EU: Snart kan du selv skifte batteri på din smartphone

Ny EU-lovgivning om batterier og bæredygtighed betyder, at vi fremover selv let skal kunne skifte batterier i vores mobiler - ligesom i de gamle dage.

EU: Snart kan du selv skifte batteri på din smartphone

Kan du huske dengang, hvor man selv kunne pille bagsiden af en mobiltelefon og på et øjeblik udskifte batteriet med et spritnyt? Ny EU-lovgivning om batterier ser ud til at betyde, at den tid er på vej tilbage.

Se også: Test af de nyeste smartphones

Det skal være let at skifte mobilens batteri

Ny EU-lovgivning om batteri slår fast, at de skal være både mere bæredygtige, mere holdbare og mere effektive. Der blev i sidste uge i Parlamentet godkendt nye regler for design, produktion og affaldshåndtering af alle typer batterier, der sælges i EU. Det har betydning for elbilproducenter, elektroniske gadgets og ikke mindst mobiltelefoner og producenterne af dem.

Den nye EU-lovgivning betyder, at det (igen) skal være let at udskifte batterier i mobiltelefoner. I dag er mobiltelefonernes batterier indkapslet, skruet fast, limet sammen og generelt ikke til at komme til for normale mennesker.

Der skal ofte en øvet tekniker til, hvis batteriet skal udskiftes. Men det kan i en nær fremtid måske være slut.

Ifølge EU-parlamentarikerne må det ikke længere kræve et specialværktøj at udskifte batteriet. Det betyder, at batteriet skal være lettilgængeligt for alle og enhver.

Giver smartphoneproducenter udfordringer

Der er slet ingen tvivl om, at det vil give store udfordringer for smartphoneproducenter som Apple, Samsung, Google, OnePlus, Motorola, Xiaomi og alle de andre.

De skal nemlig ændre måden, som deres mobiltelefoner bliver designet på. Og det kan betyde, at nogle enheder bliver svære at lave i stil med dem vi ser på markedet i dag.

Et godt eksempel på dette er foldbare telefoner, der kræver utrolig kompakt indmad. Et udskifteligt batteri vil optage mere plads.

Et andet eksempel er mobiltelefoner med to batterier, der muliggør hurtig opladning. Det vil nok ikke være muligt, hvis batteriet let skal kunne udskiftes.

Træder i kraft i 2027

Den nye EU-lov vil træde i kraft i starten af 2027. Allerede fra næste år har EU krævet, at alle telefoner, tablets og kameraer, der sælges i EU, skal bruge et USB-C-stik. Det er kun Apple, der ikke anvender USB-C i dag.

Se også: Sammenlign priser på mobiltelefoner