Test: ASUS ROG Phone II – Mere gaming end smartphone

Vi har over det sidste stykke tid haft ASUS ROG Phone II til test. Hvordan ASUS' monstertelefon har klaret sig, kan I læse her.

Test: ASUS ROG Phone II – Mere gaming end smartphone

Vi har haft den kraftige gaming-telefon fra ASUS til test i mere end en måned, og er nu klar med dommen over monstertelefonen. Der er helt klart tale om noget andet end den traditionelle hverdagssmartphone, men hvordan fungerer det i praksis?

Læs også: ASUS viser hvilke mobilspil der understøtter 120fps

ROG Phone II forsøger at være mere end blot en smartphone, men har ASUS taget de rigtige valg, eller bliver telefonen ganske enkelt for specifik i sit udtryk? Det forsøger jeg at give et svar på her:

Fordele:

  • Stor, flot skærm
  • 120 Hz opdateringsfrekvens
  • Stereohøjtalere med kraftig, klar lyd
  • 6.000 mAh-batteri
  • AirTriggers
  • Lynhurtig opladning
  • 3,5 mm jackstik

Ulemper:

  • Ingen IP-certificering
  • Ingen trådløs opladning
  • Ligegyldigt blikfang
  • Bliver brandvarm ved længere spilsessioner
  • Bruger forholdsvist meget batteri i “X-tilstand”
  • Kamera under middel
  • Endnu ingen Android 10

Design og første indtryk

Mit første indtryk af emballagen var, at den helt klart er designet til gaming-segmentet. Det bliver lidt Star Wars-agtigt med den cylinderlignende emballage. Det eneste der mangler, er en smulig kunstig dis når man hiver telefonen op, så havde udtrykket været fuldendt. Jeg forestiller mig, at det er svært at implementere flydende nitrogen, eller tlignende, i en papæske, så vi nøjes med den nuværende version.

Telefonen er for mig fed, men voldsomt overdrevet. Det er helt fint, at man ikke altid lever ud fra parolen “less is more”, hvilket ROG II bestemt ikke gør. Den er meget “robot-isk” i sit udtryk, hvilket nok er den bedste måde, jeg kan beskrive designet. Logoet bagpå lyser op i bedste gaming-stil, men kan heldigvis slukkes. Det er sjovt i starten, men på et eller andet tidspunkt vil jeg også bare gerne bruge telefonen som det den er… nemlig en telefon. Det passer ikke altid sammen med skiftende RGB-lys i alskens neonnuancer.

Første indtryk er altså en stor telefon, hvor der ikke er sparret på blikfanget.

ASUS ROG Phone II
Ved brug i X-tilstand holder batteriet cirka 5 timer. Foto: Mobilsiden.dk

Ydeevne

Kigger man ned i motorrummet, så er ASUS ROG Phone II et muskelbundt af dimensioner. Det ses også tydeligt på samtlige benchmarks tests, jeg har taget. Her sætter telefonen simpelthen alle andre modeller til vægs med sine 12 GB RAM, Snapdragon 855+ og Adreno 640. Der er ganske enkelt ingen, der når op på siden af ROG Phone II.

Til hverdagsbrug er den alt for voldsom. Der er slet ikke behov for al den hukommelse, hvis man bare har et nogenlunde normalt forbrug – men ROG Phone II er ikke tiltænkt dem, der “bare” har et almindeligt forbrug. Den er nemlig tiltænkt dem, der virkelig kan bruge mange timer på at spille på mobilen. Her snakker jeg ikke om din mor, der lige har opdaget Candy Crush, og derfor ikke har sluppet sin i iPhone 8 i fire dage. Nej, jeg snakker om dem, der streamer lange spilsessioner af Call of Duty Mobile eller Asphalt 9, altså de tunge spil i klassen.

Med den indbyggede gamingkonsol, og “Game Genie”, har ASUS formået at skabe den perfekte platform til seriøse smartphone-gamere. Muligheder for at optage og streame sit spil, er noget den yngre generation elsker. Muligheden for at sende sit spil direkte via Twitch eller YouTube er et must, hvis en producent virkelig forsøger at møde gamer-segmentet, hvilket ASUS i allerhøjeste grad gør her.

Jeg har spillet timevis af Asphalt 9 og Call of Duty Mobile, og jeg har på intet tidspunkt oplevet problemer fra ROG Phone II. På den anden side har jeg det også lidt sådan, at selv til de store mobilspil, er telefonen kraftigere end nødvendigt. Jeg er ikke modstander af telefonen, men ønsker snarere, at spilproducenterne tager den til sig og lancerer spil, der virkelig udnytter potentialet. For som det ser ud lige nu, er ASUS ROG Phone II milevidt foran de spil, den med lethed tygger sig igennem.

Specifikationer på ASUS ROG Phone II

asus rog phone ii specifikationer
Mål og vægt 170,99 x 77,6 x 9,48 mm
240 gram
Skærm 6.59” AMOLED
19.5:9 1080 x 2340
120Hz
Corning Gorilla Glass 6
Chipsæt Snapdragon 855+
Batteri 6000 mAh
30W hurtigopladning
RAM 12GB
Lagerplads 512GB
Kamera 48MP f1,79 SONY IMX586
13MP, 125 ̊ ultravidvinkel, F2.4
Front 24MP, f/2.2
Software Android 9 Pie
ROG UI
Andet DTS:X stereohøjtalere
Fingeraftrykslæser i skærmen
DualSIM
Bluetooth 5.0
Jackstik
Ekstra USB-C i siden

Kamera

Som en hver anden telefon, der forsøger at henvende sig til unge mennesker, har ASUS ROG Phone II også et kamera. Mere er der næsten ikke at sige om det, for det gør hverken til eller fra. Telefonen henvender sig selvfølgelig ikke til såkaldte “Content Creators”, som Zenfone 6 gør det. Men taget i betragtning, at sensorerne skulle være de samme, som i det underholdende Flip Camera på Zenfone 6, så er kameraet under middel.

Jeg formoder, at der selvfølgelig ikke er fokuseret ligeså meget på kamerasoftwaren i ROG Phone II, hvilket mærkes tydeligt i brug. Det er dog ikke sådan, at kameraet er decideret dårligt – har formået at få taget ganske glimrende billeder i både dagslys og om aftenen. Kameraet i ROG Phone II har bare nogle af de klassiske irritationsmomenter, blandt andet er det nærmest umuligt at tage billeder af motiver i bevægelse. Den slags små irritationsmomenter gør bare, at man ikke rigtigt gider tage billeder. I min tid med ROG Phone II, har jeg for det meste overladt fotografering til min kone og hendes Huawei Mate 20 Pro, da Rog Phone II bare er for svag i den disciplin.

Herunder ses to eksempler på nattilstand vs. normalt billede.

Artiklen fortsætter under galleriet…

ROG II alm. kamera
Almindeligt billede. Foto: mobilsiden.dk

ROG Phone II Essentials

Grunden til, at jeg kalder næste afsnit for “Essentials” er, at vi skal kigge lidt på de ting, der skiller ROG Phone II fra andre smartphones.

Først og fremmest er der de famøse AirTriggers, der er lidt af en genistreg fra ASUS’ side. De kræver lidt tilpasning før de fungerer, men derefter er de næsten uundværlige. Hele konseptet er, at telefonens ramme er trykfølsom. Det betyder, at man kan emulere trigger-knapper, som vi kender fra konsoller i form af R2 og L2 på PlayStation, eller RT og LT på Xbox. AirTriggers giver en enorm fordel o skydespil, hvor de nu kan fungere som affyringstast og sigte, eller i bilspil, hvor de kan fungere som gaspedal og bremse. AirTriggers kan dog programmeres til hvilken som helst funktion, så der er rig mulighed for at være lidt kreativ med sine styringsindstillinger.

Ligesom med den første ROG Phone, fås et hav af tilbehør også til ROG Phone II. Jeg har dog ikke haft mulighed for at teste det, så jeg nøjes med at kommentere på det ekstraudstyr der faktisk fulgte med min enhed. Udover det tvivlsomme cover, så indeholdt emballagen den spøjse lille blæser, der kan monteres på bagsiden af telefonen, via USB-C-porten i siden. Den er primært beregnet til vandret brug, og er faktisk bare hamrende irriterende ved spil, hvor telefonen holdes lodret. Derudover har jeg min tvivl om, hvor meget den faktisk gør. Ifølge ASUS kan den sænke overfladetemperaturen på bagsiden med cirka 6-7 grader, udluftningen på bagsiden kan få sænket temperaturen med 2,5 grader, og chipsettet kan få sænket temperaturen med cirka 3,3-3,9 grader. Det lyder ikke af det vilde, og jeg synes stadig telefonen blev brandvarm ved lægere spil. Derfor droppede jeg hurtigt den eksterne køler, og jeg har den mistænkt for bare at være ligegyldigt, strømædende blikfang.

De sidste “essentials” er den “indbyggede afkøling” på bagsiden – altså den der lille rist, der udlader varme fra telefonen – og så USB-C-porten i siden. Først og fremmest er den der passive køling en gang vås, hvis du spørger mig. Den tjener absolut intet formål for telefonens ydeevne, og bevirker faktisk udelukkende, at telefonen er mere modtagelig overfor vand og støv. Jeg er med på, at “gamere” ikke kommer så meget ud, men uden nogen form for dokumenteret sikkerhed, havde ASUS ikke behøvet at lave en ekstra åbning i telefonen. I min verden er det en ommer. I forlængelse af det, så vil jeg sige, at den ekstra USB-port i siden både er gal og genial. Det er så lækkert, at man kan lade uden at kablet er forstyrrende, på den anden side er det endnu et svagt punk, når vi snakker væske og støv.

ASUS ROG Phone II
Foto: Mobilsiden.dk

Skærm, lyd og strømforbrug

Den store skærm på ASUS ROG Phone II er intet mindre end fantastisk. Jeg kom på et tidspunkt til at påstå, at skærmen er større på ROG Phone II end på OnePlus 7 Pro – det er ikke tilfældet. Den føles dog væsentligt større når man sidder med den, måske på grund af de to bjælker i bund og top, og fordi den ikke er buet i siderne.

Skærmen yder en lysstyrke op til 600 nits, hvilket er mere end rigeligt i det dasnke efterårs- og vintervejr. Derudover er de 120 Hz absolut blandt telefonens største fordele. Alt føles flydende, ikke kun spil, der understøtter høje opdateringshastigheder, men også noget så simpelt som at navigere i telefonens menu. Ved siden af en “normal” skærm, er forskellen tydelig, og selv ved siden af de 90 Hz, som skærmene i OnePlus-topmodellerne yder, er ROG Phone II overlegen.

Kombinationen mellem Skærmen og de store stereohøjtalere er exceptionel. Det hele fungerer perfekt sammen, som et lille håndholdt multimediecenter. Hvis du bruger mange timer på film, serier og spil på telefonen, så bør ASUS ROG Phone II bestemt være i dine overvjelser.

Pakken kommer selvfølgelig også med et anseeligt strømforbrug. Jeg har haft telefonen i opladeren flere gange dagligt, på trods af det store 6.000 mAh-batteri. Det er selvfølghelig lidt ærgerligt, hvis der ikke er en stikkontakt i nærheden, men opladning er så hurtig, at det sjældent har været en hæmsko for mig.

ASUS ROG Phone II
Den eksterne køler er faktisk mere forstyrrende end den gavner. Til gengæld er den glimrende som fod. Foto: Mobilsiden.dk

Opkaldskvalitet

På trods af, at jeg har Oister, der kører på 3’s net, så har jeg ingen problemer haft med ROG Phone II. Selv i den nye Metroring, der er bygget af solidt, netværksdræbende beton, har jeg formået at have signal. Alle opkald er gået som smurt, og lyden går klart igennem begge veje.

Vi bliver tit spurgt ind til SAR-værdier. Derfor har jeg selvfølgelig også forhørt mig hos ASUS, der kommer med denne rigtig fine forklaring:

“SAR(Specific Absorption Rate)-tallene er en værdi der måler hvor meget energi din krop absorberer fra radiobølger, og vi har i Europa en lov om at der maks må forekomme 2 Watt/kg. Det vil sige at selve SAR værdien siger ikke noget konkret om signal kvalitet, men er til for at regulere hvor meget stråling vi får fra vores telefoner. Konklusionen som bliver skabt, med at høj SAR er ensbetydende med dårlig signalkvalitet, kommer fra rationaliseringen om at hvis der bruges mere energi så må antennekvaliteten også være dårlig. Men tallet fortæller blot at der udledes mere energi for at opnå signalet – eller at det er et større modem.”

Til dem, der stadig er interesserede i SAR-værdierne kan vi fortælle, at de kan findes i manualerne til en hver telefon, og hos ROG Phone II er de højeste værdier:

1.13 W/Kg (Head)
1.19 W/Kg (Body)

ASUS ROG Phone II
ROG Phone II har en ekstra USB-C port i siden. Foto: Mobilsiden.dk

Den endelige dom

ASUS ROG Phone II er en imponerende telefon, der dog har sine særheder. Vi kan lige så godt kalde en spade for en spade her, og sige, at telefonen henvender sig til et snævert segment. Skal du bruge en kraftig hverdagstelefon, så findes der mange billigere alternativer, der ofte byder på bedre kamera eller beskyttelse mod skidt og væske.

Sidder du til gengæld og bruger mange timer på mobilspil, eller måske også vil benytte dig af mulighed for controller og TV-tilslutning, ja så skal du kigge på ROG Phone II.

Prisen er en anelse høj efter min mening. Til 7.000 kroner kan man finde mange alternativer. Eksempelvis OnePlus 7T Pro til 5.699 kroner – mindre batteri, “kun” 90 Hz-skærm, men med langt bedre kamera og nyere software. Det er altså svært at argumentere for ROG Phone II, med mindre man virkelig går op i gaming.

Alt taget i betragtning, så har jeg alligevel forelsket mig lidt i Rog Phone II. Ser man bort fra fjollede ting, som “kølergrillen” og den medfølgende blæser, så er telefonen veludført og enestående i brug. I sin klasse tror jeg, at telefonen er den absolut bedste – den ville altså score 6 stjerner som ren og skær gamingtelefon.

Nu handler alt desværre ikke om gaming, og som hverdagstelefon er jeg mindre begejstret for ROG Phone II. Den er simpelthen for dyr, når man ser på alternativerne. Bevares, man får rigtig meget “gaming” for pengene – man får bare ikke helt så meget smartphone, hvis man kan sige det sådan.

Jeg mangler et bedre kamera og jeg mangler noget IP-certificering. Der kunne også godt være hurtigere opdateringer, så jeg kunne afprøve min trådløse controller, hvilket er muligt med Android 10.

Alt dette til trods, så er ASUS ROG Phone II en glimrende pakke, og en interessant tilføjelse til dem, der gerne vil have noget andet end den almindelige smartphone. Derfor ender ROG Phone II også på 5 stjerner. Havde den været billigere, eller tilbudt mere for pengene, så var vi nok sluttet på en topkarakter.

ASUS ROG Phone II
Foto: Mobilsiden.dk

Redaktionen har mere til historien

Redaktionen kunne ikke lade tematikken ligge. mobilsiden fulgte op på sagen. Efterfølgende d. 18/11/2019 publicerede vi en artikel omkring Overblik: Delte meninger om TV-pakker og streamingtjenesterKlik her for at gå til artiklen.. Læs også seneste nyt om temaet ved at trykke her..