Undersøgelse: Politi bør få forbud mod brug af ansigtsgenkendelse

Engelsk politis brug af ansigtsgenkendelse til at bekæmpe kriminalitet og terror er yderst tvivlsom, siger forskere og kræver forbud.

Undersøgelse: Politi bør få forbud mod brug af ansigtsgenkendelse

Et studie viser, at ansigtsgenkendelse både etnisk og juridisk fejler, når politiet benytter metoden og politiet bør få forbud mod at bruge det på offentlige steder. Det er konklusionen, når forskerne fra Cambridge Universitet, der står bag undersøgelsen, kigger på det engelske politis brug af ansigtsgenkendelse.

Brug af ansigtsgenkendelse hos politiet i England lever ganske enkelt ikke op til de minimale krav, der er til etniske og juridiske standarder, lyder det efter at have analyseret brugen af ansigtsgenkendelse hos politiet fra Metropolitan (MET) og South Wales.

Teknologien bør ikke bruges på offentlige steder af politiet, slår forskerne fast.

Se også: Stemmeassistenter skader børns sociale kompetencer

Bruger ansigtsgenkendelse til bekæmpelse af kriminalitet og terror

Metoden sammenligner ansigter, der er fanget af sikkerhedskameraer til forskellige databaser, hvor de prøver at finde et match. Kina og andre ikke-demokratiske lande har brugt denne teknologi som en statslig overvågningsmetode i mange år efterhånden.

Politiet i England har testet metoden i forskellige situationer i deres bekæmpelse af kriminalitet og terror. I to tilfælde er teknologien brugt af MET og South Wales politi.

Her har de scannet folkemængder og sammenlignet med en liste af kriminelle. I et andet tilfælde har betjente brugt en smartphone-app til at overvåge en folkemængde og identificere mennesker, der er eftersøgt.

Se også: Er AI biased?

Svært at gennemskue brug af data om borgerne

I disse tilfælde fandt forskerne, at politiet ikke delte informationer om, hvordan de brugte de fundne data og information. Det har gjort det svært at konkludere, om værktøjet promoverer racistisk profilering samtidig med, at det stiller spørgsmålstegn ved ansvarligheden ved politiets brug af denne teknik.

Det er ikke altid, at man kan holde politiet ansvarlig de problemer, der er ved ansigtsgenkendelse, siger forfatteren Evani Radiya-Dixit.

Se også: Hvordan er fremtiden med AI?

Politi: 70 succesrate – ekspert siger 19 procent

MET hævder ifølge The Guardian, at teknikken giver en succesrate på op til 70 procent i søgningen på efterlyste personer, men en ekspert fra Essex Universitet, hyret af politiet, siger, at den nærmere ligger på 19 procent.

MET hævder dog til forsvar for deres arbejde, at ansigtsgenkendelse er støttet af myndighederne.