Sådan finder du den bedste mobildækning i dit område

Har du dårlig mobildækning hjemme hos dig? Få hjælp til, hvordan du lynhurtigt kan tjekke, om andre teleselskaber kan tilbyde bedre dækning hos dig.

Sådan finder du den bedste mobildækning i dit område

Teleselskabernes Danmarkskort over, hvordan god deres dækning er, ser altid lovende ud. Virkeligheden kan dog ofte være en anden, hvor alverdens forhindringer kan blokere for, at du får et godt signal fra masterne.

Hvis du ikke har lyst til at skulle skifte mellem de tre store teleselskaber for at finde ud af, hvad der fungerer bedst hos dig, kan du ty til et andet trick, som måske kan hjælpe dig.

Energistyrelsen har i mange år drevet hjemmesiden mastedatabasen.dk, hvor teleselskaberne jævnligt indberetter placeringen af deres mastepositioner. Med mastedatabasen.dk kan du altså hurtigt finde ud af, hvilke teleselskaber der har master i dit område og hvilke teknologier de forskellige master benytter – med andre ord om hvilke teleselskaber der på papiret kan levere god dækning til dig.

Sådan gør du:

  1. Gå til mastedatabasen.dk.
  2. Indtast din adresse eller dit postnummer i venstre side eller zoom ind på det sted, hvor du vil undersøge dækningen.
  3. I venstre side skal du nu angive, hvilken teknologi du vil se mastepositioner for. Vælg ”Mobiltelefoni” under afsnittet ”Tjenesteudbyder”. Under afsnittet ”Teknologier” kan du vælge ”Alle”, hvis du vil se både 2G, 3G, 4G og (snart) 5G-positioner. Du kan også vælge GSM, hvis du kun vil se 2G-antenner, UMTS for 3G, LTE for 4G og 5G-NR for 5G.
  4. Angiv til sidst, om du vil se de eksisterende positioner, planlagte positioner eller begge og afslut ved at trykke ”Vis”.
  5. Nu vises alle positionerne på kortet. Klik på hver enkelt ikon for at se nærmere detaljer om, hvilke antenner der er placeret på hver adresse. På den måde kan du se, om masterne tilhører TDC, Telia/Telenor (TT Netværket) eller 3.
På mastedatabasen.dk kan du tjekke teleselskabernes master i hele Danmark (Foto: Mobilsiden.dk).

Frekvenserne har stor betydning for dækning og hastighed

Det teleselskab, som har master nærmest dig, vil muligvis være det teleselskab, som kan give dig den bedste dækning eller den højeste hastighed. Men det afhænger naturligvis også af, hvilken teknologi teleselskabet bruger nær dig.

Selv om du for eksempel har en 3G-antenne fra teleselskab A som den nærmeste, kan det altså stadig være bedst at vælge teleselskab B, hvis den har en 4G-antenne, som dog befinder sig lidt længere væk. 4G er nemlig at foretrække frem for den noget ældre 3G-teknologi.

På mastedatabasen.dk kan du også se, hvilke frekvenser teleselskaberne anvender på de forskellige positioner, og det har stor betydning for, hvor god dækning og hvor høj hastighed du får fra masterne i dit nærområde. På de tre store netværk i Danmark går frekvenserne fra 800 MHz til 2.600 MHz.

Jo lavere frekvens, jo bredere dækning giver en antenne, fordi lange radiobølger kan bevæge sig længere og trænge bedre igennem forhindringer. Til gengæld har de lavere frekvenser ikke særlig høj kapacitet, så du vil altså ikke opleve en særlig høj hastighed på de lave frekvenser.

Høje hastigheder kan de højere frekvenser til gengæld levere, men det er altså med den ulempe, at radiobølgerne er kortere og derfor også er dårligere til at trænge igennem forhindringer. Dækningen på de høje frekvenser er derfor ikke lige så god.

Er du interesseret i god dækning nede i kælderen eller i sommerhuset, hvor der er dårlig dækning med dit nuværende teleselskab, gør du altså klogt i at vælge et teleselskab, som har 3G – eller endnu bedre – 4G-master med lave frekvenser i nærheden af dig. Vil du hellere have høje hastigheder, skal du altså vælge det teleselskab, som kan levere antenner nær dig med høje frekvenser (f.eks. 1.800 MHz, 2.100 MHz eller 2.600 MHz på 4G-nettet).

Ofte vil du også opleve, at teleselskaberne supplerer de lave frekvenser med høje frekvenser, så mange områder både er dækket ind af høj- og lavfrekvente radiobølger. Men teleselskaberne placerer ofte deres antenner forskellige steder, og derfor kan der altså være mange lokale forhindringer, der gør det ene teleselskabs master i dit nærområde bedre end konkurrenternes.

Læs også: Der opleves stadig huller i mobildækningen – hvad kan du gøre