iPhone 7-ejere oplever, at malingen skaller af

Malingen på flere og flere iPhone 7 i sort skaller af især omkring bunden, men også langs siderne og på bagsiden. Apple har endnu ikke anerkendt problemet.

iPhone 7-ejere oplever, at malingen skaller af

Et stigende antal ejere af iPhone 7 i den sorte farve må se sig noget utilfredse med, at malingen begynder at skalle af rundt omkring.

I en supporttråd på Apples hjemmeside har flere uheldige ejere af telefonen kunne berette om, at malingen skaller af især på bunden ved hullerne til højttalerne. Også langs siderne og endda på bagsiden ses det, hvordan små flager af den sorte maling skaller af. Problemet synes både at opstå på iPhone 7 med og uden cover.

Læs også: Apple erkender: der er defekte iPhones derude

Siden den 13. november 2016, hvor tråden blev oprettet, er der blevet delt flere og flere billeder af omkring 10 forskellige ejere, som alle kan ses nedenfor. Først i starten af februar måned er der rettet en stigende opmærksomhed mod tråden, og siden da har flere frustrerede ejere meldt om samme problem.

iPhone 7 sort maling skaller af
Foto: Apple

Det er endnu uvist, hvad der er årsag til, at malingen skaller af over tid. De, som oplever problemet, meddeler alle, at telefonen ikke er blevet misvedligeholdt. Om problemet derfor skal findes hos Apple eller hos ejerne, er svært at sige på nuværende tidspunkt.

Apples egen garanti dækker ikke problemet

Hvad der er mere sikkert, er at Apples 1-årige garanti ikke dækker skader som disse – i hvert fald så længe Apple selv ikke har anderkendt problemet. Indtil videre må problemet ikke anses som en fabrikationsfejl, og derfor skal du ikke forvente at kunne benytte dig af Apples garanti, som gælder 1 år efter købsdatoen. I garantien står der følgende:

»Denne garanti gælder ikke: (a) for forbrugsvarer, f.eks. batterier eller beskyttende belægninger, som er udformet til at blive slidt med tiden, medmindre den opståede fejl kan tilskrives materiale- eller fabrikationsfejl; (b) for kosmetiske skader, herunder, men ikke begrænset til, ridser, buler og defekte plastdele omkring porte, medmindre den opståede fejl kan tilskrives materiale- eller fabrikationsfejl.«

Apple har heller ikke ry for at anerkende kosmetiske fejl som disse. Tilbage i 2005 oplevede brugere et lignende problem med den sorte iPhone 5. En ejer af telefonen valgte at rette direkte henvendelse til Apples vicedirektør, Phil Schiller, som kom med et meget klart svar:

»Ethvert alluminiumsprodukt kan blive ridset eller skalle ved brug, hvor dets naturlige sølvfarve vil vise sig. Det er normalt.«

Til gengæld er der reklamationsretten, som gælder 2 år fra leveringsdatoen. Som udgangspunkt er det dog dig som forbruger, der skal bevise, at fejlen også var til stede ved leveringstidspunktet, hvilket kan være noget vanskeligt ved en fejl som denne, hvor ejerne af sorte iPhone 7 oplever, at malingen skaller af over tid. Til gengæld gælder ”formodningsreglen” de første 6 måneder efter leveringen af et produkt, hvor man formoder, at fejlen, eller årsagen til den, allerede var til stede ved leveringstidspunktet.

Læs også: Apple anker ikke dansk sag om genproducerede iPhones

Hvis du skulle være blandt de iPhone 7-ejere, som har oplevet den sorte maling skalle af, uden du mener, at du selv har været skyld i det, bør den danske købelov altså give dig gode muligheder for at finde en løsning på problemet med Apple eller forhandleren.

Skulle Apple eller forhandleren afvise problemet, er der altid mulighed for at gå til Forbrugerklagenævnet ligesom David Lysgaard gjorde med sin iPhone 4, fordi den ikke blev ombyttet til en fabriksny iPhone 4, men derimod en genproduceret model. Han endte i december måned med at vinde en principiel sag mod Apple, da producenten stævnede ham i en årelang tvist imellem de to parter.