Danskerne går i seng med mobilen

Ifølge en ny undersøgelse går hver fjerde dansker i seng med mobilen, men det kan gå ud over nattesøvnen. Her er 10 gode råd fra en søvnekspert.

Danskerne går i seng med mobilen

Smartphonen er ofte tændt i vores hænder, men mere på nogle tidspunkter af døgnet end andre. Aftenen er et foretrukket tidspunkt, hvor den bliver brugt foran både TV’et og i sengen, og det er ikke altid en god idé. 

Når du ligger med mobilen i sengen om aftenen, så er du absolut ikke alene om det. En undersøgelsen foretaget af OnePoll på vegne af OnePlus viser, at hver fjerde dansker tager mobilen med i sengen. På trods af at mange finder det afslappende at scrolle på mobilen, så kan overdreven brug inden sengetid bidrage til en urolig søvn. Det går nemlig ud over produktionen af stoffet melatonin, der er det naturlige stof, der gør mennesker søvnige, og som hæmmes ved dagslys. 

Derfor kan det fx anbefales at slå nattilstand-funktionen til, som filtrerer størstedelen af det skadelige blå lys væk. Det er langtfra alle der får aktiveret denne funktion, hvorfor en ny type skærme kan være til stor hjælp.

Ny teknologi reducerer skadeligt lys

Denne skærmteknologi udsender helt automatisk meget mindre blåt lys, faktisk hele 42 procent:

“Vi har udviklet en ny teknologi, der reducerer det blå lys med hele 42 pct. Teknologien findes i en ’Nattilstand’ funktion, hvor skærmen glider over i mere rødlige farvetoner, der i højere grad skåner brugernes øjne. Med en enkelt indstilling kan Nattilstand blandt andet indstilles til automatisk at starte ved solnedgang og slutte ved solopgang”,

siger Marie Dam Feldborg, marketingdirektør, OnePlus Danmark

En skærm med en højere opdateringshastighed kan også anbefales, da det giver et mere roligt, skarpt, flydende og behageligt billede, der giver en nødvendig ro til både øjne og en træt hjerne. De fleste mobilskærme på markedet opdaterer med 60 billeder i sekundet, hvor få nye modeller er helt oppe på 90Hz.

OnePlus lancerede tidligere på måneden hele tre nye flagskibsmodeller; OnePlus 7T, OnePlus 7T Pro og OnePlus 7T Pro McLaren Edition, der alle er udstyret med denne nye skærmteknologi og 90Hz opdateringshastighed. De tre telefoner er også udstyret med en ’Zen Mode’ funktion, der hjælper brugerne med at være offline i en afgrænset tidsperiode.

Test af OnePlus 7T – 90Hz-skærm til en god pris

Her er 10 gode råd til en bedre nattesøvn

Ifølge Naja Hulved Rod, der er professor ved afdeling for epidemiologi på Københavns Universitet og forsker i søvnproblemer, kan man selv gøre en masse for at forbedre sin søvn. Herunder giver hun 10 gode råd til en bedre nattesøvn.

 • 1. Sørg for at stå op og gå i seng på regelmæssige tidspunkter
  Det fremmer en god døgnrytme og vender vores krop til at føle sig træt på samme tidspunkt hver dag.
 • 2. Undgå koffein før sengetid
  Som de fleste nok ved, er koffein et opkvikkende stof, som kan være med til at holde os vågne om natten.
 • 3. Undgå alkohol før sengetid
  Selvom alkohol kan få os til at slappe af, er det faktisk rigtig dårligt for vores søvn, som bliver forstyrret af alkoholens virkning.
 • 4. Undgå støj i soveværelset
  Støj over 30db er med til at forstyrre vores søvn. For at undgå dette kan du eventuelt bruge ørepropper.
 • 5. Gå kun i seng, når du er søvnig
  Hvis du alligevel ikke kan sove, bør du stå op og forlade soveværelset, læse en bog eller lave en anden afslappende aktivitet, indtil du igen føler trætheden vende tilbage.
 • 6. Undgå ikke-søvnrelaterede aktiviteter i soveværelset
  Det er en dårlig idé fx at arbejde eller svare på mails i sengen. Sengen skal helst kun bruges til at sove i. Sex er dog en undtagelse fra reglen.
 • 7. Sørg for at være fysisk aktiv i løbet af dagen
  Når vi holder os fysisk aktive, er det med til at fremme søvnkvaliteten.
 • 8. Undgå det unaturlige skærmlys fra fx computere, smartphones og fjernsyn
  Det er en god ide at dæmpe lyset på skærmen og aktivere et blålysfilter om aftenen. Det blå lys er nemlig med til at holde os vågne.
 • 9. Lav en søvndagbog
  Hvis vi har problemer med at sove, har vi faktisk ofte tendens til at undervurdere det antal timer, vi sover. Før en søvndagbog hvor du noterer, hvornår du gik i seng, hvornår du (ca.) faldt i søvn, hvor mange gange du vågnede i løbet af natten, hvornår du vågnede om morgenen, og hvornår du stod op. Ofte bliver vi overraskede over, hvor meget vi faktisk sover.
 • 10. Sørg for, at soveværelset er mørkt
  Det er en rigtig god ide at investere i mørklægningsgardiner eller eventuelt en sovemaske. Jo mørkere vores omgivelser er, når vi skal sove, jo bedre og dybere sover vi.

Mere nyt i sagen

Der er sket en del siden vi bragte historien. mobilsiden fulgte op på historien. 18/11/2019 fulgte redaktionen op med artiklen Test: ASUS ROG Phone II – Mere gaming end smartphone – Klik her. Læs også seneste nyt om emnet ved at trykke her..