Sover du dårligt? Ny gadget skal forbedre din søvn

Wearable-teknologi med closed loop acoustic stimulation kan forbedre søvnkvaliteten og arbejdsindsatsen, særligt hos unge, lyder det i undersøgelse.

Sover du dårligt? Ny gadget skal forbedre din søvn

Ny forskning viser, at såkaldt ”closed loop acoustic stimulation” kan forbedre både kvaliteten af søvnen og arbejdsresultaterne for mennesker.

Resultaterne af forskningen er offentliggjort i Journal of Applied Psychology og viser nogle af effekterne af en wearable enhed, der skal forbedre søvnen.

Closed loop acoustic stimulation er en teknik, der bliver brugt til at forstærke langsomme hjernebølgemønstre under søvnen. Den bruger en algoritme, der tager elektroencefalografidata (EEG) fra en sovende person og skemalægger nøjagtigt tidsindstillede toner.

Se også: Bedste nye smartwatch i 2023

Særlige toner til at give bedre søvn

Elektroencefalografi er en teknik til at registrere dele af hjernens elektriske aktivitet ved at sætte elektroder på hovedets overflade og måle spændingsforskelle mellem elektroderne.

Med closed loop acoustic stimulation hører personen tonerne i høretelefoner i et loop for at gøre søvnen dybere.

Forfatteren bag forskningsrapporten, Christopher M. Barnes, er professor i organisatorisk adfærd ved Michael G. Foster School of Business ved University of Washington.

Se også: TV og film reducerer stress og angst

Arbejder med løsninger på søvnproblemer

Han forklarer, at efterhånden som denne forskning er skredet frem, har han skiftet sin interesse fra blot at påpege problemerne med søvnmangel og dårlig søvnkvalitet til at undersøge delvise løsninger på disse problemer.

”Den bedste løsning er naturligvis at omprioritere vores liv for at sikre, at vi får den søvn, vi har brug for. Men i mangel af en sådan løsning kan mindre, mere praktiske løsninger være nyttige i mindre skala.”

Se også: Hvordan kan teknologi hjælpe mennesket?

Sådan foregik søvneksperimentet

Forskerne udførte et felteksperiment med 81 fuldtidsansatte fra to organisationer – et stort universitet og et stort dataanalyseselskab – for at teste, hvor effektiv teknologien er, når det handler om at forbedre kvaliteten på søvnen og arbejdsindsatsen på jobbet.

Deltagerne bestod af fuldtidsansatte mellem 18 og 40 år. Personer med nedsat hørelse deltog ikke i eksperimentet.

Forskerne opdelte tilfældigt deltagerne i to grupper – behandling og kontrol. Forskerne tændte (behandling) og slukkede (kontrol) for acoustic stimulation-funktionen i høretelefonerne, mens resten af eksperimentet var det samme.

Det hele varede 20 arbejdsdage i træk med ti dage i behandling fulgt af ti dage i kontrol.

Se også: De bedste trådløse headset

Closed loop acoustic stimulation forbedrer søvn og arbejdsindsats

Resultaterne viste, at closed loop acoustic simulation forbedrede den dybe søvn og havde en positiv effekt den følgende arbejdsdag, hvor personerne oplevede mere engagement, bedre præstation og øget social adfærd som at hjælpe en kollega.

“Der findes bærbare enheder, såsom disse headset med akustisk stimulation med lukket kredsløb, som måske kan forbedre søvnkvaliteten hos nogle mennesker,” siger Barnes. “Det kan ikke kun gavne deres søvnkvalitet, men også give nogle vigtige arbejdsresultater. Det er især nyttigt i sammenhænge, hvor folk ikke har nogen farbar vej til at øge deres søvnvarighed.”

Closed loop acoustic simulation lod til at virke bedre for yngre medarbejdere, men effekten var betydeligt mindre for ældre medarbejdere.

Det indikerer, at alderen spiller ind, når man forsøger at hjælpe folk med at sove bedre ved hjælp af denne teknik.

Find priser på wearables her.