RCS understøtter snart krypterede beskeder

Det bliver snart muligt at sende ende-til-ende-krypterede tekstbeskeder via RCS-standarden - også kendt som "chatfunktioner" i Googles Beskeder-app. Medmindre du er Telenor-kunde, får du dog næppe gavn af det lige foreløbig.

RCS understøtter snart krypterede beskeder

Efterspørgslen på sikkerhed og kryptering af beskeder er øget i takt med, at fokus på privatliv er begyndt at fylde mere. iMessage-beskeder, WhatsApp, Facebook Messenger, Telegram og Signal understøtter eller tilbyder alle mulighed for krypterede beskeder. Men beskeder sendt via RCS (Rich Communication Services) – efterfølgeren til SMS – er ikke krypterede.

Men nu viser det sig, at kryptering omsider er på vej til RCS. 9to5Google har nemlig analyseret en intern udgave af Googles Beskeder-app, som afslører kommende krypteringsfunktioner. Mediet har fundet flere tekststrenge, der nævner ende-til-ende-kryptering af tekstbeskeder:

  • <string name=”encrypted_rcs_message”>End-to-End Encrypted Rich Communication Service message</string>
  • <string name=”send_encrypted_button_content_description”>Send end-to-end encrypted message</string>
  • <string name=”e2ee_conversation_tombstone”>Chatting end-to-end encrypted with %s</string>
  • <string name=”metadata_encryption_status”>End-to-end encrypted message</string>

Med understøttelse af kryptering bliver sikkerheden altså øget markant, og dermed bliver det muligt at chatte via Googles Beskeder-app, så kun modtagerens enhed kan dekryptere og læse indholdet af de beskeder, du sender. Med andre ord: øget privatliv og sikkerhed.

Det er endnu uvist, om krypterede beskeder sendt via Beskeder-appen kun vil kunne læses, hvis andre bruger samme app, eller om krypteringen bliver en del af RCS-standarden og dermed i teorien bør kunne virke på tværs af beskedapps, som understøtter RCS.

Fordi disse fund er gjort i en intern udgave af appen, er krypteringen formentlig ikke lige om hjørnet. Der kan nok godt gå flere måneder, før vi ser teknologien understøttet for hele RCS-standarden – den såkaldte universelle profil. Det som sagt også være fordi Google afventer officiel understøttelse i RCS-standarden.

Læs også: Google lukker ned for adgang til smarte SMS-chatfunktioner

Den store tilslutning til RCS er udeblevet

Siden 2017 har RCS været spået til at være erstatningen for SMS, som skal gøre det muligt at sende tekstbeskeder med alle de smarte funktioner, man er vant til fra andre apps, uanset hvilken enhed man bruger.

Det har dog knebet noget med at få alle nødvendige parter ombord på den idé. For det første skal alle producenterne af smartphones understøtte standarden på samme måde, som de understøtter SMS. Den del er klaret for de fleste producenters vedkommende – lige med undtagelse af Apple.

Apple satser nemlig på iMessage og har formentlig ikke den store interesse i at understøtte RCS, da iMessage i dag er et kæmpe trækplaster. iPhone-brugere kan nemlig ubesværet bruge alverdens smarte funktioner, mens det ikke er muligt, når modtageren har en Android-telefon. Det store spørgsmål er så, om Apple kunne finde på at understøtte RCS på samme måde som SMS, hvor Apple Beskeder-appen falder tilbage til SMS-teknologien, når modtageren ikke har en iOS-enhed.

Det er dog ikke engang det største problem med RCS. Teknologien fungerer, ligesom SMS, via ens telefonnummer, og det betyder, at teleselskaberne også spiller en vigtig rolle. Faktisk er det teleselskaberne selv, der skal implementere RCS på deres netværk, ligesom de også i tidernes morgen har implementeret SMS-standarden.

Indtil videre er det de færreste teleselskaber, der har implementeret RCS. Her i Danmark er det kun Telenor, der understøtter RCS, men det er altså begrænset, hvor stor en del af Telenors kunder, der har gavn af det, når de kun kan sende RCS-beskeder til andre Telenor-kunder, som har en Android-telefon.

I efteråret 2019 blev via et smuthul muligt at aktivere RCS på Android-telefoner, selv om ens teleselskab ikke officielt understøttede RCS, men det lukkede Google i foråret 2020 ned for.

Den kommende tid må vise, om understøttelse af kryptering kan være med til at få sat skub i udbredelsen af RCS.

Læs også: Apple overvejer at understøtte RCS-standarden

Seneste nyt om temaet

Siden redaktionen kørte denne historie er der kommet nyt til sagen. Lasse Olsen fulgte op på sagen. 26/5/2020 kom den efterfølgende historie med historien om Disse teleselskaber sælger mobilt bredbånd med fri data – Den videre historie kan du læse her. Redaktionen dækker emnet fortløbende. Se seneste nyt her.