Test af ASUS ROG Phone 5 – mere end blot power

Gaming på telefonen er mere end hestekræfter. Det beviser ASUS' seneste ROG Phone 5, som er markedets bedste til formålet. Her er vores test af ASUS ROG Phone 5.

Test af ASUS ROG Phone 5 – mere end blot power

Giver gaming-telefoner mening? Jeg må blankt indrømme, at jeg tidligere har stillet mig selv det spørgsmål flere gange. ASUS beviser dog, at en gaming-telefon er meget mere end vilde specifikationer og et overskud af hestekræfter. Det handler om meget mere end det. Her er min test af kongen over gaming-telefoner, ASUS ROG Phone 5 – som i øvrigt også er en fremragende telefon.

Det er svært at sammenligne gaming på telefonen med fx PC, selvom det lidt er det man ser producenterne prøve. For gaming-telefoner skal have de vildeste specifikationer, som selvfølgelig også gerne skal kunne overclockes. Men sandheden er, at tæt på alle de nye telefoner afvikler alle spil i Google Play Butik uden problemer… ja, selv flere år gamle telefoner trækker Call of Duty: Mobile. Så hvorfor egentlig? Det korte svar er, at en telefon som ASUS ROG Phone 5 gør spil på telefonen sjovere. Det længere svar må du læse dig til. Velkommen til denne anmeldelse af markedets nyeste og mest imponerende gaming-telefon, ASUS ROG Phone 5. ASUS ROG Phone 5 er allerede nu klar til forudbestilling med en vejledende pris fra 6.299 kroner.

Se også: Sammenlign priser på ASUS-telefoner

Fordele og ulemper ved ASUS ROG Phone 5

Fordele:

  • En stor, flot og hurtig skærm
  • Ydelsen er helt i top
  • Lang batteritid og hurtig opladning
  • Geniale tilføjelser til gaming
  • De bedste højtalere i en telefon
  • Overraskende godt hovedkamera

Ulemper:

  • Ingen trådløs opladning
  • Ingen IP-certificering
  • Overvældende mange indstillinger og funktioner
  • Den er en stor, tung og glat

Læs også: ASUS ROG Phone 5 – se dansk pris og specifikationer

En pænere gaming-telefon

Spørger du mig, så er det typiske gaming-udstyr ikke lige frem pænt. Der er en trend med LED-lys, overdimensionerede størrelse og lidt for meget reklametest. Og alligevel bruger jeg selv den slags hovedtelefoner, når PS5’en bliver vækket til live. Og det er netop denne designlinje, som også ASUS ROG Phone-serien har fulgt – og stadig gør det. Alligevel er der noget over ROG Phone 5, som får den til at se mere moden og strømlinet ud. Jeg ville faktisk ikke være flow over, at hive den fra i det offentlige rum.

Umiddebart ligner ROG Phone 5 til forveksling tidligere modeller, men her er faktisk sket en del. Først og fremmest er den blevet endnu større og tungere. Den er nu officielt den største og tungeste telefon vi har haft til test, hvis jeg ikke husker helt forkert. Og det hjælper ikke meget, at den samtidig er glat som en ål. Når man først har vænnet sig til dens størrelse, så ligger den godt i hånden og knapperne sidder de rigtige steder. Jeg er ikke helt oppe at ringe over byggekvaliteten, hvor knapperne fx rasler, men den er dog godkendt.

Bagsidens design er i denne omgang meget mere strømlinet og pænere at se på. På fronten ligner ROG Phone 5 ikke det typiske flagskib. Her er nemlig masser af sort kant i top og bund, som får den til at se underligt forældet ud. Men der er en mening bag galskaben. Meningen er selvfølgelig, at telefonen ofte bruges horisontalt til spil, hvor man holder et greb med håndfladen i begge ender af telefonen. Og med lidt ramme omkring, så berøres skærmen ikke på uheldige tidspunkter.

Når det kommer til holdbarheden, så håber jeg denne er bedre end forgængeren ROG Phone 3. En enkelt tab på et trægulv dræbte selve skærmpanelet i den, uden at ødelægge glas eller medføre andre skræmmer. Denne gang er fronten beskyttet af Gorilla Glass Victus og bagsiden Gorilla Glass 3. Desværre er der heller ingen IP-certificering denne gang, så gå i ly for regnen.

Hvad der derimod er, er ekstra porte og masser af tilbehør. I bunden finder man nemlig et sjældent 3,5 mm jackstik, hvor man med en indbygget højkvaliteten DAC kan nyde god kablet lyd. På siden af telefonen sidder desuden en ekstra USB-C indgang samt connector til AeroActive Cooler 5.

ASUS ROG Phone 5 er den pæneste gaming-telefon jeg har oplevet. Den er stor og tung, men alligevel praktisk.

Se også: De bedste robuste og hårdføre smartphones

Specifikationer på ASUS ROG Phone 5

Mål og vægt 172.8 x 77.3 x 10.3 millimeter

238 gram

Skærm 6,78″ AMOLED, 144 Hz

2.448 x 1.080 pixels (20:9-format, 395 PPI)

Bagkameraer Primærsensor: 64 megapixel Sony IMX 686, f/1,8

Ultravidvinkel: 13 megapixel, 125 graders synsfelt, f/2,4

Makro: 5 megapixel, f/2,0

Frontkameraer Primærsensor: 24 megapixel, f/2,5, låst fokus
Chipset Qualcomm Snapdragon 888 5G

Adreno 660-grafikchip

RAM og lagerplads 8 til 18 GB LPDDR5 RAM

128 eller 256 GB UFS 3.1-lagerplads

Netværk og forbindelser GSM: 850, 900, 1800 og 1900 MHz

4G LTE: Bånd 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 12, 13, 17, 18, 19, 20, 25, 26, 28, 29, 30, 32, 34, 38, 39, 40, 41, 42, 48, 66, 71

5G: Bånd 1, 2, 3, 5, 7, 8, 12, 20, 25, 28, 38, 40, 41, 66, 71, 77, 78, 79

Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e, 2,4/5 GHz

Bluetooth 5.2, NFC, GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS, GNSS

Batteri 6.000 mAh (65W-hurtigopladning)
Software Android 11 med ROG UI og ZEN UI
Sensorer Accelerometer, fingeraftrykslæser i skærmen, kompas, gyroskop, lyssensor, nærhedssensor
Farver Phantom Black og Storm White
Øvrigt USB 2.0 Type-C-port i bund og USB 3.1 Type-C i siden, dual nano-SIM-slot

De bedste priser på Asus ROG Phone 5 12 GB RAM + 256 GB

Opdateret 23/4 2024

Udbyder
Pris
Dagens bedste tilbud
Inphone.dk
Mindstepris
6.499,-
6.499,-
Power
Mindstepris
6.989,-
6.989,-
Merlin
Mindstepris
6.999,-
6.999,-

Asus ROG Phone 5 12 GB RAM + 256 GB udbydes af 7 udbydere. Du kan spare op til 1.370,-. Ovenfor ser du dagens tre bedste tilbud på Asus ROG Phone 5 12 GB RAM + 256 GB

Sammenlign aktuelle priser hos 7 webshops »

En meget bedre skærm

Denne gang har ASUS ramt et homerun med skærmen. Den er endelig vokset, fra 6,59 til 6,78 tommer. Skærmen kommer fra Samsung og er en AMOLED-skærm i en fuld HD-opløsning. Hvor skærmen i forgængeren kunne mangle lys, så er dette ikke længere tilfældet. Den nye skærm går helt op til 800 nits og HDR10+ certificeret.

Og eftersom dette er en gamertelefon, så er der også masser af fart på skærmen. Hvor de fleste andre toptelefoner opnår 120 Hz, så går ROG Phone 5 helt op til 144 Hz. Man skal dog lige vurdere og det er det værd, for den højere frekvens er hård ved batteriet. Man kan med fordel vælge “automatisk”, hvor skærmfrekvensen automatisk tilpasses. Skal man have glæde af de mange billeder i sekundet, så skal spil nemlig også understøtte det – og det gør kun en større håndfuld. Her kan du se spil der understøtter 120/144 Hz. Og den nye skærm er ultra responsiv. På magisk vis har ASUS hævet touch sampling helt til 300 Hz.

Jeg synes ikke dette er den bedste skærm i en mobiltelefon, men det er nok den bedste til spil. Den er hurtig, farvefyldt, lysstærk og giver en flydende oplevelse, som de færreste kan matche. Og som man hurtigt vil finde ud af, så kan man tilpasse tæt på alt i ROG Phone 5, inklusiv skærmens farvetemperatur, mætning og mere. Og når det kommer til gaming, så er det skønt ikke at have en frontkamera placeret i skærmen.

ASUS ROG Phone 5
Skærmen i ASUS ROG Phone 5 er vokset til 6.78 tommer.

Se også: Telefoner med de bedste skærme

Ydelse

Behøver vi virkelig? Selvfølgelig er ASUS ROG Phone 5 fyldt til bristepunktet med nyeste og hurtigste indmad. Det betyder selvfølgelig Qualcomms Snapdragon 888, med 5G indbygget.

Den kommer deruover med markedets hurtigste LPDDR5 RAM og UFS 3.1 lagerplads. Der findes forskellige varianter af ROG Phone 5; en ROG Phone 5, en ROG Phone 5 Pro og en Ultimate-udgave. Her kan man vælge mellen 8, 12, 16 eller vanvittige 18 GB RAM samt 128, 256 eller 512 GB lagerplads.

Smider man en benchmark efter den, så klarer den sig dog også ganske godt. I Geekbench 5 test scorer den 1130 i single-core og 3776 i multi-core. Underligt nok fik den en lavere score i den overclockede X-mode+ tilstand med AeroActive Cooler 5 påsat). Imponerende tal, hvor den slår fx OnePlus 8 Pro, som fik 879 og 3067. Men den er ikke langt fra fx Xiaomi Mi 11, som får 1124 og 3697 point.

Kaster man spil, og andre opgaver, efter den, så bliver man dog hurtigt imponeret over dens kunnen. ASUS ROG Phone 5 er ultra flydende og ultra hurtig. Jeg indrømmer gerne, at jeg ikke er den store gamer på telefonen – jeg er mere til spillekonsollen foran TV’et. Men samtidig har jeg spillet mere på denne telefon end nogen anden. Det er der flere grunde den og ydelsen er en af dem. Jeg har spillet Real Racing 3, Call of Duty: Mobile, Asphalt 9, Leo’s Fortune, Shadowgun Legends og mange flere. ASUS ROG Phone 5 brager derudaf, men den bliver også varm ganske hurtigt. Sætter man AeroActive Cooler 5 på, så køler den både telefon og hænder – smart.

Gaming på ROG Phone 5

Som en fortsættelse til afsnittet om skærm og ydelse, så er det oplagt at snakke om gaming-oplevelsen på ROG Phone 5. Som sagt, så kan langt de fleste telefoner trække populære spil som Fortnite, PUBG eller Call of Duty: Mobile. Så hvordan gør ROG Phone 5 det bedre?

Her synes jeg ikke forskellen skal findes i gigahertz, RAM-hukommelse eller skærmopdateringsfrekvens. I stedet skal man kigge mere på den overordnede oplevelse. Hvad er det der gør en god spiloplevelse? Det er selvfølgelig en flydende oplevelse og god lyd. Men på telefonen synes jeg også styringen er ekstra vigtig, og her tilbyder ROG Phone 5 noget ekstraordinært.

Her er selvfølgelig tilbehør, såsom en gamepad controller, hvor man kan få en konsollignende oplevelse, men her er også knapper indbygget i selve telefonen. Der er ASUS’ AirTriggers, som er ultrasoniske knapper, placeret i rammen på telefonen, som to ekstra knapper på bagsiden. Sætter man AeroActive Cooler 5 på, så er der også her genvejsknapper. Og for mig, så gør det oplevelsen langt federe.

Derudover byder ASUS’ software også på utallige muligheder, som kan forbedre spiloplevelsen. Nogle gange er der så mange muligheder, at det kan virke lidt for overvældende. Det er fint med muligheder, men lidt simplicitet gør heller ikke noget ASUS.

Konklusionen er, at ASUS ROG Phone 5 kan omdannes til en fremragende lille håndholdt spillekonsol, som gør mobilspillene til at langt sjovere oplevelse. Men det kan også betyde, at der skal spenderes på ekstraudstyr. Personligt er jeg vild med Kunai 3 GamePad, men den koster også over 1.000 kroner.

Se også: Rangliste med de bedste telefoner til gaming

ASUS ROG Phone 5
ASUS ROG Phone 5 og Kunai GamePad 3.

Du løber ikke tør for strøm…

Du kommer ikke til at mange hestekræfter og RAM i ROG Phone 5, og med stor sandsynlighed, så vil du heller ikke mange batteri. Inden i ROG Phone 5 finder man nemlig et stort 6.000 mAh batteri. Nærmere betegnet er her faktisk tale om to batterier på 3.000 mAh, hvilket tillader en usandsynlig hurtig opladning.

Alt efter hvilken skærmopdateringsfrekvens man vælger, så holder ROG Phone 5 mindst halvanden dag ved typisk brug. Vælger du 60 Hz, så får du let to dage ud af den. Medmindre der bliver spillet løs, så er det selvfølgelig hårdt ved batteriet.

Med ROG Phone 5 følger en ny 65W hurtig opladning, som minder meget om den vi finder i OnePlus 8T. Det betyder, at den går fra 0-100 procent på under en time, og 0-70 procent klarer den på 30 minutter.

Men ASUS tilbyder her noget ekstra, hvis man vil passe på batteriet og dermed opnå en længere levetid. I telefonen indstillinger kan man vælge batteripleje, hvori kan man vælge opladningsgrænse, en langsommere opladning samt en planlagt opladning, så den er på 100 procent når dagen starter. Jo længere tid et batteri er fuldt opladt, desto mere slides der på det.

Se også: Smartphones med længste batteritid

Fænomenal lyd

Det er ikke for sjov, at Dxomark kalder dette for telefonen med den bedste lyd. ROG Phone 5 spiller både højere og bedre end konkurrenterne, både med og uden hovedtelefoner. Og skulle man foretrække kabel, så er der plads til 3,5 mm jackstik. Og bag dette sidder en højkvalitets DAC klar til at levere Hi-Res lyd.

Det giver alt i alt i fænomenal lydoplevelse, som gør både spil, video og anden lyd til en overlegen oplevelse.

Skulle man finde på at bruge ROG Phone 5 til et godt gammeldags opkald, så klarer den også det. Samtalekvaliteten er ikke den bedste jeg har oplevet, men dog udmærket. ROG Phone 5 vil desuden kunne hoppe på voLTE hos 3 og Telia og med tiden også hos Telenor og TDC.

Andre forbindelser, såsom Wi-Fi, bluetooth og mobildata har også fungeret helt uden problemer. Når det kommer til 5G, så er udmeldingen fra ASUS, at dette virker på alle danske netværk. Det stiller vi dog stadig spørgsmålstegn ved, da hver enkelt telefon først skal godkendes til 5G hos udbyderen – og det gør de sjældent, medmindre de sælger den i deres butik. Vi har ikke selv haft mulighed for at teste 5G på ROG Phone 5, men har rettet henvendelse til teleselskaberne, for at få bekræftet hvad ASUS oplyser.

Kameraet overrasker

Fulgte man med i præsentationen af ROG Phone 5, så oplevede man også, hvordan den differentierede sig fra andre smartphone præsentationer. Normalt bruger andre smartphoneproducenter halvdelen af tiden på at tale om kameraer – men ikke ASUS. ASUS melder klart ud, at kameraet ikke er i fokus i ROG Phone-serien, men de dog vil opnå en fornuftig og brugbar kamerakvalitet. Og det må man sige de gør, for ROG Phone 5 overrasker positivt. Den slår ikke andre kameratelefoner af banen, langt fra, men den tager alligevel flotte billeder.

Ligesom ASUS heller ikke bruger meget krudt på kameraet, så vil jeg heller ikke. Men jeg vil alligevel kort gennemgå det. I ROG Phone 5 sidder der en Sony IMX 686-hovedsensor, som man fx også finder i ASUS Zenfone 7. Den er på 64 megapixel med en blænde på f/1,8 og gør det overraskende godt. Dens største ulempe er, at her ikke er optisk stabilisering. Men farver, kontrast og eksponering er ofte lige i skabet. Der skal dog helst være lys nok, for uden OIS får den det ellers svært. HDR er en anelse for aggressiv, men det ser på den anden side godt ud.

Når det kommer til de andre kamerasensorer i ROG Phone 5, så er der ikke meget at komme efter. På bagsiden sidder der en 13 megapixel ultra vidvinkel og 5 megapixel makro, hvor førstnævnte gør det hæderligt og sidstnævnte ikke burde være der.

Frontkameraet imponerer heller ikke. Eksponeringen, den dynamiske rækkevidde og skarpheden er under middel. Her er billeder taget med ROG Phone 5:

Se også: De allerbedste kameratelefoner på markedet

Konklusion: Den bedste gamertelefon

Skal du købe en ASUS ROG Phone 5? Spiller du meget på din telefon og vil du gerne have den bedst mulige oplevelse, så er ASUS ROG Phone 5 pengene værd. Der er tænkt på alt, som kan forbedre spiloplevelsen. Skærmen, lyden, ydelsen, softwaren og tilbehøret – det er utroligt gennemført. Man kommer langt med en anden ikke-gamertelefon, og alligevel så har ROG Phone 5 funktioner og muligheder nok til, at spillene bliver sjovere… og øger sandsynligheden for at tage førstepladsen online.

ASUS ROG Phone er først og fremmest en telefon til gaming. Og her skal man huske på, at den vejledende pris starter ved 6.299 kroner. Heldigvis kan den meget mere end det og den er faktisk en rigtig god hverdags-telefon. ASUS ROG Phone kan sagtens være et alternativ til mange andre topmodeller på markedet, men man skal vide, at man går ned på kamerakvaliteten.

Softwaren i ROG Phone 5 kan virke overvældende. Det betyder ikke den er dårlig, men her er mange indstillinger og det er ikke noget for alle og enhver. Derudover ærger jeg mig over, at her ikke er hverken IP-certificering eller trådløs opladning.

Alt i alt er det let at anbefale ASUS ROG Phone 5. Er du på jagt efter en telefon til gaming, så er ASUS ROG Phone 5 det oplagte og bedste valg lige nu. Men husk, den fylder godt i lommen. Er gaming på telefonen ikke noget du går i med liv og sjæl, så er det overkill at vælge dette monster.

ASUS ROG Phone 5 lander i test på 5 ud af 6

ASUS ROG Phone 5 test
ASUS ROG Phone 5 får 5 ud af 6 i test

Mere om temaet

Siden redaktionen kørte denne fortælling er der kommet nyt i sagen. Daniel Søgaard Hald kunne ikke lade sagen ligge. 10/3/2021 gik redaktionen videre og fulgte op med artiklen ASUS ROG Phone 5 – se dansk pris og specifikationer – Klik her. Den absolut seneste udvikling i sagen kan du følge her.