Den kinesiske dronekæmpe DJI er kommet på USA’s sorte liste

De amerikanske myndigheder har blacklistet droneproducenten DJI, da de mener, at selskabet arbejder tæt sammen med den kinesiske hær.

Den kinesiske dronekæmpe DJI er kommet på USA’s sorte liste

DJI er blandt de 13 seneste kinesiske firmaer, der er kommet på det amerikanske forsvarsministeriets liste, som gør det muligt at sanktionere firmaet. Firmaet, DJI, er verdens største fabrikant af droner og de er kommet på den sorte liste, fordi de er mistænkte for at levere droner til det kinesiske militær.

Forsvarsministeries sorte liste gør det muligt for den amerikanske præsident at udføre sanktioner mod firmaerne, da de har samarbejdet med det kinesiske militær.

Arbejder tæt sammen med det kinesiske militær

Udmeldingen kommer efter, at det amerikanske finansministerium sidste år forbød handel med DJI og syv andre virksomheders aktier, for alle der var bosat i USA.

Dette skyldes en mistanke om, at de var involveret i at overvåge den etniske gruppe uighurer, der lever i den vestlige del af Xinjiang-regionen i Kina. Kina beskyldes videre for at holde en million uighurer og andre muslimske mindretal holdes fanget i interneringslejre.

I følge tænketanken Newlines Institute for Strategy and Policy lider uighurerne voldsomt både mentalt og fysisk under systematisk tortur og ondskabsfuld behandling med voldtægter, seksuelle overgreb, udnyttelse og offentlig ydmygelse udført af vagter i lejrene.

Samlet set er der over 60 kinesiske firmaer på den amerikanske blacklist, der indeholder prominente navne som blandt andet Huawei.

Sammenlign priser på droner her.

Advarsel mod at investere i DJI

Pentagon forklarer i en pressemeddelelse, at de er fast besluttet på at belyse Kinas militære strategi, der støtter op om en modernisering af hæren via adgang til avanceret teknologi og ekspertise, udviklet af det civile samfund, herunder virksomheder, universiteter og civile udviklingsprogrammer.

Det er samtidig en klar advarsel til mulige investorer, at de ikke bør investere i DJI. Det er også en bekræftelse på, at DJI, der har været på finansministeriets liste siden december 2021, leverer teknologi eller droner til den kinesiske hær. Her er det også vigtigt at notere sig, at den kinesiske hær via en statsejet fond, China Chengtong, har investeret i DJI.

Det har været en klar strategi fra den amerikanske præsident Joe Biden at isolere kinesiske firmaer for at presse de kinesiske myndigheder. Det gælder både indenfor forsvar til teknologi og handel.

Se også: Test DJI Mini 3 Pro

Kina afviser: Klassisk politisk manipulation

Kina har svaret at USA’s handlinger er klassisk politisk manipulation og siger, at forskning og teknologi ikke bør begrænse andre landes udvikling.

De amerikanske sanktioner kan have en stor effekt, særligt hvis de sanktionerede virksomheder benytter amerikansk patenteret teknologi. For eksempel er Huaweis markedsandel på mobiltelefoner raslet ned fra 23 procent til nu under tre procent ved udgangen af 4. kvartal 2021.

DJI sidder på tæt p 80 procent af det globale dronemarked inden for forbrugersegmentet.