USA’s transportminister tvivler på selvkørende biler

Bliver selvkørende biler på vejene nogensinde til virkelighed? Det har USA's transportminister stærke tvivl om - også når vi kigger 10 år frem i tiden.

USA’s transportminister tvivler på selvkørende biler

“Det føles som om den udbredte brug af autonom kørsel er syv år væk og har været syv år væk i 10 år”. Sådan lyder det fra Pete Buttigieg, tidligere præsidentkandidat og nuværende transportminister i USA.

Selvkørende biler har stadig en del, de skal have ordnet og et par uforudsete venstresving, de skal lære at navigere i, før de er værd at sende på vejene – for ikke at sige sikre at sende på vejene.

Se også: SIM-kort til biler

Gennembrud for selvkørende biler lovet i mange år

Ifølge mediet Janopnik spørger Buttigieg videre, om selvkørende biler også vil være syv år væk om 10 år eller om det er rent faktisk er blevet til noget. Man fornemmer, han selv hælder til, at det nok ikke er blevet til noget til den tid.

Det er et relevant spørgsmål at stille, da det føles som om, industrien har lovet et gennembrud inden for området i en evighed.

Der er en overhængende fare for, at vi er i en slags ”dødens dal”, som ligger mellem hvor vi startede og hvor vi er på vej hen, forsætter Buttigieg, og hvor teknologien løber risikoen for at gøre tingene værre.

Se også: Test af elbiler

Autopilot, selvkørende – hænderne på rattet

Buttigieg virker dog til at være lidt i syv sind omkring selvkørende biler. Han forklarer, at der hvert år dør 40.000 mennesker i bilulykker i USA, noget han kalder for et blodbad og han sammenligner situationen med folk, der er vokset op med krig og tror, krig er normalt.

“Teknologi er ikke altid løsningen på alting. Men det ville ærligt talt være svært at gøre det værre end menneskelige chauffører, når det gælder det, vi teoretisk set kunne nå med den rigtige form for sikker, autonom kørsel.”

På den anden side er hans holdning, at der er langt endnu, inden vi kan overlade bilerne til autonom kørsel. “Bare så vi har det hele på det rene, uanset om de hedder Autopilot, selvkørende eller noget andet, så er der ingen bil, du kan købe i dag, hvor du ikke hele tiden skal være opmærksom på, hvordan du kører”.

Indtil tingene ændrer sig, mener Buttigieg, at fokus fortsat bør ligge på at skabe sikrere biler, sikrere chauffører, sikrere køretøjer, sikrere hastigheder og forbedre behandlingen efter ulykker.