Robotfirmaer sværger i åbent brev ikke at fremstille krigsrobotter

En række robotfirmaer som Boston Robotics frygter en fremtid med krigsrobotter og underskriver nu et brev, hvor de sværger ikke at ville udvikle den slags robotter.

Robotfirmaer sværger i åbent brev ikke at fremstille krigsrobotter

Boston Dynamics og flere af industriens sværvægtere har sværget i et offentligt åbent brev, at fremover vil de ikke bygge robotter, der kan bruges til krigsførelse.

Dette skete på Defense Expo Korea 2022, den største udstilling af våben i verden. Udstillingen blev afholdt d. 21. september 2022 med deltagelse af 350 virksomheder.

Hele 43 forsvarsministre fra blandt andet Saudi Arabien, Slovakiet og Rumænien deltog i udstillingen.

Boston Dynamic underskrev torsdags i et åbent, men ikke bindende brev, at de ikke længere vil fremstille eller tillade fremstillingen af robotter til brug i krig. Brevet blev også underskrevet af Agility Robotics, ANYbotics, Clearpath Robotics, Open Robotics og Unitree Robotics.

Se også: Robotten Optimus bliver Teslas vigtigste produkt

Hvorfor dette åbne brev?

Baggrunden for brevet er, at firmaerne ikke vil øge den allerede store utryghed, der er rundt omkring i verden ved at producere robotter, der kan navigere i ellers ufremkommelige områder, hvor mennesker bor og lever og dermed bidrage til en øget utryghed.

Den type krigsteknologi vil mindske folks tillid til andre typer af teknologi, der er udviklet til at hjælpe mennesker positivt.

Nogle virksomheder markedsfører allerede krigsrobotter

Gruppen af virksomheder bag brevet skriver yderligere, at den nye holdning også skyldes handlinger fra andre virksomheder, der igennem de sidste par måneder kraftigt har markedsført deres krigsrobotter.

Robotter, der er udviklet til at håndtere og bruge våben, gælder blandt andet ”the armed Spot” fra Ghost Robotics, en robothund udstyret med våben.

Det fik blandt andet Toby Walsh, professor i AI fra University of New South Wales til at sige, at udviklingen af denne type dræberrobotter bør være en presserende anledning til at overveje, om teknologien overhovedet bør være tilladt. De overskrider nemlig en moralsk, juridisk og teknisk grænse og “fører os ind i en mørk og farlig verden”. Han er overbevist om, at den type våben vil blive brugt af terrorister og slyngelstater.

Også myndigheder har benytter robothunde med våben. For eksempel har Dallas politi i USA udstyret en robothund med en bombe til at dræbe en mand, der ville slå sin familie ihjel.

Se også: Hvordan bliver fremtidens teknologi?

Vil udvikle teknologi, der mindsker brugen af robotter i krig

Virksomhederne vil hverken selv fremstille robotter, der kan bruges i krig eller hjælpe andre virksomheder med det. Hvor det er muligt, vil de heller ikke tillade deres kunder at bruge deres produkter i krig.

I stedet vil gruppen fokuserer på at udvikle teknologi, der kan mindske brugen af robotter i krig og de håber, at andre virksomheder i industrien og politikere vil følge trop.