Stort studie bekræfter: Sociale medier giver dig stress

Igennem det seneste årti er brugen af sociale medier eksploderet - det kan nu måles på dit stressniveau.

Stort studie bekræfter: Sociale medier giver dig stress

Igennem det seneste årti er brugen af sociale medier eksploderet – det kan nu måles på dit stressniveau.

Har du hang til lige at tjekke Facebook inden du går i seng? Eller går du dine mails igennem mens du børster tænder? Så er du sandsynlig en af de brugere som APA, den amerikanske sammenslutning af psykiatere, kalder for ’Constant checkers’.

APA har i rapporten ’Stress In America: Coping With Change’ kortlagt hvordan særligt teknologi og sociale medier har indflydelse på amerikanernes generelle stressniveau. Studiet er det første af sin slags som ifølge Bloomberg demonstrerer en statistisk signifikant stigning i amerikanernes stressniveau forårsaget af de sociale medier.

I undersøgelsen har foreningen monitoreret en række voksne deltagere i årtiet fra 2005 til 2015. Her noteres, at forbruget af sociale medier er eksploderet i perioden fra 7 til 65 procent. Særligt unge mellem 18-29 er ramt, med en vækst fra 12 til 90 procent.

Blandt de adspurgte svarer næsten halvdelen, 43 procent, at de konstant skal tjekke, hvorvidt en ny besked, tweet eller e-mail er tikket ind. Det er den gruppe APA kalder for ’Constant Checker’.

Læs også:  Mobiltelefonen stresser de unge

Målbar stresspåvirkning

Konstant at være på, holder dig ikke bare orienteret – det har ifølge undersøgelsen en bagside. De aktive brugere af sociale medier scorer nemlig 5,3 points på 10-tals stressskala – næsten et helt procentpoint mere end det gennemsnittelige stressscore på 4.4.

Værst står det til hos professionelle brugere, der tager deres arbejde med hjem. Disse scorer op til 6.0 på 10-pointsskalaen for stress. At arbejde hjemmefra en lørdag eftermiddag kan derfor udløse endnu en markant stresspåvirkning.

Se også:  Rapport fastslår: Sløvt internet giver dig stress

Det skal du undgå på de sociale medier

Blandt undersøgelsens deltagere peger 42 procent på kulturelle og politiske diskussioner som værende den største kilde til stress på de sociale medier.

Den slags kan i værste fald have konsekvenser i det virkelige liv. Her svarer over en tredejdel af de såkaldte ’Constant Checkers’, at de oplever at de nedprioriterer at bruge tid med venner og familie på grund af de sociale medier.

Døjer du med stress på grund af mobilen og de sociale medier kan du dog med fordel følge disse råd.