C More, Ørsted og Vindstød får bøder for ulovligt telefonsalg

Forbrugerombudsmanden har politianmeldt Ørsted Privatsalg, Vindstød og C More, sammen med 6 andre virksomheder, for ulovligt telefonsalg.

C More, Ørsted og Vindstød får bøder for ulovligt telefonsalg

Forbrugerombudsmanden har politianmeldt ni virksomheder for ulovligt telefonsalg, heriblandt Ørsted Privatsalg, Vindstød og C More, som allerede har accepteret store bøder.

Læs også: Forbrugerombudsmanden politianmelder Humac

Op til 175.000 i bøde

Sammen med politianmeldelsen har virksomhederne modtaget en række bøder, hvor den største, på 175.000 kroner, er landet hos Ørsted Privatsalg. Den får de for opkald til 19 forbrugere, som virksomheden ulovligt har ringet til.

Vindstød og C More har hver modtaget bøder på 135.000 kroner og 100.000 kroner. Herudover er fem virksomheder, der fungerer som enten leadmægler, callcenter, leadvirksomhed eller konsulent, blevet politianmeldt for at have medvirket til overtrædelserne. Det drejer sig om følgende virksomheder: NTG Sales (konsulentvirksomhed), Ritter & Jensen Marketing (callcenter), Stenhøj Media (leadmægler), eGentic (leadmægler) og Toleadoo (leadvirksomhed). Ritter & Jensen Marketing og Stenhøj Media.

Alle nævnte virksomheder har accepteret at betale bøderne.

Læs også: Forbrugerråd: returnering af defekte varer kan være gebyrfælde

Mængden af ulovligt telefonsalg stiger

Forbrugerombudsmanden har de seneste år konstateret en markant stigning i antallet af klager over telefonsalg. I 2019 nåede klagetallet op på 920 klager, hvilket næsten er en fordobling fra året forinden. Det er især klager over uønsket salg fra tele-og energibranchen, der fylder i bunken.

Forbrugerombudsmanden har det seneste år politianmeldt i alt 29 virksomheder for ulovligt telefonsalg. Blandt dem har 17 virksomheder accepteret at betale bøder eller er idømt bøder.

Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen siger:

”Klager over uønsket telefonsalg er steget kraftigt de seneste år, og det seneste år er antallet mere end fordoblet. Det har indtil videre ført til politianmeldelse af 29 virksomheder for ulovligt telefonsalg bare det seneste år.”

År 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019
Antal klager 20 44 117 250 323 537 440 920

Læs også: Private nethandler går ofte galt – her er 8 gode råd

Telefonsalg er ulovligt når:

Telefonsalg over for forbrugere er ulovligt, medmindre forbrugeren har givet sit udtrykkelige samtykke til at blive ringet op. Der er dog få undtagelser fra forbuddet mod telefonsalg. Det drejer sig om salg af:

  • Abonnementer på aviser, ugeblade og tidsskrifter
  • Bøger
  • Forsikringer
  • Abonnementer på redningstjenester og sygetransport