Samsung Galaxy S21 Ultra får skrækresultat i DXOMARKs kameratest

Hjemmesiden DXOMARKs grundige kameratest viser, at Samsung Galaxy S21 Ultra højst overraskende tager dårligere billeder end sidste års Galaxy S20 Ultra. Se de store forskelle her.

Samsung Galaxy S21 Ultra får skrækresultat i DXOMARKs kameratest

Inden for mobiler sker der en konstant og hastig udvikling af teknologier – særligt inden for fotografering, hvor kamerasensorerne bliver bedre for hvert år, der går. Derfor ser man som regel også, at nye topmodeller overgår sidste års modeller eller som regel er lige så gode som forgængerne. Men det er tilsyneladende ikke tilfældet med kameraet i Samsungs seneste flagskib, Galaxy S21 Ultra. Firmaet DXOMARK, som gør sig i uafhængige, videnskabelige test af smartphones, linser og kameraer, fælder nemlig hård dom over Samsung Galaxy S21 Ultra.

Læs også: Test af Samsung Galaxy S21 Ultra 5G – Ultimativ Android

Må nøjes med en skuffende 17. plads

Godt nok får den en samlet bedømmelse på 121 svarende til en 17. plads ud af omkring 140 andre testede smartphones. Det er, med DXOMARKs egne ord, nok til at være et ’godt kamera’. Men det ser dog knap så godt ud, når man kigger ikke kun på konkurrenterne, men også forgængeren til Galaxy S21 Ultra.

Ifølge DXOMARK finder du nemlig et bedre mobilkamera i Samsung Galaxy S20 Ultra, som i skrivende stund rangeres som 10. bedst med en bedømmelse på 126. Så hvor stor kan forskellen rent faktisk være? Det har DXOMARK masser af eksemplar på. Vi gennemgår nogle af dem nedenfor:

Se også: De bedste priser og tilbud på Samsung Galaxy S20 Ultra

Mere støj ved dårlig belysning

Første eksempel fra DXOMARK viser, at der er mærkbart mere støj på billedet fra Samsung Galaxy S21 Ultra til venstre – og det generelle lysniveau på billedet er også ringere end i sidste års model. Støjen er også mere synlig på billedet fra S21 Ultra, fordi den har karakter af at være kromatisk. Det vil sige, at støjen består af pixels i forskellige farver modsat den mindre iøjnefaldende grålige støj, der også findes.

På billederne ovenfor ses det tydeligt især på sofaen, at sensoren i Galaxy S21 Ultra producerer meget mere støj end sensoren i S20 Ultra:

Dårligere bokeh-effekt ved portrætfotos

Portrætfotos og fotos med bokeh-effekt er kommet for at blive. Mobilproducenterne forsøger stadig at blive bedre til at efterligne den naturlige sløringseffekt fra kameraer med dedikerede objektiver.

Det ser dog ud til, at Samsung lykkedes bedre med dette i sidste års S20 Ultra:

Ifølge DXOMARK leverer sensoren i S20 Ultra flere detaljer og mindre støj, samtidig med den er bedre til at adskille forgrund og baggrund korrekt. Det ses blandt andet ved herrens højre øre, som er tydeligt defineret på billedet taget med Galaxy S20 Ultra. Men kigger man på venstre billede taget med Galaxy S21 Ultra, er øret helt sløret og egentlig svært overhovedet at se.

Lavere detaljegrad ved zoom

Smartphones er gennem de seneste år blevet super gode til at zoome mange gange ind og beholde mange af detaljerne. Vi skal ikke mange år tilbage, før mobilfotos ofte blev ufattelig dårlige, så snart man zoomede det mindste ind.

Meget er dog sket siden. Blandt andet er en særlig linse kaldet periskoplinse blevet mere udbredt. En sådan anvendte Samsung i Galaxy S20 Ultra, men i S21 Ultra skiftede Samsung periskoplinsen ud med to klassiske telelinser. På papiret ville idéen ikke være dårlig, men i praksis har ændringen vist sig at resultere i markant færre detaljer, når man zoomer ind.

Ovenstående billeder er taget rimelig tæt på ved cirka 2,5 gange zoom og ved meget lys (1000 lumen). Selv det mest utrænede øje kan se på disse billeder, at Samsung Galaxy S21 er det klart mest uskarpe billede. De store tal kan anes på billedet fra Galaxy S21 Ultra, mens linjerne flyder helt sammen. Det skaber endda en lilla og grønlig misfarvning.

Både på billedet fra sidste års Galaxy S20 Ultra og Huaweis flagskib, Mate 40 Pro, er linjerne knivskarpe. Også på pengesedlerne er der store forskelle i skarpheden mellem S21 Ultra og de to øvrige modeller.

På nedenstående billeder er lysstyrken sænket til 400 lumen, mens telefonerne zoomer endnu mere ind (cirka 4 gange):

Billedet fra Huawei Mate 40 Pro er nærmest uændret fra forrige testscenarie og er det klart skarpeste, mens Samsung Galaxy S21 Ultra næsten klarer sig bedre ved denne zoomafstand end den forrige. Linjerne står noget klarere, men skarpheden er stadig ikke nær så god som på billedet taget med Galaxy S20 Ultra.

I sidste testscenarie er der skruet endnu mere ned for lysstyrken (100 lumen):

Her kommer alle mobiltelefoner på prøve, men samme tendens gør sig også gældende her. Billedet taget med Galaxy S21 Ultra er markant mere sløret end i forgængeren S20 Ultra. Og så er der Huawei Mate 40 Pro, som er væsentligt skarpere end begge flagskibe fra Samsung.

Opdateringer kan måske forbedre kameraet

Det står altså klart, at der er tydelige forskelle i især detaljegraden på kameraerne i Samsungs to topmodeller. Hvor stor del af det, der skyldes hardwareændringerne eller billedbehandlingen, er ikke klart på nuværende tidspunkt. Samsung har siden lanceringen af S21 Ultra udsendt flere opdateringer, men DXOMARK oplyser ikke, hvilken version af Samsungs firmware testen er foretaget med – blot at den var opdateret, da testen blev foretaget.

Det ses ofte, at mobilkameraernes billedbehandling kan forbedres en hel del gennem softwareopdateringer, men dog også kun til en vis grad. Det forudsætter naturligvis, at hardwaren også er i orden.

Indtil videre ser det altså ikke ud til, at de på papiret ellers gode kameraspecifikationer har været nok til at overbevise folkene hos DXOMARK.

Se også: Nyt om kamerateknologi i telefoner

Flere nyheder i sagen

Historien slutter ikke her. Lasse Olsen gik videre med historien. 23/2/2021 stillede igen redaktiornen skarpt på temaet med artiklen Huawei præsenterer ny foldbar Mate X2: Folder nu indad – Den næste artikel om emnet finder du her. Få også seneste nyt om sagen ved at trykke her..