FairPhone afslører ny bæredygtig og modulær smartphone

Firmaet FairPhone løfter sløret for 2. generation af sin smartphone med samme navn, som udmærker sig ved både at være bæredygtig og modulær.

FairPhone afslører ny bæredygtig og modulær smartphone

FairPhone 2 er nu en realitet, som er firmaets bud på, hvordan en bæredygtig og topmoderne smartphone skal skrues sammen samtidig med, at du nemt kan udskifte vigtige komponenter på den.

Fokusområdet for det Kickstarter-finansierede hollandske FairPhone er at producere en smartphone, der – som navnet indikerer – er ”fair” over for menneskerne og naturen, der tager del i produktionen af smartphonen.

Læs også: Fairphone – en bæredygtig smartphone

Det betyder blandt andet, at de mange folk, der står for produktionen af den, er ansat under særlige betingelser, hvor en del af omsætningen fra telefonen går til at forbedre de ansattes færdigheder og generelt at øge velfærden for dem.

Et andet vigtigt fokusområde er at skære ned på mængden af mineraler til fremstilling af komponenter fra konfliktramte områder og i stedet støtte op om initiativer, der går ind for bæredygtighed og bedre arbejdsforhold under produktionen af blandt andet guld, tunsten, tin og tantal, som indgår i komponenter.

Læs også: Apple driller Samsung for mindre miljøbevidsthed

Som en del af denne mission sørger FairPhone for at være helt transparente omkring, hvordan alt forholder sig under produktionen af den bæredygtige smartphone. Det er en omfattende opgave, som FairPhone fortsat arbejder på, da der er ufatteligt mange led i forsyningskæden af en smartphone som denne.

På softwaresiden, hvor telefonen kører med den nye Android 5.1 Lollipop-version, betyder det også, at alt er af åben kildekode, så du kan finde enhver linje kode skrevet under udviklingen af softwaren.

Nemt udskiftelige komponenter

For at forlænge levetiden af den bæredygtige smartphone har FairPhone gjort det nemt at reparere den og udskifte komponenterne over tid.

Det eneste du har brug for er en skruetrækker og ingen forhåndsviden som ved traditionelle reparationer af smartphones.

Bagsiden og hele den indre ramme med komponenterne monteret er lige til at tage ud. Kun enkelte dele kræver hjælp med en skruetrækker for at blive udskiftet.

FairPhone 2
Her ses en række af de specifikationer, som FairPhone 2 kommer med.

Fornuftige specifikationer trods bæredygtighed

Men hvad får du så for de €525 eller 3.900 kroner, som telefonen kommer til at koste ud over en bæredygtig og modulær smartphone, som forsøger at skåne miljøet og de involverede mennesker omkring den?

På skærmfronten får du en 5” stor af slagsen, som rummer en Full HD-opløsning på 1080 x 1920 pixels. Det giver en pixeltæthed på 441 pixels per tomme.

Læs også: Apple vinder miljøpris i USA

Processoren er opgraderet gevaldigt siden MediaTek-processoren i den første FairPhone. Nu sidder der en Snapdragon 801-processor med 4 kerner, som efterhånden ikke er blandt de nyeste og kraftigste, men som fortsat er rigeligt til langt de fleste opgaver. Den får følgeskab af 2 GB RAM samt 32 GB intern lagerplads, som kan opgraderes med et microSD-kort.

Derudover gemmer smartphonen på et 8 MP kamera bag på samt et 2.420 mAh batteri. I FairPhone 2 er der ikke bare plads til et, men to SIM-kort, hvilket er ofte benyttet i flere andre lande. De øvrige specifikationer er ikke oplyst, da der endnu kan nå at ske ændringer, fortæller firmaet i et blogindlæg.

Den bæredygtige FairPhone 2 kan forudbestilles i begyndelsen af denne sommer til den tidligere omtalte pris på omkring 3.900 kroner.