Prisen på elbilbatterier faldet med 90 %

Batterier i elbiler er kendt for at være ekstremt kostbare, men faktisk er prisen siden 2008 faldet med hele 90 procent, og bliver ved med at falde.

Prisen på elbilbatterier faldet med 90 %

Elbilernes store popularitet skyldes blandt andet, at batterier er kommet ned i en pris, hvor der kan bygges biler til en overkommelig pris. Prisen vil med stor sandsynlighed blive ved med at falde, hvilket vil muliggøre meget billigere elbiler.

Se også: Se bedømmelser, priser og bestil prøvetur i nyeste elbiler

Så meget er elbilbatteriet faldet i pris

De enorme batterier var engang et dyrt nicheprodukt, men er i dag faldet til meget mere overkommelige priser – faktisk har priserne på elbilbatterier aldrig været lavere.

En ny undersøgelse fra det amerikanske energiministeriums Vehicle Technologies Office rapporterer om et svimlende fald på 90 % i omkostningerne til elbilbatterier mellem 2008 og 2023. Det svarer til et fald fra 1.319 euro per kWh til kun 130 euro per kWh. Selv når man tager højde for inflationen, er prisfaldet imponerende stort.

For at sætte det i perspektiv kan man se på den populære Tesla Model Y med en batteripakke på 82 kWh. I 2008 ville dette batteri alene have kostet over 106.200 euro (792.000 kr.). I dag koster det samme batteri lidt over 10.300 euro (76.800 kr.).

Flere faktorer har bidraget til dette dramatiske prisfald. Fremskridt inden for batteriteknologi og -kemi, forbedrede fremstillingsprocesser og øgede produktionsmængder har alle spillet en rolle. Konkurrencen for batterimarkedet er dertil enorm, hvor flere producenter, primært kinesiske, kæmper for markedsandele på det lukrative marked.

Se også: Test og anmeldelser af nyeste elbiler

Elbiler bliver billigere end brændstofbiler

Bilindustrien er optimistisk med hensyn til, at denne tendens vil fortsætte. Markedsanalysefirmaet Gartner forudser, at elbiler i 2027 vil være billigere at producere end deres modstykker med forbrændingsmotor.

Kombineret med lavere ejeromkostninger, som f.eks. reducerede udgifter til brændstof, service og vedligeholdelse, bliver elbiler allerede en stadig mere attraktiv mulighed.

Selv om det globale elbilmarked har oplevet en vis afmatning på det seneste, er de langsigtede udsigter fortsat ekstremt positive. Reduktionen af batteriomkostningerne har potentiale til at ændre billandskabet, så elbiler ikke bare bliver et grønnere valg, men også et mere overkommeligt valg.

Specielt de nye 2. generations LFP-batterier ser lovende ud, når det gælder de budgetvenlige elbiler. De nye batterier fra for eksempel BYD giver længere rækkevidde, hurtigere opladning, længere holdbarhed, er mere miljøvenlige og er meget billigere end de mere almindelige NMC-batterier.

Se også: Nyt om kommende elbiler i 2024, 2025 og 2026

Vi anbefaler:
Bedste ladeløsning til hjemmet
De billigste elbiler på vejene i Danmark