Apples elbil udskydes og bliver ikke fuldt ud selvkørende

Apple havde oprindeligt planer om at lancere sin fuldt ud selvkørende elbil uden rat og pedaler i 2025, men det har vist sig sig at være en vanskelig opgave - selv for Apple.

Apples elbil udskydes og bliver ikke fuldt ud selvkørende

I årevis har rygterne om en elbil fra Apple floreret, men der er stadig stor uvished om, hvordan den kommer til at se ud, og hvad Apple ellers vil byde ind med på det helt nye område.

Det er vi dog blevet lidt klogere på nu, da der er kommet en lang række nye, interessante oplysninger fra finansmediet Bloomberg.

Se også: Test af elbiler

Bliver alligevel ikke fuldt ud selvkørende

Mediet erfarer fra kilder, der har kendskab til Apples udvikling af elbilen, at projektet nu står til at blive realiseret i løbet af 2026.

Tidligere har der ellers været forlydender om, at Apples selvkørende elbil skulle gå i produktion og blive lanceret i 2025. Ikke længe efter de oplysninger kom frem, mente Apple-analytikeren Ming-Chi Kuo at vide, at projektteamet, der står for udviklingen af Apple Car, var blevet midlertidig opløst.

Bloombergs nye oplysninger kan dog muligvis opklare forvirringen. Ifølge mediet har projektet ganske rigtigt været på usikker grund i flere måneder. Årsagen er tilsyneladende, at Apple havde ambitioner om at lancere Apple Car som en fuldt ud selvkørende bil helt uden hverken rat eller pedaler med understøttelse af SAE niveau 5.

Men det har vist sig sværere at realisere end forventet, og det får nu it-giganten til at skrue ned for ambitionerne.

Niveauer for automatisering af selvkørende biler 

Bilers selvkørende niveau er defineret i 2014 af standardiseringsorganet SAE International.

  • Niveau 0: Ingen automatisering
  • Niveau 1: Førerassistance – fartpilot, adaptiv fartpilot, parkeringsassistent, vejbaneassistent
  • Niveau 2: Delvis automatisering – bilen overtager styring, men fører skal være opmærksom og have hænder på rattet.
  • Niveau 3: Bilen overtager styringen, men føreren skal være i stand til at kunne overtage styringen.
  • Niveau 4: Høj grad af automatisering. Føren må sove og forlade førersædet og i afgrænsede områder, hvor det er tilladt.
  • Niveau 5: Fuld automatisering. Kan køre helt uden menneskelig indgriben.

Apple Car kommer derfor med et rat og pedaler, og fuld selvkørende egenskaber vil kun være tilgængelige på motorvej. Dermed vil brugere af Apples kommende elbil kunne se en film eller spille et spil, mens bilen sørger for at transportere dem sikkert på motorvejen. Men så snart man nærmer sig byområder, giver bilen besked om, at man skal overtage styringen.

Som planerne er nu, vil Apple til at starte med begrænse den autonome kørsel til kun at fungere i Nordamerika.

Find bedste forsikring til elbiler

Det ved vi om Apple Car

Meget er stadig uvist om Apples selvkørende elbil. Ifølge Bloomberg bliver bilen dog en temmelig kraftig computer på fire hjul. Dens computersystem med kodenavnet Denali består blandt andet af specialdesignede sensorer og en processor, der har samme regnekraft som fire high-end processorer til Mac. Udviklingen af processoren til bilen skulle være næsten færdig, og den er dermed næsten klar til produktion.

Ligesom flere andre bilproducenter vil Apples elbil gøre brug af en kombination af LiDAR-, radar- og kamerasensorer for at kunne sanse omgivelserne. Apple Car vil også gøre brug af cloudcomputing, og her har Apple fået en aftale i stand med Amazon, som med sin cloudtjeneste Amazon Web Services stiller serverkapacitet til rådighed.

Den oprindelige pris, som Apple sigtede efter, var 120.000 dollar, men nu forlyder det, at Apple vil tilbyde sin elbil for under 100.000 dollar. Det er samme prisleje som Mercedes-Benz EQS og Tesla Model S i USA, oplyser Bloomberg.

Apple sigtede oprindeligt efter at lancere en elbil i stil med Canoo Lifestyle Vehicle, men ændrede planer gør, at den i stedet får et mere traditionelt design.

Designet er endnu ikke endeligt besluttet. Det bliver det efter sigende først i løbet af næste år. Apples oprindelige plan var at lancere en elbil i stil med elbilen Canoo Lifestyle Vehicle – en stor og åben 7-personers bil i et design, der ikke just ligner de fleste andre elbiler.

Men efter at have skruet ned for ambitionerne fra start forlyder det, at designet og indretningen bliver mere traditionel. I 2024 vil Apple have bilens forskellige funktioner færdigudviklet. I 2025 vil bilen gennemgå grundige test inden den forventede lancering i 2026.

Se også: Seneste nyt om elbiler