BMW bakker ud af milliardaftale om batterier til elbiler

Den svenske batteriproducent Northvolt har mistet en ordre på 15. mia. kroner fra BMW, som ikke længere vil have batterierne.

BMW bakker ud af milliardaftale om batterier til elbiler

BMW har netop opsagt en milliardaftale på elbilbatterier med producenten. Angiveligt skulle den svenske batteriproducent have problemer med produktion og kvalitet.

Se også: Sammenlign priser og specifikationer på elbiler fra BMW

Northvolt ramt af produktionsforsinkelser og kvalitetsproblemer

BMW har meldt ud, at de har annulleret ordre batterier til elbiler på 2 milliarder euro, eller cirka 15 mia. kroner, med den svenske batteriproducent Northvolt.

BMW og Northvolt indgik en langsigtet aftale i 2020 om battericeller til BMW’s femte generation af batterier. Disse celler, som skal fremstilles i Sverige ved hjælp af 100 % vedvarende energi, var oprindeligt planlagt til produktion i år. Men på grund af produktionsforsinkelser og kvalitetsproblemer besluttede BMW at afbryde aftalen og henvende sig til andre virksomheder for at få dækket sit behov for batterier.

Insidere i branchen fortæller, at Northvolt har kæmpet for at få gang i produktionen og er to år bagud i forhold til tidsplanen. Virksomhedens eneste fungerende fabrik i Sverige kæmper i øjeblikket med at opfylde kravene fra sine partnere, herunder BMW. BMW kaster sig i stedet over battericeller fra Samsung, der i forvejen leverer batterier til den tyske bilproducent.

Se også: Test og anmeldelser af nyeste elbiler

BMW skruer ned for sats på elbiler

BMW fremtidsplaner med et 100 procent sats på elbiler er udskudt. I stedet vil BMW fortsætte med at holde liv i bilmodeller med forbrændingsmotor.

Tyskland, som er et stort marked for BMW, oplevede et fald på 30,6 procent i salget af elbiler, og Holland oplevede også et fald på 11,7 procent. Eksperter advarer om et faldende salg af elbiler, efter at nye data har vist, at indregistreringen af nye elbiler i EU faldt med 12 procent i sidste måned.

Det virker altså til, at BMW tror lidt mindre på elbilerne og derfor ikke vil lægge alle æg i én kurv. BMW er ikke den eneste producent med udfordringer, hvor selv markedslederen Tesla er ramt af et faldende elbilsalg.

BMW vil producere elbiler og biler med forbrændingsmotor på samme fabrik, hvor de hurtigt kan tilpasse produktionen efter efterspørgslen.

Se også: Fremtidige elbiler, der kommer i 2024, 2025 og 2026

Vi anbefaler:
Find den bedste forsikring til elbil
Guide til opladning af elbil med ladeboks i hjemmet