Selvkørende Tesla med ingen i førersædet? Det er let

Det burde ikke være muligt at gøre en Tesla selvkørende, uden nogen i førersædet. Men en ny test viser, at det er meget lettere end man skulle tro.

Selvkørende Tesla med ingen i førersædet? Det er let

Vi er ikke helt nået dertil, hvor føreren af bilen kan slippe blikket fra vejen. Alligevel er Tesla godt i gang med at teste deres selvkørende teknologi, hvor forbrugere er blevet betatestere. Og det kan blive en dyr fornøjelse, hvor livet kan være på spil. Consumer Reports havde sat sig for at teste, om en Tesla kunne køre uden nogen i førersædet – og ganske chokerende, så var dette utroligt let.

Tidligere i denne uge kunne man læse, at en Tesla, uden en person i førersæddet, var kørt galt i Texas, USA. Uheldigt var så slemt, at to mennesker mistede livet. Efter dette frygtelige uheld er Tesla blevet kritiseret for, at tilbyde selvkørende egenskaber i deres biler i en ufærdig beta, hvor befolkningen bliver testkaniner.

Den administrerende direktør for Tesla påstår, at bilen fra uheldet hverken havde Teslas selvkørende FSD-teknologi (Full Self-Driving) aktiveret eller at autopiloten var aktiveret. Det er dog en påstand, der bliver undersøgt nærmere af National Highway Traffic Safety Administration og National Transportation Safety Board, hvor Tesla og Elon Musk er blevet bedt om at udlevere alle informationer, de skulle have omkring bilen.

Læs også: Teslas selvkørende bil kører fra San Francisco til LA

Kan en Tesla køres uden en i førersædet?

Inden vi får klarhed på ovenstående sag, så har Consumer Reports sat sig for at teste, om det er muligt at køre en Tesla, uden en person i førersæddet.

Tesla selvkørende FSD-teknologi blev gjort tilgængelig i en betaudgave til Tesla-ejere tilbage i oktober sidste år. Siden da er funktionaliteten blevet forbedret, og dermed også gjort tilgængelig for flere. Da Tesla gjorde dette, gjorde Musk opmærksom på i et tweet, at man skulle passe på:

I deres test fandt Consumer Reports det ekstremt let, at få Tesla’en til at køre, uden en person i førersædet. Normalt vil bilen registrere, at der ikke sidde en person ved rattet, men med enkelte trin, så kan man let snyde den. Og det er et problem, som let kan udbedes, men som Tesla ikke har reageret på.

Læs også: Tesla lader flere teste selvkørende funktioner i beta

Sådan kørte en Tesla førerløst

I en Tesla Model Y satte de sig for at se, om man kunne snyde Teslas autopilot – og det var chokerende let. Det eneste det krævede, var at sikkerhedsselen var spændt på førersædet, kombineret lille kæde placeret på rattet. Kæden lurede Autopilot-systemet til at tro, at førerens hånd var på rattet.

Tesla selvkørende uden fører
Tesla selvkørende uden fører. Foto af Consumer Reports.

Tesla har flere gange været udsat for kritik for en laissez-faire tilgang til tilgængeligheden for deres selvkørende teknologi. Der findes nemlig ikke rigtige selvkørende biler, endnu. For at sikre dette ikke sker i virkeligheden, så kunne Tesla benytte vægtsensorer i sædet, som fx allerede benyttes til andre sikkerhedsseleadvarsler og airbags.

Læs også: Ny Tesla-software gør bilen tæt på selvkørende

Mere om fortællingen

Interessen for emnet tog ikke slut. Daniel Søgaard Hald valgte at gå videre med sagen. Efterfølgende d. 8/3/2021 publicerede vi en nyhedsartikel med fokus på Tesla lader flere teste selvkørende funktioner i betaKlik her for at åbne artiklen.. Tjek også seneste nyt om emnet ved at klikke her..