Volvo lancerer elektrisk topmodel: Mød Volvo EX90

Volvo har i dag præsenteret SUV'en og flagskibet EX90. Læs alt om teknologi, rækkevidde, opladning, bæredygtighed og luksus i Volvo EX90 her.

“Den nye fuldelektriske Volvo EX90 markerer en ny æra for Volvo Cars”, skriver bilmærket selv om den nye elektriske flagskibs-SUV. Men hvad er det præcist ved den nye elbil, der er så interessant og anderledes? Her tager vi et kig på den nye Volvo EX90, hvor du kan læse om teknologien i bilen, det nye Android Automotive samt bilens rækkevidde, ydeevne og interiør.

Se også: Test af elbiler

Den mest sikre Volvo nogensinde

Mange kender Volvo for at lave sikre biler, og det kommer altså ikke til at ændre sig med den nye EX90. Ifølge Volvo er dette deres mest sikre Volvo nogensinde. En af de helt store nyheder er en LiDAR-sensor, der med en placering øverst på bilen har det optimale overblik over vejen foran bilen.

Et vælg af kameraer, sensorer, LiDAR-sensor og supercomputer-agtig processorkraft søger for, at alle i EX90 kan føle sig sikre. Hardwaren i EX90 leveres af NVIDIA med deres DRIVE AI platform Xavier og Orin, der er udviklet af Qualcomm, mens Volvos egne ingeniører står bag bilens software.

Bilen kombinerer Qualcomm Snapdragon Cockpit-platformen med visualiseringskapaciteterne fra 3D-værktøjet, Unreal Engine, der er udviklet af Epic Games og anvendes i nogle af verdens største computerspil. På den måde får man lynhurtige software-kræfter og grafik i høj kvalitet på bilens skærme.

Bilen er opmærksom

Også indeni Volvo EX90 finder man ny sikkerhedsteknologi. Som Volvo skriver, bliver sensorer og kameraer i modsætning til mennesker ikke trætte. Derfor har Volvo udstyret EX90 med specielle sensorer og kameraer, der kan måle vores øjnes koncentration, som gør det muligt at registrere, hvis føreren er distraheret, søvnig eller ufokuseret.

Ultimativt kan Volvo EX90 selv stoppe bilen sikkert og tilkalde hjælp.

Med al denne avancerede teknologi ombord er Volvo EX90 er den første Volvo nogensinde, der er fremtiden er forberedt til at blive selvkørende.

Læs også: Elektrisk Volvo EX90 skal hæve barren for sikkerhed i biler

Ydeevne og rækkevidde

Volvo EX90 er en stor, luksuriøs og komfortabel SUV med masser af plads til børnefamilien. Til den helt store familie kan den udstyret med hele 7 siddepladser. Men det betyder ikke nødvendigvis, at den er kedelig. EX90 har nemlig masser af kræfter.

Ligesom med Volvos nuværende to elbiler kommer EX90 i to varianter, men begge er udstyet med dobbelte elektriske motorer.

Volvo EX90 Twin har 408 hk, hvor Twin Performance har hele 517 hk (380 kW)og 910 Nm omdrejningsmoment. Volvo oplyser ikke 0-100 tid eller andre tal i denne stil, men langsom er den helt sikkert ikke med kræfter som disse.

Begge varianter er udstyret med et stort 111 kWh batteri, som giver en rækkevidde op til 600 kilometer.

Lynladehastigheden er op til 250 kW, mens den ved hjemmelader eller offentlig ladestander lader med 11 kWh ved 16A. Ved en lynlader når man fra 10 til 80 procent på 30 minutter.

Volvo EX90 tovejs-opladningsteknologi, der gør det muligt at benytte bilens batteri til at sætte strøm til sit hjem eller andre elektroniske enheder.

Læs også: Elbilen Volvo EX90 bliver en kørende powerbank

Android Automotive på steroider

Googles Android Automotive infotainmentsystem har i forhold til i Volvos nuværende to elbiler (XC40 og C40 Recharge) fået en ordentlig overhaling.

I Volvo EX90 sidder en stor 14,5-tommer skærm til infotainmentsystemet. Igen er software leveret af Google og deres Android Automotive, hvor der er let adgang til appbutik og en lang række velkendte tjenester, som Google Maps. Og med en 5G-forbindelse er man sikret bedre dækning og hurtigere internet i bilen.

Volvo EX90 vil også være trådløs kompatibel med Apple CarPlay og Android Auto.

Stort fokus på bæredygtighed

Det er Volvos ambition er at blive et 100 procent elektrisk bilmærke inden 2030 samt at blive klimaneutral inden 2040. Derfor finder man spændende bæredygtige tiltag og materialer i EX90.

Volvo EX90 indeholder 15 procent genanvendt stål og 25 procent genanvendt aluminium. Ligeledes er der benyttet 48 kg genanvendt plastik og bio-materialer, hvilket svarer til omkring 15 procent af det samlede forbrug af plastik i bilen. Det er den højeste procentdel genanvendt plastik til dato i en Volvo.

Dansk pris på Volvo EX90

Volvo EX90 bliver ikke en elbil for alle. Prisen for Twin-varianten er 955.000 kroner. For den hurtigere Twin Performance-variant er prisen 1.013.000 kroner. Hertil kommer udstyrspakker, som Volvo endnu ikke har løftet sløret for.

Produktionen af Volvo EX90 påbegyndes i USA i 2023. Der er ikke en nærmere dato for hvornår danskere kan forvente at modtage en EX90, men i løbet af 2023.

Se også: Nyheder om elbiler

Redaktionen har mere til sagen

Siden redaktionen kørte denne nyhedsartikel er der kommet nyt i sagen. Daniel Søgaard Hald gik videre med historien. 8/11/2022 blev sagen bragt videre med et indlæg omkring emnet Renault bygger fremtidens elbil med Google og Qualcomm – Følg det videre forløb her. De sidste nyheder om temaet finder du her.