tilbehør, som forbrugerne rent faktisk kan købe. Det kan ofte tage flere år.

Alene i år er der lanceret talrige telefoner og wearables med Bluetooth 5.0 fra 2019 såsom Xiaomi Redmi 13, Motorola Moto G24, Nokia 235, HMD Barbie, Samsung Galaxy Watch FE, HMD Pulse Pro og OnePlus Watch 2.

Selvom det nye Bluetooth 6.0 lyder lovende, kan det altså tage et par år, før Bluetooth 6.0-funktionerne er bredt tilgængelige i forbrugerprodukter. Du må derfor væbne dig med tålmodighed.

Hvis du vil have tidligst mulig adgang til Bluetooth 6.0, skal du holde øje med næste års topmodeller fra producenter som OnePlus, Xiaomi, Motorola, vivo, Oppo og Realme, som plejer at bruge den nyeste Bluetooth-teknologi i topmodeller som de første.

Se også: Top 5: De absolut bedste mobiler