Samsung får patent på fingeraftrykslæser indbygget i skærmen

Nu har Samsung fået patent på en fingeraftrykslæser bygget direkte ind i skærmpanelet - noget som ventes at få debut i næste års Galaxy Note 9.

Samsung får patent på fingeraftrykslæser indbygget i skærmen

Afstemning

Indlæser ... Indlæser ...

Fingeraftrykslæsere indbygget i smartphoneskærme har i efterhånden to år været på tale, men vi har endnu til gode at se en smartphone lanceret med teknologien – angiveligt fordi stabiliteten og hastigheden skulle volde blandt andet Samsung og Apple voldsomme problemer.

Selv om Samsung angiveligt sløjfede planerne om at implementere en fingeraftrykslæser i skærmen på Galaxy S8 og S8+, har den sydkoreanske producent ikke opgivet drømmene om at nå i mål en dag.

Samsung er nemlig lykkedes med at få godkendt et patent på netop denne teknologi hos verdensorganisationen for intellektuel ejendomsret (WIPO). Ansøgningen blev indsendt tilbage i april måned, og nu har Samsung fået den godkendt.

Læs også: Avis: Samsung udskyder planer om fingeraftrykslæser i skærmen

I patentansøgningen er patentet blandt andet beskrevet som følger:
”En elektronisk enhed er til rådighed. Den elektroniske enhed inkluderer en berøringsskærm, en tryksensor placeret, så den kan registrere tryk på skærmen, en fingeraftrykslæser placeret, så den kan registrere et fingeraftryk på, som minimum, en del af skærmen, en processor der er elektrisk parret med skærmen, tryksensor og fingeraftrykslæseren og en hukommelse elektrisk parret med processoren, som lagrer mindst et registreret fingeraftryk.”

Dertil har Samsung vedlagt en række tegninger, som viser, hvordan teknologien virker i en smartphone, og hvordan fingeraftrykslæseren er indbygget i skærmen.

Samsung fingeraftrykslæser patent
Foto: Wipo.int

Afstemning

Indlæser ... Indlæser ...

Løsningen fungerer ved, at der allerøverst er et lag glas – typisk Gorilla Glass. Samsung skriver i patentansøgningen, at der under glasset kan placeres selve fingeraftrykslæseren, som scanner fingeraftrykket – eksempelvis med ultralyd. Under fingeraftrykslæseren er berøringssensorer til skærmpanelet placeret – dem som opfanger brugerens almindelige tryk og swipes på skærmen. Herunder finder man så selve skærmpanelet, som ifølge Samsungs patentansøgning kan være af typen LCD, LED, OLED eller MEMS.

Det nederste lag er en tryksensor, som har tre underlag. Denne sensor registrer tryk på det øverste lag af skærmen – formentlig ligesom 3D Touch i Apples iPhones.

Samsung fingeraftrykslæser patent
Foto: Wipo.int

Afstemning

Indlæser ... Indlæser ...

Bliver næste års store trend

Der er med andre ord lagt op til en teknologi, der fungerer meget som man kan forvente, og som chipproducenten Qualcomm allerede har demonstreret i en prototype i samarbejdet med smartphoneproducenten vivo. Det store spørgsmål er naturligvis, hvornår vi så får den første smartphone at se med en fingeraftrykslæser indbygget i skærmpanelet.

Ifølge den velinformerede Apple-analytiker, Ming-Chi Kuo, kommer næste års iPhones næppe til at få fingeraftrykslæsere. De får i stedet kun Face ID.

Læs også: Fingeraftrykslæsere i skærmen har problemer med hastigheden

Direktør i Qualcomm, Raj Talluri, har derimod for nyligt oplyst til TechRadar, at næste års store trend inden for smartphoneverdenen bliver netop denne nye type af fingeraftrysklæsere. Det skulle altså blive meget muligt at få fat i de første smartphones, hvor det ikke længere er nødvendigt med en fysisk knap til fingeraftrykslæseren.

Det er dog ikke forventningen, at Samsung når at blive klar med teknologien allerede når Galaxy S9 og S9+ lanceres her til foråret. I stedet forlyder det, at Samsung lancerer teknologien i Galaxy Note 9, som formentlig bliver afsløret om et lille års tid.

Seneste nyt om Mobilabonnement & telefoni