Apple TV – 270 gram power til dit TV (produkttest)

TEST: Apple TV-boksen ser ikke ud af meget, men overrasker på stort set alle punkter. For iPhone- og iPad-ejere er det MUST HAVE – for alle andre er den NICE to have.

Apple TV – 270 gram power til dit TV (produkttest)

Mit kendskab til Apple TV var yderst begrænset, da jeg kontaktede Apple for at få produktet til test. Da kassen landede, kiggede jeg mistroisk på den. Skulle en boks på kun 9,8 x 9,8 x 2,3 centimeter virkelig kunne gøre en forskel?

Boksen kræver kun strøm, HDMI og trådløst netværk (eller eventuelt et kabel, hvis du foretrækker dette) for at komme i luften. I løbet af kort tid var alt sat op, legende let, hvorefter man mødes af en app-oversigt – væsentligt mere begrænset end det, du kender fra iPhone og iPad.

Apple har deres egen filmtjeneste, hvor HD-film kan lejes. Der kan også købes adgang til NBA eller WSJ, men de er slet ikke vigtige for mig. Nogle enkelte killer-apps forvandler derimod Apple TV til det, jeg altid har manglet.

Apple TV
Apple TV.

De fede apps

Du skal lægge mærke til YouTube, Podcasts, Radio og Fotostream på Apple TV. Det er dér, set med mine øjne, at værdien ligger.

YouTube taler sammen med din Google-konto, så abonnementer på kanaler og foretrukne videoer bliver tilgængelige på boksen. Det er langt fra første gang, at indhold fra YouTube smides op på en store fladskærm i stuen, men det er en af de første gange, at det for alvor er anvendeligt.

Trods de få knapper på den sparsomme fjernbetjening navigerer du hurtigt rundt mellem mange videoer, og selv søgning er effektivt. Her kan den YouTube-app, der følger med på f.eks. Samsungs Smart-TV skærme, SLET ikke følge med.

I øvrigt afspiller videoerne, næsten inden PLAY er aktiveret.

Se og hør indhold fra hele verden

Podcast er stadig et mystisk kodeord for mange danskere, men når først man får øjnene op for de titusinder, måske hundrede tusinder radio-, TV- og ‘on demand’-programmer, som ligger under dette navn, er det næsten uundværligt at have adgang til.

Udover forskellige privatpersoner, som forsøger sig som podcastere, findes også bunkevis af kvalitetsindhold i alle kategorier fra professionelle – også dansk indhold. Fra vores egen andegård kan der jo f.eks. abonneres (gratis) på web-TV indslag fra Mobilsiden.dk i HD-kvalitet.

DR (Danmarks Radio) har de fleste egenproduktioner liggende til fri afbenyttelse. Godt nok ikke i så god kvalitet, som man kunne ønske sig, men tåleligt. Fordelen er også her, at det er let at navigere, tilføje til favoritter – og så afspiller udsendelserne med det samme. Du har også mulighed for at pause og spole.

På radiofronten kan der lyttes til DR’s programmer eller f.eks. Trendsonline, der podcaster om startupvirksomheder. Dette er blot et par eksempler. 

Desværre synkroniseres ens favoritlister fra podcast-app’en på iOS ikke med Apple TV, hvilket er en klar mangel.

Apple TV
Apple TV boksen set fra bagsiden.

Fotos fra iPhone på skærmen

Når du tager fotos med iPhonen, bliver de straks efter tilgængelige på Apple TV-boksen, såfremt du benytter Fotostream og iCloud. Bruger du Fotostream-deling med andre iPhone-brugere, vil disse mapper også komme frem på skærmen.

Det her er den letteste og mest integrerede løsning for visning af mobilfotos, jeg til dato til er stødt på. Det sker næsten som magi foran øjnene på én.

Med andre ord: Når først en iPhone- / iPad-ejer har set dette ”in-action”, så er et Apple TV bestilt.

Adgang til Netflix

Har du abonnement på Netflix, kan tjenesten benyttes på Apple TV. Billedkvaliteten er intet mindre end fantastisk!

Jeg har dog oplevet, at billedet hakker kortvarigt på Netflix samt via videopodcasts. Jeg tænker dette hænger sammen med, at boksen måske sveder, mens indholdet forudindlæses.

Som en ekstra bonus kan indhold fra iPhone og iPad sendes op på den store skærm via funktionen AirPlay. Så når du har fundet den fede YouTube-video eller andet indhold, er det blot at vælge Airplay / Send til Apple TV, hvorefter billedet flyttes fra mobilen til fladskærmen.

Apple TV
Apple TV.

Brugervenligheden er i top

Det er sjældent, at jeg tester et produkt, hvor jeg bagefter tænker: Det MÅ jeg bare eje. Men her er Apple TV en undtagelse.

Til trods for at jeg kun benytter en iPhone i relativt få måneder om året, fordi jeg tester andre produkter, har jeg haft stor glæde af den lille boks.

Det er på Apple TV lettere at se f.eks. Gintberg på Kanten eller et afsnit af Dårlig Nyheder med Anders Lund Madsen, end det er på YouSees HD-boks, der også indeholder arkivmateriale fra DR. YouSees produkt hører i den sammenhæng til på Teknisk Museum. 

Apple TV er så brugervenligt, at andre producenter af set-top-bokse bør se Apple over skulderen. Fjernbetjeningen har næsten ingen knapper, men du mangler ikke yderligere af slagsen, da alt er uhyggeligt intuitivt.

Apple TV
Fjernbetjeningen er lille, men præcis hvad man har brug for.

Konklusion: Årets julegave

Det ville været ekstra fedt, hvis TV 2 Play og Viaplay blev tilgængelige som en apps. Til gengæld kan Apple-entusiaster glæde sig over, at Apple sendte deres seneste pressemøde, hvor iPad Mini blev fremvist, til Apple TV i Full HD.

En gang om året dukker iTunes Festival med alverdens koncerter op – igen i super lækker kvalitet.

Apple TV koster 849 kroner fra Apples webshop, og den er alle pengene værd. Det er årets julegave. Seks ud af seks stjerner.

Mere om sagen

Siden vi bragte denne artikel er der kommet mere til sagen. mobilsiden fulgte op på historien. Efterfølgende d. 4/12/2012 publicerede vi artiklen Samsung vs. Apple: Jury-medlem måske inhabil – Følg den videre histore her. Seneste nyheder om ser du her..