USA belønner selskaber, der ikke udvider i Kina 

Med CHIPS-programmet vil USA belønne virksomheder, der ikke udvider produktionen i lande som Kina, der giver "anledning til bekymring".

USA belønner selskaber, der ikke udvider i Kina 

De chipproducenter, der gerne vil have del af de 52 milliarder dollar, der er i Biden-regeringens program for producenter af halvledere, er også nødt til at underskrive en aftale, hvor de lover ikke at udvide produktionen i Kina.

Det krav var et af flere betingelser for økonomisk bistand, som det amerikanske handelsdepartement konkretiserede i sidste uge efter at have annonceret grønt lys for indsendelse af ansøgninger om bidrag fra CHIPS programmet fra slutningen af juni.

Øremærker 52 milliarder dollars til US-marked

Kongressen godkendte programmet til 280 milliarder dollars i juli måned sidste år i et sjældent eksempel på enighed mellem de to partier, og øremærkede 52 milliarder til skattelettelse og bidrag til amerikanske halvlederselskaber, så de kan udvide forretningen hjemme i USA.

“Modtagerne vil blive forpligtet til at indgå en aftale, der begrænser deres mulighed for at udvide halvlederproduktionskapaciteten i de pågældende udenlandske lande i en periode på 10 år efter modtagelsen af pengene,” udtalte Handelsminister Gina Raimondo til journalister.

Raimondo nævnte dog ikke specifikt Kina. Supermagten er dog et af de lande, USA ser som en trussel mod landets sikkerhed.

Se også: Billig telefoni til erhverv

Krav ikke at indgå aftale med lande som Kina

Derudover sagde Raimondo, at modtagerne af penge fra CHIPS programmet ikke bevidst kan “deltage i fælles forskning eller teknologilicensering med en udenlandsk enhed, der giver anledning til bekymring, og som involverer følsomme teknologier eller produkter.”

Det er et krav, der formentlig er tiltænkt at afskrække amerikanske selskaber fra at underskrive den slags aftale, som Ford for nylig indgik med Kinas CATL.

“Jeg vil også gerne gøre det klart, at ingen CHIPS-dollars kan bruges til aktietilbagekøb,” sagde Raimondo. “Det handler om at investere i vores nationale sikkerhed, ikke om at give disse virksomheder mulighed for at bruge vores penge til at øge deres profit.”

Se også: Nyheder om international tech

Skal redegøre for børnepasning

Handelsdepartement kræver også, at de selskaber, der ansøger om beløb større end 150 millioner dollars skal redegøre for, hvordan de vil tilbyde børnepasning til sine medarbejdere til en rimelig pris.

Netop det krav, fortalte Raimondo, reflekterer arbejdsmarkedet i dag. I visse tilfælde kan departementet kræve penge tilbage fra modtagerne. Der kan ske, hvis selskaberne får overskud.