Mobilproducenter går sammen om at dele patenter med hinanden

I kampen mod patentstridigheder går Google og en række producenter af Android-smartphones sammen om at dele ud af hinandens patenter.

Mobilproducenter går sammen om at dele patenter med hinanden

Google vil have fred. Fred fra patentkrige, patenttrolde og årelange stridigheder. Derfor indleder it-giganten det såkaldte PAX-initiativ, som på latin betyder fred.

Initiativet betyder, at Google går sammen med en række producenter af Android-smartphones for at stå stærkere over for konkurrenter, der måtte starte en retssag grundet brud på et eller flere patenter.

Helt præcist er der tale om et samarbejde mellem, indtil videre, Google, Samsung Electronics, LG Electronics, Foxconn Technology Group, HMD global, HTC, Coolpad, BQ og Allview. De råder sammenlagt over 230.000 patenter på verdensplan ifølge et blogindlæg fra Google.

Store såvel som små firmaer er derfor velkomne til at blive en del af samarbejdet, da tanken netop er at beskytte især mindre producenter, som ikke råder over et kartotek af patenter til at beskytte sig mod de såkaldte patenttrolde.

Læs også: Nokia og Apple genoptager patentkrig og sagsøger hinanden

Det er ganske gratis at være en del af fællesskabet, som fungerer ved, at producenterne giver alle medlemmerne lov til at bruge hinandens patenter, når de er en del af denne PAX-licens – eller “Android Networked Cross-License”, som den også hedder.

At dømme ud fra patentfællesskabets hjemmeside omfatter PAX kun softwarepatenter inden for Android-styresystemet og Googles apps. Stridigheder om hardware, eksempelvis Apples famøse iPhone-patent, der er blevet kendt for at beskrive ”en rektangel med runde hjørner”, er altså ikke omfattet af ordningen.

Med PAX-initiativet er det Googles håb, at innovation og valgmuligheder for forbrugerne fortsætter med at være den vigtigste drivkraft inden for Android-økosystemet frem for patentkrige.