Sony: Sådan er vores Android-opdateringspolitik

Sony sætter ord på dets opdateringspolitik af Android-smartphones. Sony oplyser også, hvilke enheder der rettes for sårbarhederne Spectre og Meltdown.

Sony: Sådan er vores Android-opdateringspolitik

Når det kommer til softwareopdateringer til Android-smartphones- og -tablets, er det de færreste producenter, der kan bryste sig af en høj gennemsigtighed – eller nogen gennemsigtighed for den sags skyld. Det er oftest lidt af et lotteri, hvornår ens Android-enhed modtager en ny, stor softwareopdatering – og om den overhovedet modtager en.

Læs også: Sony: Disse Xperia-mobiler får Android 8.0 Oreo

Med undtagelse af Google, som klart og tydeligt oplyser hvilke modeller der opdateres og frem til hvornår, ønsker producenterne helst ikke at love for meget. Det er tilsyneladende en ganske kompleks proces at opdatere enhederne fra eksempelvis Android 7.0 Nougat til Android 8.0 Oreo, og så hjælper det nok heller ikke, at man lancerer helt op til 20 forskellige modeller på markedet i et utal af varianter, der alle helst skulle holdes opdateret. Denne langsommelige opdateringsproces ser dog ud til at blive forbedret gevaldigt i de kommende år takket være det såkaldte Project Treble.

Op til to års opdateringer til topmodeller

Modsat flere andre Android-producenter, har Sony nu gjort et forsøg på at øge gennemsigtigheden ved at udgive en klar politik for, hvordan producenten opdaterer dets modeller. Det skriver hjemmesiden Xperiablog.

Ligesom det har vist sig gennem de seneste års opdateringer, favoriserer Sony sine topmodeller, som får op til to års softwareopdateringer. Der er altså ingen lovning om, at billigere mellemklassemobiler fra Sony får nye softwareopdateringer lige så lang tid. Forskellen nu er, at Sony nu sætter ord på denne opdateringspolitik. Den lyder som følger:

”Vi sigter efter at understøtte alle topmodeller med den seneste Android-version i op til to år efter enheden er lanceret. Vi kan vælge ikke at opgradere en mellemklasse- eller budgetmobil, hvis tests ikke lever op til vores strenge krav og hvis vi føler, at hardwaren ikke er i stand til at levere en stabil brugeroplevelse.

Vi tilbyder en række let tilgængelige hjælpemidler til i enhedernes indstillinger, men også online, for at sikre, at brugere har mulighed for at holde sig opdateret på de seneste informationer vedrørende Android på Sony Xperia-produkter. De inkluderer:

En “Xperia og Android”-side, der viser vores seneste Android-nyheder

Inviduelle produktsupportsider, hvor brugere kan oplyse deres IMEI-nummer for at se opgraderingshistorik og kommende opdateringer

Et supportforum, hvor Sony-personale og eksperter er i nærheden for at hjælpe med problemer såvel som give råd om at få mest ud af Sony Xperia-enheder.”

Sony melder altså ganske klart og tydeligt ud, at du ikke skal forvente mere end 2 års opdateringer til topmodellerne – og endnu mindre til billigere smartphones, da Sony kan vælge at kassere opdateringen af softwaren til en model.

Man kan altid diskutere, om to års opdateringer er nok, nu hvor Google har indført 3 års softwareopdateringer og hvor Apple opdaterer sine enheder i endnu flere år. Ikke desto mindre er det et fremskridt, at der meldes klart ud, så forbrugerne bedre kan tage stilling til, hvordan de står i forhold til softwareopdateringer hos Sony.

Udgiver regelmæssige sikkerhedsopdateringer

Sony har også meldt ud, hvordan producenten forholder sig til sikkerhedsopdateringer, som bliver vigtigere og vigtigere i en tid, hvor der jævnligt offentliggøres enorme sikkerhedshuller i hardware såvel som software. Her lyder det fra Sony:

”Vores sikkerhedsopdateringsprogram er et løbende initiativ til at foretage regelmæssige rettelser tilgængelig mod de seneste risici, sårbarheder og fejl, inklusiv: Android-sikkerhed (udgivet af Google), dem fra relevante tredjeparter og ethvert Xperia-specifikt problem. Afhængig af timing og situation kan sikkerhedsopdateringer blive udgivet separat, som del af vedligeholdelse af firmwaren eller sammen med en fuld opgradering af Android-styresystemet.

Da sikkerhedsopdateringasprogrammet er tilgængeligt for hele vores premiumlinje, udvalgte mellemklassemobiler, kan timing og udbredelse variere fra teleselskab til teleselskab.”

Disse modeller rettes for sårbarhederne Spectre og Meltdown

I samme ombæring oplyser Sony, at man er i fuld sving med at arbejde på sikkerhedsrettelser af de to meget omtalte CPU-sårbarheder, Meltdown og Spectre.

Sony oplyser, at rettelserne for sårbarhederne vil komme sammen med Googles sikkerhedsrettelser fra den 5. januar 2018. Listen over Sony-enheder, som får sikkerhedsopdateringen, er som følger:

 • Xperia L1
 • Xperia L2
 • Xperia X
 • Xperia X Compact
 • Xperia X Performance
 • Xperia XA1
 • Xperia XA1 Plus
 • Xperia XA1 Ultra
 • Xperia XA2
 • Xperia XA2 Ultra
 • Xperia XZ
 • Xperia XZ Premium
 • Xperia XZ1
 • Xperia XZ1 Compact
 • Xperia XZs