Det globale smartphonesalg stiger igen efter to års nedgang

Ved coronanedlukningens begyndelse toppede smartphonemarkedet. Siden gik salget nedad, men oktober 2023 har været et vendepunkt. Nu er der igen fremgang at spore.

Det globale smartphonesalg stiger igen efter to års nedgang

I midten af 2021 under coronanedlukningen havde smartphonemarkedet kronede dage. Der blev købt uhyre mange nye telefoner, da man alligevel ikke kunne foretage sig meget uden for hjemmets fire vægge.

Men så blev markedet ramt af en hel del problemer kort efter hinanden. Først opstod der den globale mangel på komponenter netop på grund af den massive efterspørgsel, men også fordi coronanedlukninger begrænsede produktionen af især halvledere.

Derefter opstod der problemer med overfyldte lagre, og sidst men ikke mindst valgte forbrugerne at beholde deres telefoner i længere tid.

Læs også: Analytikere ser positive tendenser på smartphone-markedet trods fortsat fald

Foto: Counterpoint Research

Mellemøsten, Afrika og Kina trækker smartphonesalget op

Der er nu gået 27 måneder, siden striben af problemer begyndte, men nu har smartphonemarkedet ramt et vendepunkt, oplyser analyseinstituttet Counterpoint Research. Efter nedgang i smartphonemarkedet siden midten af 2021 og frem til oktober 2023 er markedet nu i fremgang. Salget i oktober 2023 var nemlig højere end end nogen måned siden januar 2022.

Der er ganske vist tale om en beskeden stigning, idet det samlede antal af solgte smartphones kun steg med fem procent i forhold til oktober 2022. Ikke desto mindre er det er et tydeligt tegn på, at markedet er ved at komme sig. Det er en udvikling, der skyldes fremgang i Mellemøsten og Afrika. Også Kina og Indien har oplevet vækst.

Apropos Kina så mener analytikerne, at Huaweis tilbagevenden til sit hjemmemarked er en af årsagerne til den positive udvikling i det store land. I Indien gav salget i forbindelse med fejringen af den hinduistiske lysfest Diwali det samlede salg et gevaldigt boost.

De etablerede markeder såsom Europa og USA lader derimod til at være mættede. Her går det nemlig langsommere med at få salget tilbage til tidligere niveauer. Man kan dog se, at iPhone 14-salget gav et flot udslag, og også lanceringen af iPhone 15-serien gjorde sit for at få oktobersalget over nullinjen.

Counterpoint Research mener, at markedet vil fortsætte sin positive udvikling i resten af 4. kvartal 2023 og derefter også i 2024.

Læs også: Salget af brugte smartphones tæt på 90 milliarder kroner