Prisstigninger på elbiler: EU kan forhøje toldsats på elbiler fra Kina

I 2024 kan elbiler fra Kina blive markant dyrere, hvis EU beslutter at forhøje toldsatsen. Det vil ramme både kinesiske og vestlige producenter af elbiler.

Prisstigninger på elbiler: EU kan forhøje toldsats på elbiler fra Kina

Selvom prisen på råmaterialer til kostbare elbilbatterier er lavere end nogensinde før, kan priserne på mange elbiler stige i løbet af i år. EU vil med stor sandsynhed indføre en højere toldsats på elbiler produceret i Kina.

Se også: Priser, leasingtilbud og prøvetur i nyeste elbiler

En stigning på op til 15 procentpoint

Elbilerne er i et prisfald, der kan slutte senere i år. Det kan nemlig senere i 2024 blive dyrere at købe elbil. EU skal inden november beslutte, om toldsatsen på elbiler produceret i Kina skal forhøjes. Og det er der en stor sandsynlig for, vurderer en analytiker fra Danske Bank:

“Alt andet lige vil det betyde højere priser på elbiler produceret i Kina for danske forbrugere,” skriver Rune Thyge Johansen, analytiker i Danske Bank, til Finans.

EU-Kommissionen indledte i 2022 en undersøgelse af, hvorvidt der skal indføres højere told på elbiler fra Kina. Elbilproducenterne betaler i øjeblikket en toldsats på 10 procent, som senere i år kan blive forhøjet til 20 eller 25 procent. Overføres den nye højere toldsats til forbrugeren, kan det altså blive 25 procent dyrere at købe elbil.

En elbil til 250.000 kroner kan altså blive hele 30.000 kroner dyrere, fortæller Rune Thyge Johansen.

Se også: Priser og billeder på kommende elbiler i Danmark

Rammer mange bilmærker

En højere toldsats vil ramme flere kinesiske mærker, heriblandt NIO, XPeng, Voyah, Zeekr, BYD og flere. Toldsatsen gælder dog ikke kun kinesiske bilproducenter, men derimod også elbiler, der er produceret i Kina.

Flere vestlige bilmærker får produceret deres elbiler i Kina. Det gælder mærker som Tesla (Model 3), BMW, Volvo, Polestar, MG, Dacia, Lotus, Disse mærker får produceret elbiler i Kina, som derefter fragtes flere tusinde kilometer til deres destination i Europa.

EU har i øjeblikket har en toldsats på 10 procent på elbiler produceret i Kina. USA en sats på 27,5 procent og Kina har selv en sats den anden vej på mellem 15 og 25 procent.

Se også: Sammenlign elbiler i Danmark på pris og kvalitet

Vi anbefaler:
Se hvilke elbiler der er Bedst i Test
Test og anmeldelser af elbiler i Danmark
Her er de absolut billigste elbiler på de danske veje