#booktok på TikTok får millioner af børn og unge til at læse bøger

#booktok er blevet et kæmpe fænomen på TikTok og har fået millioner af børn og unge til at læse bøger.

#booktok på TikTok får millioner af børn og unge til at læse bøger

Mange forældre ærgrer sig gule og grønne over, at de ikke kan få deres børn til at læse bøger – i stedet vil de unge hellere glo på videoer på TikTok. Faktisk kan TikTok være med til at få gang i børn og unges læseglæde, det er #booktok et godt eksempel på.

#booktok er en hashtag, der er blevet meget populær på TikTok og handler om at anbefale og dele anmeldelser af bøger, og det har fået mange børn og unge til at læse.

Se også: Billige mobilabonnementer

Bøger til børn og unge – anbefalet af børn og unge

Det gør det nemlig nemt og sjovt at finde nye bøger at læse, i hvert fald virker det til at være meget motiverende for børn og unge at hente inspiration til læseoplevelser på den måde. Samtidig er det også motiverende at se andre unge læse og dele deres læseoplevelser.

Der er ikke alt om deciderede boganmeldelser, men der er meget fokus på de følelser, læseoplevelsen giver.

Hashtagget #booktok har fået omkring 100 milliarder visninger på TikTok og har været med til at skabe en stor læsebevægelse, der har fået mange unge til at læse mere.

Det amerikanske medie Marketwatch mener, at TikTok og #booktok kan være årsag til, at salget af ungdomsbøger i USA i de første fire måneder af 2021 steg 70 procent i forhold til året før.

Der findes naturligvis rigtig meget indhold fra læseheste på engelsk, men danske børn og unge kan også finde rigtig mange danske brugere, der anbefaler dansk indhold.

Se også: De bedste telefoner til at læse bøger på

Børn og unge kan blive stresset af læsepres

Kritikere af TikTok peger på, at børn og unge sammenligner sig selv med andre på TikTok, også når det kommer til læsning. Hvis de ser andre brugere, der læser mange bøger og deler deres læseoplevelser på TikTok, kan de føle sig presset til at læse lige så mange bøger eller opleve følelsen af at være bagud. Dette kan føre til unødig stress og følelsesmæssig uro.

Endelig kan der være en risiko for, at børn og unge bliver udsat for upassende indhold, også når de holder sig informeret om indhold på #booktok. Selv om TikTok har retningslinjer for indhold og adfærd, kan der stadig være videoer eller kommentarer, der ikke er passende for børn og unge.

Det er derfor vigtigt, at børn og unge får vejledning af deres forældre i, hvordan man håndterer sådanne situationer, hvis de opstår.