Nu skal din smartphone være mere miljøvenlig

Genbrug af telefoner er in. Nye EU-regler fra 2025 vil sætte yderligere skub i genbrug af telefoner og tablets og forlænge produkternes levetid markant.

Nu skal din smartphone være mere miljøvenlig

I de ”gamle dage”, i hvert fald regnet i smartphonens levetid, var det ingen sag at skifte batteri i sin telefon. Generelt skulle der ikke den store ekspertviden til for at åbne sin telefon op. Det var nok at skrue et par skruer ud og pille delene fra hinanden.

Med tiden er reparationer dog blevet en mere kompleks opgave. Det, der var så nemt engang, kan nu koste mange penge, da det ofte kræver en professionel teknikers hjælp at reparere sin smartphone eller tablet.

Læs også: Fairphone 5: Reparationsvenlig smartphone med 8 års opdateringer

Om to år skal producenterne oppe sig gevaldigt

Står det til EU, skal der dog ændres på tingene. Helt konkret har EU-kommissionen foreslået en ny forordning, som stiller krav til et mere bæredygtigt design af blandt andet mobiltelefoner og tablets. De nye regler skal gælde fra 20. juni 2025.

Fremover skal disse produkter designes til at holde længere og være nemmere at reparere. Det sker i forsøg på at mindske elektronikaffald og gøre eksisterende produkter mere miljøvenlige. Forordningen indeholder krav om:

  • holdbarhed, energiforbrug, klima- og miljøbelastning
  • reparation, opgradering og vedligeholdelse
  • genbrug og genanvendelse af materialer

Hårdført design og batteri med lang levetid

EU vil snart stille nye krav til de forskellige producenter som Apple, Samsung og Google. De skal nemlig nu oplyse om batteriets holdbarhed, hvor meget af produktet det er muligt at genbruge, og så skal brugermanualer være tilgængelige på en åben hjemmeside.

Helt konkret skal smartphones klare mindst 45 utilsigtede fald uden at gå i stykker. Foldbare telefoner skal kunne modstå 35 fald i sammenfoldet tilstand og 15 fald i udfoldet tilstand. Derudover skal mindst 80 procent af batterikapaciteten være tilgængelig efter 800 cyklusser. Samme regler gælder for tablets.

Skærmene i telefoner skal have en hårdhed, der svarer til niveau 4 på Mohs’ hårdhedsskala – foldbare telefoner er dog undtaget fra denne regel. Producenterne skal også sikre, at telefonerne er vandbestandige.

Nemmere reparation og mindst fem års opdateringer

Uafhængige reparatører og slutforbrugere skal samtidig have adgang til reservedele og de nødvendige oplysninger for at kunne foretage reparationer i mindst syv år, efter produkterne er udgået.

I de første fem år skal reservedelene kunne skaffes inden for fem arbejdsdage, og i de sidste to år skal de kunne skaffes inden for 10 arbejdsdage.

Derudover er producenterne forpligtede til at stille “sikkerhedsopdateringer, korrigerende opdateringer eller funktionsopdateringer” til rådighed i mindst fem år.

Læs også: Klimavenlige iPhones er brugte iPhones