Norge vil hæve aldersgrænsen på sociale medier

Norge vil indføre 15 års aldersgrænse for at bruge sociale medier og vil se på, hvad der skal til for at bekræfte børns alder i et forsøg på at beskytte dem mod ”algoritmens magt”.

Norge vil hæve aldersgrænsen på sociale medier

Den norske regering ønsker at indføre en aldersgrænse på 15 år for at bruge sociale medier. Det sker i et forsøg på at beskytte unge mod ”algoritmens magt”.

Se også: Næsten alle børn i 7. klasse er på sociale medier, før de må

Vil blive “op ad bakke”

Den norske statsminister, Jonas Gahr Støre, indrømmer, at det vil blive ”op ad bakke”. Han mener, at de sociale medieplatforme bliver misbrugt af industrien og kan gøre brugerne ”ensporede og pacificerede”.

Ligesom i Danmark er der i Norge allerede en minimumsalder på 13 år for at bruge sociale medier, men den kan alle og enhver omgå ved at oplyse en vilkårlig fødselsdato.

Derfor er hele 94 procent alle danske børn i 7. klasse på sociale medier, før de må det, viser en undersøgelse fra Børns Vilkår.

Aldersverificering med BankID?

Den norske regering vil indføre flere sikkerhedsforanstaltninger for at forhindre børn i at omgå aldersbegrænsningerne – herunder at ændre persondataloven, så brugere af sociale medier skal være 15 år for at acceptere, at platformen kan håndtere deres personlige data. Der vil også være en teknisk løsning, som blokerer adgangen for brugere under 15 år.

Flere har peget på it-løsningen BankID – Norges svar på MitID i Danmark – som en måde at sikre, at for unge børn ikke bruger sociale medier. Men så enkelt er det ikke, forklarer Norges børne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) til Dagbladet:

”Hvis der skal være aldersverifikation, skal det gælde for alle, og der er overraskende mange mennesker, som ikke har BankID. Hvis der skal være aldersverifikation, kan der ikke være store dele af befolkningen, som ikke kan bruge det – det har noget med menneskerettigheder at gøre.”

Regeringen er nu ved at undersøge alternative løsninger. Ifølge Kjersti Toppe er EU også på vej med nogle direktiver, som kan løse problemet med aldersverifikation.

Se også: Eksperter vil forbyde sociale medier for børn under 18 år

Perspektivering

Norge er ikke ene land om at forbyde sociale medier for de yngste brugere. Australien har også annonceret et forbud mod sociale medier for yngre teenagere og børn. Aldersgrænsen er endnu ikke fastlagt, men den vil sandsynligvis ligge mellem 14 og 16 år.

Frankrig afprøver et forbud mod mobiltelefoner i skolen for elever op til 15 år. Hvis det bliver en succes, kan det blive indført i hele landet fra januar.

Herhjemme i Danmark har en privatskole i Odense for nylig forbudt elever under 13 år at bruge sociale medier.

De mange tiltag viser en øget bevidsthed om og reaktion på de mange negative konsekvenser, som børn og unges tidlige brug af sociale medier har.

Se også: For meget skærmtid kan skade børns øjensundhed