Undersøgelse: Lynopladning ødelægger batteriet i elbiler

En ny undersøgelse slår fast, at hurtig opladning af batterier i elbiler fører til langt større slitage end langsom AC-opladning.

Undersøgelse: Lynopladning ødelægger batteriet i elbiler

Hurtig opladning – også kaldet lynopladning og DC-opladning – af batterier i elbiler er for de fleste en nødvendighed, men bør angiveligt begrænses, hvis batteriet skal holde længst muligt. En ny undersøgelse viser nu hvor meget mere lynopladning skader elbilers batteri.

Se også: Kvalitetsbedømmelse af elbiler

I undersøgelsen, der er foretaget af batteridiagnosefirmaet Aviloo, blev der testet 160 elbiler fra forskellige producenter, som alle havde kørt mellem 80.000 og 100.000 kilometer. Resultatet var, at allerede fra den første lynopladning af elbilen startes en hurtigere nedbrydning af batteriet. Alle batterier nedbrydes langsomt efter hver opladning, men ed større ladeeffekt sker denne nedbrydning betydeligt hurtigere. Elbiler, der oftere brugte lynopladning, have i gennemsnit 7,5 mindre kapacitet tilbage.

Aviloo har tidligere testet omkring 20 elbiler, der havde kørt op til 200.000 kilometer, og konkluderet, at lynopladning alene havde svækket batteriet med op til 17 procentpoint mere end biler, der kun havde anvendt langsom AC-opladning.

En elbil, der kun var blevet opladet ved AC-opladning, ville have haft 90 procent resterende batterikapacitet tilbage. Til sammenligning ville en elbil, der kun var blevet lynladet have haft 73 procent resterende kapacitet.

Konklusionen af undersøgelsen er derfor, at jo mere man benytter lynopladning af elbil, desto større slitage er der på batteriet. Større slitage på batteriet betyder kortere rækkevidde, kortere holdbarhed og ikke mindst en ringere gensalgsværdi.

Se også: Nyheder om elbiler

Der er det smart af lease elbil

Man kommer dog ikke uden om det praktiske og nødvendige ved lynopladning af elbilen. De fleste kan i den daglige brug nøjes med at lade ved en hjemmelader eller en normal langsom offentlig lader, men på langtur er lynladning nødvendigt – det er de færreste, der har flere timer til at vente på, at få strøm nok til at fortsætte rejsen.

Og man skal nok heller ikke være bange for, at bruge lynopladning, når det er en nødvendighed. Bruges lynopladning med sund fornuft og anvender man de typiske gode råd til længere holdbarhed på elbilbatterier, er der normalt ingen grund til bekymring.

Men vil man helt slippe for bekymring om slitage på batteriet, den hurtige teknologiske udvikling inden for elbiler, store prisfald og en frygt om hurtig forringelse af gensalgsværdien, kan det være en fordel af lease elbil. Det giver utrolig stor fleksibilitet og tryghed, og man undgår ubehagelige overraskelser. Læs mere om leasing af elbil her.

Se også: Elbilforsikring der dækker batteri