Sony XB950BT – en billig basbombe [TEST]

Sony-headsettet XB950BT har et kryptisk navn, men byder på masser af kvalitet og bass for pengene.

Sony XB950BT – en billig basbombe [TEST]

Trådløs lyd koster, især når der ses på større enheder, for der er producenterne oftest rundhåndede med komforten, lydkvalitet, driftstiden og funktionerne.

Netop sådan et af slagsen er Sonys XB950BT – men på et punkt adskiller den sig: prisen. Billigste model på nettet er set til lidt over et tusinde kroner, og forudbestiller du en af Sonys nye Xperia XZ telefoner får du den gratis med oveni købet.

Det lyder lokkende, men den skal nu stadigt lyde godt.

Se også:  BeoPlay H8 – Design og styrke med svagheder [TEST]

Sony MDR XB950BT
Foto: Mobilsiden.dk

Sony XB950BT specifikationer

Type: halv-åben, over-ear med bass-boost
Vægt: 280 gram
Ydelse: 40mm driver, 3-28.000 Hz respons
Batteri: 20 timer, 4 timers micro-USB opladning
Kabellængde: 120cm
Farver: sort, rød eller blå
Bluetooth: 3.0 med aptX
Øvrigt: NFC, BassBoost og mikrofon
Pris: Fra omkring 1.100 kroner

Sony MDR XB950BT test
Foto: Sony

Sony er XB950BT stort headset af den slags man putter over ørerne, ikke på ørerne. Hele pakken vejer i alt 280 gram – lidt tungt altså, men på ingen måde nogen katastrofe, for bløde læderpuder og en bred bøjle med læderfor fordeler vægten fortrinligt.

Vægten bidrager også til en generel fornemmelse af kvalitet. Det er altid svært at spå om den slags, men de gode samlinger og hængsler, samt den stærke plast, giver håb om flere gode års brug i dette sæt hørebøffer.

Formgivningen på XB950BT er samtidig i tråd med den Sony ynder at give sine øvrige produkter:  strenge, kantede linjer med et minimalt brug af kurver.

Det meget maskuline udtryk vil givetvis ikke falde i alles smag, men efter et par dages brug kunne jeg nu godt se en hvis charme i de enkle og stramme linjer. Den bredde bøjle i råt aluminium slutter med at give hele pakken et pust 90’er retrolook.

Se også:  Sennheiser Momentum M2 Wireless: Eminent lyd og retrolæder [TEST]

Praktisk betjening

Det er sikkert ikke alle der er fans af udseendet, men selve betjeningen bør kunne gøre alle glade. Her er ingen fancy touch- eller stemme-betjening, men til gengæld er der en veldefineret knap til alle tænkelige funktioner.

Samtidig er hver enkel knap dimensioneret forskelligt og klikker på hver deres måde. Du vil derfor nemt kunne kende forskel og mærke dig frem til rette knap, selv uden at se på headsettet. Det er jo smart nok, når nu det typisk vil hvile oven på skallen.

De enkelte ørekopper kan foldes så profilen bliver fladere. De kan dog ikke vippes indad – så headsettet vil altid fylde en del i rygsækken eller tasken.

Sony MDR-XB950BT kommer desuden ikke med nogen form for pose eller bæretaske – det er altid lidt af en skam, for man kan altid bruge lidt beskyttelse til sin elektronik, samt en plads til at gemme på det medfølgende micro-USB og lydkabel.

Se også:  Plantronics BackBeat FIT – Skræddersyet til løbeturen [TEST]

Sony MDR XB950BT
Foto: Mobilsiden.dk

Gode tilslutninger

Selve parringen mellem smartphone og XB950BT er ligetil. Et langt klik på power-knappen sætter headsettet i søgemode og derefter handler det bare om at slå den til, inde under mobilens Bluetooth-indstillinger.

Processens lettes yderlige af en indbygget NFC-chip som kan automatisere hele parringen. Er det stadigt for indviklet, kan du altid ty til det gammeldaws kabel.

Headset-funktioner er også til stede, men de skuffer ofte under samtaler, for især udendørs overvældes mikrofonerne af støj og ens stemme forstummes.

Læs også:  Jabra Halo Smart – Stærk til prisen [TEST]

Sony MDR XB950BT test
En særlig luftkanal til bassen styrker den i forvejen vilde bas. Foto: Sony

Boost på bassen

På lydsiden imponerer Sony på teknikbladet. De to 40mm drivere opererer mellem 3 og 28.000 Hz, hvilket både er langt over og især langt under hvad det menneskelige øre kan registrere.

Sony overbyder især sig selv på basfronten hvor den i forvejen bastunge standardlyd, kan suppleres med et ’Bass Boost’ der udnytter særligt udskårne luftkanaler til at kreere et kolossalt basdrøn.

Resultatet er mildest talt overvældende. Hovedet nærmest vibrerer i takt med beats og bas-riffs – hvilket imponerer, men bliver trættende efter bare få sekunder. Jeg slog hurtigt funktionen fra.

Se også:  Jabra Sport Pulse Special Edition – Genialt, når det spiller [TEST]

Med denne slået fra, blev lyden straks mere civiliseret. XB950BT er fortsat basglad, men nu kan mellemtoner og diskanter også nydes.

Lydsignaturen er nu varm og tilgængelig, hvilket givetvis vil glæde de fleste, men skuffe de feinschmeckere der ønsker sig en mere neutral og detaljeret lyd.

Selve batteriet oplyses til at vare 20 timer – hvilket den rutinemæssigt kommer i nærheden af. Det er desuden positivt at skulle batteriet dø, vil den kablede forbindelse fortsat levere en fin lyd.

Sony MDR XB950BT
Foto: Mobilsiden.dk

En billig basbisse

Selvom navnet er nærmest umuligt at afkode, er det er ikke noget dumt headset Sony har kreeret i XB950BT.

Modellen er ikke helt ny længere, men rent musikalsk er den fortsat godt med og den tilbyder sågar også noget unikt med sin vilde ‘Bass Boost’ funktion. Sidstnævnte vil dog kun glæde deciderede bas-junkier.

Sonyen byder dog på en stor skuffelse: som headset er XB950BT tæt på at være ubrugelig i visse udendørssituationer.

Heldigvis er dagsprisen på lige over et tusinde kroner begrænset, og vurderer man XB950BT udelukkende som et sæt trådløse høretelefoner bliver man ikke skuffet. Vi lander derfor på 4½ ud af 6 stjerner.

Fordele:

  • Solide materialer
  • God knapbetjening
  • Basrig, varm lyd
  • Skarp pris
  • Ekstrem Bass Boost

Ulemper:

  • Dårlig samtalekvalitet
  • Diskutabelt look
  • Ekstrem Bass Boost

Opdateringer af emnet

Næste fortælling om sagen kan også være interessant. mobilsiden gik videre med historien. 12/9/2016 kom den efterfølgende historie med en artikel omkring temaet Oversigt: Apple lancerer iPhone 7 og nyt Watch – Den finder du her. Få også seneste nyt om temaet her..