Analytiker: Fingeraftrykslæser i næste iPhone skjules under skærmen

Den næste iPhone fra Apple kommer med en stor nyskabelse. Fingeraftrykslæseren bliver nemlig skjult under skærmen, mener analytikeren Ming-Chi Kuo.

Analytiker: Fingeraftrykslæser i næste iPhone skjules under skærmen

Med sidste års iPhone 7 skete der ændringer ved home-knappen, og i år kan du vente endnu mere drastiske ændringer af iPhone-hardwaren.

Som rygter flere gange har peget på, vil fronten på dette års iPhone nemlig blive udgjort mere eller mindre af skærm ligesom den kommende Galaxy S8, og dermed er der ikke længere plads til en stor home-knap under skærmen – heller ikke en kapacitiv af slagsen som den i iPhone 7.

Det har Apple dog en løsning på, og det bliver en ganske innovativ en af slagsen. I et notat til investorer oplyser den altid utroligt velinformerede Apple-analytiker Ming-Chi Kuo ifølge AppleInsider, at Apple gemmer fingeraftrykslæseren nedenunder skærmen.

Analytikeren forventer, at udskiftningen af Touch ID-fingeraftrykslæseren finder sted allerede i år samtidig med, at Apple ventes at gå over til en OLED-skærm. Netop OLED-skærmen er årsagen til, at dette kan lade sig gøre, for der skal nemlig fremstilles særlige skærmpaneler specifikt til dette formål.

Han tilføjer endvidere, at Apple vil gøre brug af fleksible, tynde OLED-paneler, hvilket vil gøre det nemmere for den optiske fingeraftrykslæser (i stedet for den nuværende kapacitive) at aflæse fingeraftryk.

Læs også: Fremtidens fingeraftrykslæsere bliver en del af skærmen

Umiddelbart kan en fingeraftrykslæser skjult under skærmen lyde noget futuristisk, men idéen er bestemt ikke så langt fra at blive til virkelighed, som man skulle tro. Firmaet Synaptics offentliggjorde for en måned siden et blogindlæg, hvori der forklares om fremtidsudsigterne for netop denne teknologi.

Her lyder det, at optisk teknologi er den bedst egnede til at trænge igennem skærmen og glasset. Det bliver dog nok kun et lille område – formentlig den nederste centimeter eller lignende – af skærmen, som kan registrere fingeraftryk. Synaptics oplyser nemlig, at den helt store udfordring er udvikle teknologien, så hele skærmarealet kan bruges til at registrere fingeraftryk – og så langt er man ikke endnu.

Læs også: Ny LG-teknologi: En usynlig fingeraftrykslæser

Apple selv har også fået godkendt adskillige patenter, der omhandler implementeringen af en fingeraftrykslæser under skærmen, så der er altså en ganske god sandsynlighed for, at fronten på den kommende iPhone kommer til at tage sig markant anderledes ud end de seneste års iPhones.

Apple satser på ansigtsgenkendelse på sigt

Aflæsning af fingeraftryk er ikke den biometriske teknologi, som Apple på sigt satser på. Ifølge analytikeren vil Apple en dag erstatte fingeraftrykslæseren fuldstændigt med enten ansigtsgenkendelse eller isis-scanning, som, modsat fingeraftrykslæsere, ikke kræver nogen interaktion fra forbrugerens side. Apple har angiveligt iris-scanning under udarbejdelse, men det er alligevel teknologien til ansigtsgenkendelse, som Apple ifølge analytikeren vil satse på over tid.

Læs også: Skærmen i iPhone 8 kan blive kurvet hele vejen rundt

Teknologien er dog ikke klar endnu, meddeler han, da blandt andet softwaredesign, udviklingen af komponenter og en database til lagring af verificerede ansigter endnu ikke er på plads. Det er således ikke utænkeligt, at Apple i en overgangsfase både vil benytte både den kommende optiske fingeraftrykslæser skjult under skærmen og ansigtsgenkendelse eller iris-scanning.