Apple trækker chipproduktion væk fra Asien – fokus på USA og Europa

Apple ønsker at gøre sig mindre afhængig af chipproduktion fra Asien og retter blikket mod USA - Europa kan blive aktuel på sigt, forventer Tim Cook.

Apple trækker chipproduktion væk fra Asien – fokus på USA og Europa

Apple er godt i gang med at forberede sig på at købe chips til sine enheder uden for Asien. I stedet skal chippene komme fra en fabrik under opførelse i Arizona i USA, hvilket er et vigtigt skridt i retning af at reducere virksomhedens afhængighed af asiatisk produktion.

Administrerende direktør Tim Cook afslørede dette på et internt møde i Tyskland med lokale ingeniør- og detailmedarbejdere som led i en nylig rundrejse i Europa. Det skriver i hvert fald Bloomberg.

En interessant detalje er, at Apple muligvis også vil udvide sin forsyning af chips fra fabrikker i Europa.

Se også: Nyheder om fremtidens teknologi

Chipproduktion fra USA og Europa

“Vi har allerede truffet en beslutning om at købe fra en fabrik i Arizona, og denne fabrik i Arizona starter op i 2024, så vi har omkring to år foran os med den, måske lidt mindre,” sagde Cook til medarbejderne. “Jeg er sikker på, at vi også vil købe ind i Europa, efterhånden som disse planer bliver mere tydelige”, sagde han på mødet.

Cook henviser sandsynligvis til en fabrik i Arizona, der vil blive drevet af Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC). De er i forvejen Apples eksklusive partner til chipfremstilling.

Denne fabrik forventes at åbne i 2024. TSMC skulle også være i dialog med den tyske regering om at etablere en fabrik i Tyskland.

Se også: Anmeldelse af iPhone 14 Pro

Økonomisk støtte til chipproduktion

TSMC har allerede planer om at bygge endnu et anlæg i USA som led i et større fremstød for at øge chipproduktionen i landet.

Den amerikanske regering har øremærket 50 milliarder dollars til at fremskynde chipproduktion i USA som en del af en lovgivning kendt som Chips and Science Act.

Også i Europa har der været tale om oprettelse af fabrikker til chipsproduktion, noget man ligeledes overvejer skal tilskyndes med økonomisk støtte.

EU er i dag en lille spiller på det globale marked inden for produktion af mikrochips. EU-medlemslandene har tilsammen kun 9 procent af det globale marked inden for halvledere. EU har tidligere annonceret et mål om at opnå en markedsandel på 20 procent inden 2030 og
Europa-Kommissionen har derfor præsenteret en plan for at nå målet. Planen indebærer en stor investering på 357 milliarder kroner.

Apple får i dag sine enhedsprocessorer fra TSMC-fabrikker i Taiwan, der sidder tungt på produktionen af chips og halvledere. Under mødet sagde Cook, at 60 procent af verdens processorforsyning kommer fra Taiwan.

Se også: Hvem sælger iPhone 14 Pro billigst?

For lille produktion og ikke avanceret nok

Et par udfordringer er der ved fabrikken i Arizona. Fabrikken vil i første omgang vil have en kapacitet på 20.000 chips om måneden og anvende en 5-nanometer produktionsproces.

Det er for lille produktion til Apple, der også ønsker mere avancerede 3-nanometer-chips i næste generation af iPhone. På kort sigt vil fabrikken i Arizona formentlig ikke kunne udrette meget i forhold til Apples krav, men på sigt kan det ændre sig.