Købeguide: De bedste kompakte smartphones

Apple iPhone 6, Samsung Galaxy Alpha og Sony Xperia Z3 Compact er tre kompakte mobiler med topydelse. Se her, hvilken der er bedst til dig.

Købeguide: De bedste kompakte smartphones

Apple iPhone 6, Samsung Galaxy Alpha og Sony Xperia Z3 Compact er tre stærke bud på en kompakt mobil med topydelse. Se her hvilken der er bedst til dig.

Hører du til dem, som ikke kan se fidusen i stormobiler med 5+ tommer skærme? Efterlyser du en vaskeægte topmobil som ikke fylder for meget, men alligevel er hurtig, tager glimrende billeder og huser det nyeste software og funktioner? Så skal du læse med her.

Mobilåret 2014 har nemlig budt på en stribe mindre mobiler – en trodsreaktion, på en periode med vokseværk blandt topmobiler. Her byder Sony, Samsung og Apple ind med glimrende bud på mobiler, som alle er nemme at betjene med en hånd: Xperia Z3, Galaxy Alpha og iPhone 6.

Alle tre har høstet topkarakter hos mobilsiden.dk, der er derfor lagt op til mexicansk stand-off i mini-klassen. Lad os derfor se nærmere på bejlerne til kompakt-tronen.

Sony Xperia Z3 Compact

Først, og mindst, er Sony Xperia Z3 Compact. Med mål 127 x 65 x 8,6 mm er den mindst og nemmest at betjene, men det er kun udenpå. Indeni huser den en quad-core processor på 2,3 GHz og 2GB RAM, som sammen med seneste Android KitKat og Sony features som PlayStation streaming giver en kvik, funktionsrig pakke.

Læs den fulde test af Z3 Compact her.

Sammen med Sonys karakteristiske vandtætte ydre som holder støv og vand ude i ned til mindst 1 meter dybde. Batteriet i Z3 Compact er også det største blandt de tre og Z3 Compact tegner til at blive den mest holdbare, både mod stød, men også når det gælder driftstid.

Samsung Galaxy Alpha

Alpha er en ny produktserie hos Samsung, som introducerer eksklusivt metalfinish og stadigt formår at parre det med anvendelige features som udskifteligt batteri og ultra lav vægt. Galaxy Alpha excellerer desuden i at føles adelige uden at føles sart – en sjældenhed blandt luksusmobiler.

Læs vores fulde test af Samsung Alpha her.

Indenfor metalrammen gemmer Galaxy Alpha på potent maskineri, der markerer sig som den hurtigste til dato blandt Android-mobiler. Samtidig genfinder man Samsungs extensive app-bibliotek og features som fingeraftrykslæser og pulsmåler.

Apple iPhone 6

Apple iPhone behøver ingen nærmere introduktion. Det er den mest populære mobil i Danmark pt. Og med god grund. Metalfinish, rig iOS-pakke og tårnhøj ydelse er blandt Apples kerneværdier.

Læs den fulde test af iPhone 6 her.

Samtidig byder iPhone 6 på et nyt større format på linje med hvad markedet efterspørger i dag, og kameraet er både enkelt i brug, og sikrer glimrende billeder med kreative funktioner som slow-motion, eller hyper-lapse.

Hvilken der er bedst til dig afhænger af, hvilke egenskaber der er vigtigst for dig. Måske betyder kameraet ikke det store for dig, da du sjældent tager billeder? Eller rager det dig en papand, at en mobiltelefon er skåret ud i metal, da du alligevel har tænkt dig at smække et cover på?

Herunder kan du se, hvordan de enkelte mobiler rangerer i forhold til hinanden:

Skærmen på iPhone 6 er den skarpeste og mest lysstærke

Skærm

 • 1. Apple iPhone
 • 2. Sony Z3 Compact
 • 3. Samsung Galaxy Alpha

Apple vinder den runde med langt ned til rivalerne. Højere opløsning, naturlige farver og potent lysstyrke gør den skærm en fornøjelse at anvende under alle lysforhold. Til trods for glimrende kontrast placere Samsungs Alpha sig, lige under Z3 Compact pga. en lidt lavere skarphed og farver som ikke altid er korrekte.

Lyd

 • 1. Sony Xperia Z3 Compact
 • 2. Apple iPhone 6 / Samsung Galaxy Alpha

Frontvendte stereo-højtalere er bare bedst, især når de er placeret så du sjældent kommer til at dække for dem. Lyden er fornuftig uden at imponere. iPhone 6 og Alpha deler andenpladsen her, iPhone spiller lidt bedre mens Alpha spiller lidt højere.

Det er 3 vidt forskellige designs Sony, Samsung og Apple byder ind med

Finish og design

 • 1. Samsung Galaxy Alpha
 • 2. Apple iPhone 6
 • 3. Sony Xperia Z3

For første gang må Apple se sig slået på deres hjemmebane. Ikke fordi dens design fejler, men fordi Samsung formår at klemme mere ind i et mindre og lettere format. Sonyen indtager en bundplacering grundet dens mindre adelige materialer og tykkere profil.

Holdbarhed

 • 1. Sony Xperia Z3 Compact
 • 2. Samsung Galaxy Alpha
 • 3. Apple iPhone 6

Sony fører her med et støv- og vandtæt ydre der lægger op til hårdfør brug. Faktisk kan Sonyen overvejes som decideret håndværker-mobil hvis den iføres et stærkt cover. Samsung Alpha og iPhone kan ikke prale af at tåle elementerne i samme grad, Alphaen opleves dog som mere hårdfør via sin kraftige ramme, der kan holde de fleste knubs fra at baldre skærmen, iPhonen er her mindre godt beskyttet.

Ydelse

 • 1. Apple iPhone 6
 • 2. Samsung Galaxy Alpha / Sony Xperia Z3 Compact

Det er imponerende mekanik Apple har bygget ind i det 6,9 mm tynde kabinet. Her er en dual-core processor der overgår de konkurrerende 4- og 8-kernede løsninger. Samsungs processor overgår Sonys ditto på papiret, men Sony forstår samtidig at optimere så deres Z3 Compact matcher den lidt kraftigere Samsung.

Netværk

 • 1. Samsung Galaxy Alpha
 • 2. Apple iPhone 6 / Sony Xperia Z3 Compact

De tre mobiltelefoner adskiller sig ikke væsentligt på dækningen. De formår allesammen at fastholde 4G-netværk under vanskelige forhold. Samsung distancerer sig dog ved hjælp af features som download booster og Cat 6. LTE-understøttelse som fremtidssikrer mobilen med teoretiske download hastigheder over 300 mbps.

Driftstid

 • 1. Sony Xperia Z3 Compact
 • 2. Apple iPhone 6
 • 3. Samsung Galaxy Alpha

Her kommer udkonkurrerer Sony rivallerne med et batteri på 2600 mAh, mod henholdsvis 1810 og 1860 mAh til iPhone 6 og Galaxy Alpha. I praksis mærkes forskellen også, med driftstider på op mod 2 dage med Sonyen, mod 1½ dag i iPhone 6 og 1-1½ dag i Alphaen.

Software

 • 1. Apple iPhone 6 / Sony Xperia Z3 Compact
 • 3. Samsung Galaxy Alpha

iOS eller Android? Meningerne er delte og i sidste ende vil mange vende sig mod det system de er mest fortrolige med. iOS 8 opdateringen modner Apples styresystem til en sammenhængende størrelse, hvor både tredjeparts-apps men også din andre Apple enheder taler bedre sammen. Sonys tilpasning af Android løfter sig over Samsungs pendant, fordi de medfølgende apps oftest er af bedre kvalitet såsom LifeLog, musik og medie-afspileren.

Kamera

 • 1. Apple iPhone 6
 • 2. Sony Xperia Z3 Compact / Samsung Galaxy Alpha

Kamera-app’en på iPhone er en af de mest enkle, men alligevel funktionsrige til dato. Når det samtidigt understøttes af et kameramodul med skarp optik, som fokuserer lynhurtigt og intelligent, overbeviser det under langt de fleste forhold.

På nogle få punkter er Z3 Compact eller Galalxy Alpha overlegne. Sonyen brillerer under svære lysforhold, ved at suge mere lys ind, mens Galaxy Alpha er rundhåndet med farverne og leverer den skarpeste 4K-video.

Sony Z3 Compact er vandtæt, iPhone 6 og Galaxy Alpha rummer begge en fingeraftrykslæser i home-knappen

Features:

 • 1. Samsung Galaxy Alpha / Sony Xperia Z3 Compact
 • 2. Apple iPhone 6

Her må Apple se sig distanceret af begge Androidrivaler som byder på NFC med skiftevis micro-SD udvidelser (Z3 Compact) og pulsmåler samt udskifteligt batteri (Alpha). iPhone 6 kan prale af en vellykket fingeraftrykslæser, men den halvhjertede NFC-implementering, som kun virker med Apple Pay, trækker ned.

Pris

 • 1. Sony Xperia Z3 Compact
 • 2. Samsung Galaxy Alpha
 • 3. Apple iPhone 6

Er det prisen der i sidste ende afgør hvad du vil købe, er Sony Z3 Compact en ubestridt bankrådgiver-favorit. Dagsprisen på omtrent 3600,- kroner placerer den under Galaxy Alphaens 4300,- kroner. iPhone 6 er, som ventet, dyrest med en startpris på 5200,- kroner.

Tre filosofier, tre topmobiler

Stadig i tvivl?

Er du stadigt i tvivl om hvilken mobil der passer der bedst kan de tre topmobiler rangordnes, ved at tildele en, to og tre point for hver første-, anden og tredjeplads. Podiet kommer derfor til at se således ud:

 1. Sony Xperia Z3 Compact : 17 point
 2. Apple iPhone 6: 20 point
 3. Samsung Galaxy Alpha: 21 point

Det er et tæt løb, men Sony’en trækker i front, takket være stor anvendelighed, parret med glimrende ydelse og praktiske funktioner. Sony Z3 Compact løber derfor med prisen som bedste kompakte mobil.

Her finder du den bedste pris på Sony Xperia Z3 Compact.
Her finder du den bedste pris på Apple iPhone 6.
Her finder du den bedste pris på Samsung Galaxy Alpha.

Plads til alternativer

Synes du at 4,6” tommer er for stort? Eller er Z3 Compact for dyr? Der findes interessante alternativer, der også er værd at overveje.

 • Apple iPhone 5S: Den forrige iPhone er stadigt et besøg værd. Her er sidste top-iPhone med 4 tommer skærm og den er derfor langt mere lommevenlig end hvad markedet byder på i dag.
 • Sony Z1 Compact: Forgængeren til Z3 Compact deler mål med dens afløser. Skærmen er mindre, ydelsen er lidt lavere men prisen er også barberet med en tusindlap.
 • LG G2 mini: Søger du en billig mobil i kompakt format er LG G2 mini omvejen værd. Med en pris på under 1500 kroner er mobilen skruet godt sammen og leverer rimelig ydelse og lang levetid.
 • Nokia Lumia 630: Billigst, men ikke ubrugelig er Microsoft/Nokia samarbejdets budgetbasker. Selvom den findes et godt stykke under de tusinde kroner er mobilen i høj grad anvendelig og robust.

Du kan finde den bedste pris på iPhone 5S, Sony Z1 Compact, LG G2 mini og Nokia Lumia 630 på mobilpriser.dk