Næste år kommer smartphones med diamantskærme

Et firma er ved at teste mere holdbare skærme til smartphones. De er fremstillet af intet ringere end diamant og står til at få debut næste år.

Næste år kommer smartphones med diamantskærme

Du har formentlig selv prøvet at få din mobilskærm smadret på trods af, at de er udført i hærdet glas, f.eks. i form af Gorilla Glass eller Apples tilsvarende Ion-X-glas.

HTC har for en kort stund forsøgt sig med et hårdere materiale, da HTC U Ultra blev lanceret i en variant med safirglas. Materialet er angivet med en hårdhed på 9 ud af 10 på den såkaldte Mohs’ hårhedsskala.

Til sammenligning ligger Gorilla Glass på 5-6 på skalaen. Det vil sige, at det kun er materialer, der er placeret højere på skalaen, som kan ridse skærmen. Jo højere på skalen materialer er, desto sværere er det at ridse.

Læs også: Skærmbeskyttere giver skjulte fingeraftrykslæsere problemer

Et amerikansk firma mener ikke, at safirglas eller hærdet glas er hårdført nok. Det er i stedet i gang med at teste glas fremstillet af intet ringere end diamant, som har en hårdhed på 10 ud af 10 og dermed er det hårdeste materiale i verden.

Glas af diamant
Firmaets syntetiske diamanter fra firmaet AKHAN Semiconductor. Foto: Akhansemi.com

Første smartphone med diamantskærm kommer næste år

Firmaet, som hedder AKHAN Semiconductor, har udviklet den såkaldte Miraj Diamond Glass-teknologi. Det er syntetisk fremstillet diamant, som ifølge firmaet er hårdere end nogen andre materialer, der er brugt på smartphones. For et år siden oplyste firmaet til CNET, at man ville være klar med produktet sidst i 2017, men det skete ikke.

Nu har CNET så igen været i snak med firmaet, som nu kan oplyse, at man netop nu tester teknologien med smartphoneproducenter, men det er ikke muligt at røbe hvilke.

Læs også: Så meget koster en reparation af skærmen i iPhone X

Lige nu stresstester AKHAN Semiconductor diamantglasset til smartphones og sikrer sig, at glasset leder elektroniske signaler godt nok til at man kan navigere på skærmen med touch som man er vant til med andre typer af glas. Firmaet arbejder også på at recudere mængden af genskin i diamantskærmene.

Firmaet oplyser, at de første smartphones vil komme med glasset i 2019, men det vil være ret begrænset, hvor meget vi får at se til det. Da diamantskærmene som sagt er udviklet syntetisk i et laboratorium, er der begrænsede mængder af det kostbare materiale. Derfor vil firmaet også kun arbejde sammen med én smartphoneproducent ad gangen og én producent af skærmbeskyttere.

Det kunstige diamantmateriale fungerer nemlig som en meget tynd belægning, der påføres jævnt oven på et eksisterende materiale, hvilket eksempelvis kan være Gorilla Glass.

Det er endnu uvist, hvad prisen på en så hårdfør skærm som denne løber op i. Det får vi formentlig at se, når en telefon forhåbentlig ser dagens lys med teknologien næste år.