BBC afslører skræmmende arbejdsforhold hos iPhone-producent

Flere steder i produktionen af en iPhone har BBC fundet dårlige forholdt og brudte løfter fra Apples side

BBC afslører skræmmende arbejdsforhold hos iPhone-producent

Apple kom i mediernes søgelys af de forkerte grunde i 2010, da 14 ansatte hos Apples største leverandør, kinesiske Foxconn, begik selvmord på grund af dårlige arbejdsforhold. Dengang lovede Apple at håndhæve nogle standarder for deres leverandørers medarbejderes arbejdsforhold, men skjulte optagelser lavet af BBC tyder på, at de løfter ikke bliver overholdt.

BBC havde til programmet Panorama sendt undercover-reportere til Foxconns fabrik for at teste arbejdsforholdene, og de fandt gentagne overtrædelser af Apples retningslinjer. Apple har dog taget stærk afstand fra programmets udlægning.

Læs også: Apples underleverandør kæmper mod selvmord

Reporterne så gentagne gange, at arbejdere faldt i søvn, mens de sad ved samlebåndet under deres vagter på 12 timer.

En af reporterne måtte arbejde 18 dage i træk, selvom han flere gange bad om en dag fri. En anden reporter, der havde vagter på op til 16 timer, fortalte om udmattelsen ved de lange og hårde arbejdsdage.

”Hver gang jeg kom tilbage til sovesalen, så ville jeg ikke bevæge mig. Ikke engang hvis jeg var sulten, havde jeg lyst til at flytte mig, jeg ville bare hvile. Jeg kunne ikke sove om natten på grund af stress,” fortæller han.

Apple ser hele tiden forbedringer

Det billede, der bliver tegnet i programmet, kan Apple ikke nikke genkendende til, og Apple siger, at de ikke kender nogen andre firmaer, der gør lige så meget for at højne arbejdsforholdene i fabrikkerne.

Apple siger i en udtalelse, at de arbejder med deres leverandører og ser kontinuerlige og betydelige forbedringer, men at de samtidig ved, at arbejdet aldrig er færdigt i denne henseende.

Amerikanerne træner også både ledere og ansatte, så de kan følge de anvisninger, Apple har udstukket til sine leverandører, men det står i kontrast til udsendelsen. I den ser man blandt andet klip, hvor jobansøgere får besked på at sige ja til frivillig overarbejde, ellers vil de ikke blive ansat.

Læs også: Arbejdsforhold på Apple fabrik væsentligt forbedret

Også længere ned i forsyningskæden har Panorama fundet problemer. Programmet var på en indonesisk ø, hvor der bliver udvundet ulovligt tin. Det tin ender ifølge programmet i Apple-produkter.

På øen snakkede man også med en bare 12-årig dreng, der udvandt tin. Ud over at udføre børnearbejde så fortalte han, at han ofte frygter for mudderskred i de bakker, hvor han arbejder, som potentielt vil kunne begrave ham levende.

Til det siger Apple, at situationen på øen er kompleks. Apple kunne trækker sig helt ud af Indonesien og på den måde sætte en stopper for de illegale forsyninger derfra, men det vil være en kujonagtig måde at gøre det på, lyder det altså fra Apple.

Klip fra programmet kan ses via dette link.