Kina kritiserer strengere kontrol af amerikansk eksport

USA misbruger eksportregler til at hæmme og blokere for Kinas udvikling, lyder kritikken fra Kina efter seneste stramninger af eksportregler.

Kina kritiserer strengere kontrol af amerikansk eksport

Som forventet kritiserer det kinesiske udenrigsministerium USA’s seneste træk, hvor amerikanerne har indført strengere eksportrestriktioner for at forhindre kinesiske selskaber i at købe avancerede halvledere og chips, samt produktionsudstyr.

Reglerne kræver, at chipproducenterne får en tilladelse fra det amerikanske handelsministerium for at kunne eksportere særligt avancerede chips produceret uden for USA’s grænser.

Ministeriet har også tilføjet yderligere 13 kinesiske selskaber til en eksportkontrolliste med det formål at forhindre kinesisk militær i at få adgang til avanceret amerikansk teknologi.

Se også: Bedste telefoner til virksomheder

Strammer grebet om eksportregler

Alt dette er en udvidelse af allerede eksisterende eksportregler, hvor amerikanske selskaber skal have en eksportlicens for at kunne sælge avanceret teknologi til de kinesiske selskaber, der anses som en sikkerhedsrisiko mod USA.

Det seneste træk skal forhindre Kina i at importere chips produceret andre steder i verden, men med amerikansk teknologi.

Se også: Telefoni til erhverv

Kina: USA misbruger sin magt

Repræsentant for det kinesiske udenrigsministerium, Mao Ning, fortalte i en daglig briefing 8. oktober, at USA har misbrugt eksportkontrolforanstaltninger til at blokere og hæmme kinesiske virksomheder uden grund for at opretholde sin førende position.

Hun sagde, at den slags praksis står i modsætning til princippet om retfærdig konkurrence og internationale handelsregler, samt at det vil skade amerikanske interesser lige så meget, som det skader kinesiske.

Mao opfordrede den amerikanske regering til at lytte til de “rationelle og objektive stemmer fra erhvervslivet og de akademiske kredse, holde op med at håndtere forbindelserne mellem Kina og USA med den forældede tankegang om nulsumsspil og holde op med at lade sin Kina-politik være styret af den såkaldte politiske korrekthed”.

Se også: Hvad tjener tech-giganterne penge på?

Opfordres til at skærpe sanktionerne af brancheorganisation

Den amerikanske brancheorganisation og lobbygruppe Semiconductor Industry Association er kommet med en udtalelse, hvor de beder den amerikanske regering om at gennemføre reglerne målrettet.

Det skal ske i samarbejde med internationale partnere for at bidrage til at skabe lige konkurrencevilkår og begrænse utilsigtet skade på innovation i USA.

Huawei og chipmaker Semiconductor Manufacturing International Corp er blandt de første selskaber, der havnede på listen.