Test: Mobilt bredbånd fra Teleselskabet 3 med udendørsantenne

Anmeldelse: Teleselskabet 3s nye kraftfulde mobile bredbåndsløsning med ekstern antenne gav vores pressede netværk nyt liv.

Test: Mobilt bredbånd fra Teleselskabet 3 med udendørsantenne

Teleselskabet 3 lancerede tidligere i denne måned en ekstra kraftfuld mobil bredbåndsløsning, henvendt til dem der fx bor i betonhuse og i yderområder, hvor der ikke altid er optimale forbindelser.

Løsningen består af en router, Huawei B2368, med en ekstern Huawei antenne, hvor antennen monteres uden på bygningen og forbindes med netkabel til routeren i hjemmet. Vi blev med det samme interesserede i, at teste forskellen mellem denne og teleselskabernes traditionelle løsning med Huawei B525. Vi tog straks fat i 3 og bad om lov til at låne udstyret.

Huawei B2368 og udendørsantennen er testet i et område, hvor der normalt ikke opleves god dækning. Her har vi sat Huawei B525 routeren direkte op imod Teleselskabet 3s løsning med ekstern antenne. Her er vores oplevelse.

Ikke helt plug and play

Mobilt bredbånd har flere fordele, blandt andet den utroligt lette opsætning. Smid et SIM-kort i routeren og du er på nettet. Det er ikke alle der har mulighed for hurtigt internet via kabel, og her er det mobile bredbånd en oplagt og prisvenlig mulighed – medmindre man bor et sted med dårlig dækning på 4G-mobildata.

Og det er her Teleselskabet 3s nye router+antenne løsning kommer ind i billedet. For 33 kroner ekstra om måneden, i forhold til 3s normale mobil bredbåndsabonnement, får man Huawei B2368 routeren samt den eksterne antenne, der skal sikre bedre signal og dermed et hurtigere net uden for storbyen og i fx betonbygninger. Ulempen er, at den ellers normalt simple opsætning af et mobilt bredbånd bliver, med denne løsning, noget mere kompliceret.

Vi modtog en kasse med alt hvad der skal bruges til monteringen: Huawei B2368 router, Huawei ekstern antenne, monteringsskruer, spænder, SIM-kort og 1 meter netværkskabel. Testen er udført i et område i omegnen af Herlev, hvor hastigheden på mobilnetværket normalt er utilstrækkelig.

Huawei B2368 router
Den eksterne antenne kan sættes fast med skruer eller spændebånd. Foto: 3.dk

Brug tid på at finde den rigtig placering

Inden den monteres skal man undersøge hvor dækningen er bedst. Jeg var hele vejen rundt om huset, for at finde den bedst mulige placering på antennen. Jeg testede hastigheden flere gange undervejs og oplevede enorme forskelle. En god placering af den eksterne antenne er tydelig essentiel.

På den ene side af huset oplevede jeg tre gange hurtigere hastighed, så det kan betale sig at bruge tiden på at teste det ordentligt.

Når man har fundet den optimale placering skal man i gang med monteringen. Der er alt hvad man skal bruge til det og en ganske fin brugsanvisning. Desværre er det medfølgende netværkskabel på 1 meter alt for kort, så sørg for at indkøbe et længere inden du går i gang.

Når antennen er sat op skal den forbindes med netværkskablet til B2368 routeren, der så skal fungere som WiFi-enhed i hjemmet. Opstart af systemet tager nogle minutter, hvorefter både 5Ghz og 2,4Ghz netværk dukker op, som der frit kan forbindes til.

Endelig blev det tid til at teste hastigheden.

3 mobilt bredbånd
Huawei B2368 router med ekstern antenne. Husk at have et længere netværkkabel klar til at forbinde de to. Der følger kun 1 meter kabel med. Foto: 3.dk

Fire gange hurtigere mobilt bredbånd

Det er noget mere tidskrævende og besværligt, at kaste sig ud i denne løsning, men har, i vores tilfælde, vist sig at være besværet værd. Vi har testet den nye kraftfulde løsning mod den mest anvendte router på markedet herhjemme: Huawei B525 med Cat 6.

Vi er en familie på fire, hvilket ofte giver udfordringer med internethastigheden på adressen. Er vi flere på nettet, så er der ikke båndbredde nok til alle.

Som med den udendørs antenne, så betyder placeringen af en indendørs mobil bredbåndsrouter ligeledes meget. Med både Huawei B525 og B2368 med ekstern antenne på deres bedste placering testede jeg på både mobiltelefon og computer ti gange. Her er de gennemsnitlige resultater:

Huawei B525 “standard router”:

  • 20/13 Mbps på mobiltelefon
  • 17/12 Mbps på computer

Huawei B2368 m. ekstern antenne:

  • 63/59 Mbps på mobiltelefon
  • 70/53 Mbps på computer

Vi kan hurtigt konkludere at 3s løsning med B2368 og udendørsantennen er betydeligt hurtigere – i nogle tilfælde helt op til fire gange hurtigere. For os betyder det, at alle nu kan være på nettet uden problemer.

3 oplyser på deres hjemmeside, at B2368 ved hjælp af sin 360-graders antenne kan modtage signaler fra alle retninger og på den måde fange det bedste signal fra 3’s netværk i en radius på 5-8 km. Den nøjagtige afstand afhænger af, om antennen har frit udsyn til masten, eller om eksempelvis høje træer eller bygninger står i vejen for signalet.

Til sammenligning er en almindelig indendørs router som Huawei 525 i stand til at opfange signaler i en radius på op til 4 km under samme optimale forhold.

3s “Internet til hjemme”-abonnement indkluderer 1000GB data, hvilket er mere end rigeligt til en almindelig familie. Prisen for abonnementet er 230 kroner, hvortil der skal betales 33 kroner om måneden for router og antenne i 40 måneder, i alt 1.320 kroner. Man kan også bare betale de 1.320 kroner med det samme. En 50/10-forbindelse hos Yousee koster 299 kroner og til sammenligning er 3s løsning både billigere og hurtigere.

3 router B2368
Test med Huawei B525 “standard 4G-router”. Foto: Mobilsiden
3 router B2368
Test med Huawei B2368 med ekstern antenne. Foto: Mobilsiden
3 router B2368
Test med Huawei B525 “standard 4G-router”. Foto: Mobilsiden
3 B2368 router
Test med Huawei B2368 med ekstern antenne. Foto: Mobilsiden

Konklusion: Det er pengene værd

Vil du gerne have mobilt bredbånd i hjemmet, men er udfordret af dækningen, så er 3s løsning med en udendørsantenne meget anbefalesværdig. Jeg oplevede op til fire gange hurtigere hastighed, hvilket selvfølgelig har gjort en massiv forskel. Nogle vil sikkert opleve mindre forbedringer, mens andre vil kunne opnå endnu bedre resultater end mig. Placeringen af antennen er ekstremt vigtig, men andre faktorer spiller også ind. Med 14 dages returret er der rig mulighed for at prøve det af.

Teleselskabet 3s normale bredbåndsabonnement koster 230 kroner om måneden, med 1000GB inkluderet data. Med B2368 routeren og udendørsantennen får man stadig 1000GB data, men prisen stiger til 263 kroner om måneden, altså 33 kroner mere. Det skyldes at man betaler 1320 kroner af på routeren. Med de forbedringer vi har oplevet, så er det uden tvivl prisen værd.

Det er mere tidskrævende at komme i gang med. Man skal undersøge hvor dækningen er bedst, hænges antenne op, der skal trækkes kabel og placeres router. Og så virker det fjollet, at der kun følger 1 meter netværkskabel med.

Teleselskabet 3s “internet til hjemmet” med Huawei B2368 og ekstern antenne lander på 5,5 stjerner ud af 6.

Du kan finde mere information om 3s “internet til hjemmet” med udendørsantenne her.

Opdateringer af emnet

Historien slutter ikke her. mobilsiden kørte videre med bolden. 13/9/2019 gik redaktionen videre og publicerede en vinkel på Test: Motorola One Zoom – Superb mellemklasseKlik her og læs den fulde artikel.. Emnet er absolut ikke dødt. Klik her for at læse de seneste nyheder..