Duel: Huawei Mate 20 Pro, Galaxy Note9 og iPhone XS Max

Huawei Mate 20 Pro, Galaxy Note9 og iPhone XS Max er budt op til kamp. Hvilken er den bedste smartphone? Læs med her.

Duel: Huawei Mate 20 Pro, Galaxy Note9 og iPhone XS Max

De sidste par måneder har været blandt de travleste vi nogensinde har oplevet. Et utal af nye mobiltelefoner er blevet lanceret, nogle mere interessante end andre. De tre mest populære smartphone fabrikanter, her i Danmark, har hver især præsenteret deres bud på det bedste flagskib med en stor skærm. Vi sætter i artiklen de tre nyeste og mest hypede kæmpemobiler op imod hinanden.

Samsung Galaxy Note9, Huawei Mate 20 Pro og iPhone XS Max er blandt de dyreste mobiler på markedet. De byder på mange af de samme ting: store flotte skærme, indmad fra øverste hylde, kæmpestore batterier og gennemførte design. Der er ingen tvivl om at producenterne har brugt langt tid på at udvikle og designe disse. 

Duel: Samsung Galaxy S9+ eller Huawei P20 Pro – hvilken skal du vælge

Men når man skal ud at bruge de hårdt optjente lommepenge, så vil man gerne have mest muligt for dem. Vi giver her vores bud på det bedste valg af disse tre kombattanter.

Vi sammenligner designet og byggekvalitet, skærm, ydelse, batteritid, netværk, lyd, kamera og pris.

Design og byggekvalitet

Både Samsung Galaxy Note9, Huawei Mate 20 Pro og iPhone XS Max har glas på begge sider, hvilket gør dem alle til skrøbelige enheder. Men de benytter dog alle glas, som er ekstremt modstandsdygtigt over for ridser og brud. Rammen på Note9 og Mate 20 Pro er i aluminium og iPhone XS Max’ ramme er i rustfrit stål.

Huawei Mate 20 Pro er den mest kompakte af de tre, og har ligesom Samsung’en en buet skærm. Det giver både Note9 og Mate Pro et mere moderne udseende, hvor iPhonen er mere klassisk at se på. Det skal også siges at designet er uændret fra sidste års iPhone X til dette års XS. 

På bagsiden har de alle mere end ét kamera modul, men hvor kun Samsung’en har en fingeraftrykslæser. 

Der er ingen tvivl om at alle tre producenter bruger tid og penge på, at designe disse enheder. Det er svært at vælge en vinder, for de er alle utroligt veludførte. Men vi giver denne til Huawei Mate 20 Pro pga. det nye lækre finish, de flotte farver, de små designdetaljer som fx tænd/sluk knappen, der er i en anden farve, den kompakte størrelse. Og så er den den eneste af dem, der ikke har knapper der rasler. Det er et utroligt gennemført produkt, som ser både moderne og stilren ud.

Vinder: Huawei Mate 20 Pro

Huawei Mate 20 Pro
Huawei Mate 20 Pro og dens veludførte ydre. Foto: Mobilsiden.dk

Skærm

Noget af det vigtigste på disse tre mobiler er skærmen. Alle tre benytter paneler af AMOLED typen, hvor Galaxy Note9 har en skærmstørrelse på 6,4 tommer, Huawei på 6,39 tommer og XS Max på 6,5 tommer. 

De har alle tre fremragende skærme og det er ekstremt svært at se forskel. Under alle omstændigheder vil man som bruger være fuldt ud tilfreds. Men der er stadig små forskelle, som gør det rimeligt let for os at vælge den bedste. 

Samsung Galaxy Note9′ skærm hælder til de kolde og blå nuancer. Der er masser af lys i displayet og betragsningsvinklerne er gode. iPhone XS Max og Mate 20 Pro’s farver minder mere om hinanden. Her er farverne lidt varmere og der er mere lys, end vi finder i Samsungs. En fordel når mobilen bruges udenfor. 

Både Mate 20 Pro og XS Max har en funktionen der tilpasser farverne i displayet til omgivelserne. Apple kalder dette for True Tone og Huawei for Naturlig Tone. Det virker fremragende på begge. 

Den buede skærm på Huawei Mate 20 Pro, og på Note9, giver dog en fordel til iPhone XS Max. Kanterne på de buede skærme giver nemlig en række ulemper, som gør at XS Max vinder denne kategori. Man kommer ofte til at berøre den buede del af skærmen ufrivilligt, hvilket kan være ret så irriterende. Derudover kan buede del af skærmen afgive genskin og ændrede farvenuancer.

Vinder: Apple iPhone XS Max

Ydelse og software

Tre forskellige telefoner og tre forskellige chipsæt løsninger. Det er sjældent man støder på dette i mobilernes verden. iPhone XS Max med deres nydudviklede A12 Bionic, Huawei med deres nye Kirin 980 og Samsung med deres Exynos 9810. Apple bruger deres iOS mobile styresystem, denne gang i version 12, Huawei er på nyeste Android 9 Pie og Note9 er stadig på Android 8.1. 

Alle tre telefoner er hurtige. Men man føler dog hurtigt at der med Mate 20 Pro og iPhone XS Max er sket et ryk, som længe har været uset i mobiltelefoner. De er ekstremt hurtige. Det føles ofte som om de ved præcis hvad brugeren vil og forbereder hvad der skal ske. Alt sker nærmest øjeblikkeligt. 

Deres softwareløsninger er meget forskellige. Samsung med Android på deres Samsung Experience brugerflade, Huawei med EMUI og iPhone med iOS 12. Alle tre er gode brugerflader, hvor Android modellerne har utroligt mange indstillinger. Ofte for mange. Her har Huawei forbedret deres og skåret ned på indstillinger og ryddet op.

Men der er ingen tvivl om at denne skal gå ind iPhone XS Max. Jeg synes stadig Android håndterer notifikationer bedre, men der er så godt ved iOS, at det ikke kan være anderledes. Gendannelse og backup, veludført førstegangs opstart, iMessage, FaceID, Apple Pay sammenkoblet et flydende styresystem med en intuitiv navigation. Apple iPhone XS Max vinder denne kategori.

Vinder: Apple iPhone XS Max

iPhone XS max test
iPhone XS Max vinder på kategorien med ydelse og software. Foto: Mobilsiden.dk

Batteri

De store skærme kræver, og giver plads til, store batterier. iPhone XS Max har den største batteri i en iPhone nogensinde. Det er på 3.174 mAh, hvilket er utroligt småt sammenlignet med konkurrenterne. Samsung Galaxy Note9 er oppe på 4.000 mAh og Huawei Mate 20 Pro på hele 4.200 mAh.

iPhone XS Max leveres med en standard 5w oplader, hvor en fuld opladning tager over 3 timer. Note9 og Mate 20 Pro kommer med hurtigopladere, hvor Huawei’en dominerer klart. Den nye 40w oplader giver hele 70 procent batteri på bare 30 minutter. Her må Samsungen nøjes med omkring 50 procent. Alle tre understøtter trådløs opladning, hvor Huawei Mate 20 Pro desuden kan oplade andre enheder trådløst. 

Vi er slet ikke i tvivl om at sejren her går til Huawei Mate 20 Pro.

Vinder: Huawei Mate 20 Pro

Netværk

En helt basal ting for en mobiltelefon er dækningen. Kan man ikke ringe, skrive eller tjekke togafgangen, så giver den pludselig ikke meget mening. I vores tests af iPhone XS Max, Huawei Mate 20 Pro og Samsung Galaxy Note9 har vi ingen problemer oplevet af denne slags. Der er dog ingen tvivl om at Note9 har den bedste telefondækning i vores kældertest, hvor specielt iPhone XS Max kæmper for at fastholde signalet.

Samtalekvalitet er også bedst på Samsung Galaxy Note9, tæt efterfulgt af Huawei Mate 20 Pro. Mobildatahastigheder på de tre er nogenlunde ens og der opleves ikke udfald. Galaxy Note9 tager denne kategori.

Vinder: Samsung Galaxy Note9

samsung galaxy note 9
Samsung Galaxy Note 9 vinder netværks kategorien. Foto: Mobilsiden.dk

Lyd

Mere og mere video og lyd bliver konsumeret på mobiletelefoner. Specielt de store skærme indbyder til spil, video og film. En stor del af oplevelsen er lyden. I år er lyden på mobiltelefoner blevet betydeligt bedre. Først var det Galaxy Note9 der imponerende os, hvorfor vi skrev “Stereohøjttalerne er de bedste af sin slags i en smartphone” om den. Men så kom iPhone XS Max på banen senere på året, som uden tvivl slår Note9 af banen.

iPhone XS Max har et langt bedre stereolydbillede. Lyden har generelt flere detaljer, mere dybde og så spiller den en anelse højere.

Huawei Mate 20 Pro blev lanceret sidst og vi havde store forventninger til dens højttalere, men der blev vi desværre skuffede. Lyden er den ringeste af de tre, men dog bedre end gennemsnittet. Derudover kommer lyden delvist igennem USB-C indgangen, som bliver blokeret når man lader telefonen op.

Vinder: Apple iPhone XS Max

Kamera

Den måske vigtigste del i en moderne smartphone? Kameraet er uden tvivl vigtigt og vægter generelt meget i vores anmeldelser. Kameraerne i disse tre kombattanter er alle rigtig gode, med fordele og ulemper i forskellige scenarier. Der kommer også en del personlig smag ind, hvor ikke alle er enige i hvordan tingene skal se ud. Skal det se naturligt ud eller må det gerne se lidt ekstra farverigt og skarpt ud? Meningerne er mange.

Ens for dem alle er at de har mere end én linse. Den typiske opsætning består af en primær sensor og en telefoto, brugt til at måle dybde i billedet og til optisk zoom. Huawei Mate 20 Pro har dog en tredje linse, som består af en 20 megapixel vidvinkel, hvilket netop er grunden til at den tager sejren i denne kategori.

Alle tre tager gode billeder i daglys, gode portrætter og selfies. Huawei Mate 20 Pro vinder dog på sin fleksibilitet og en uovertruffen natfoto funktion. Vidvinkel linsen på Mate 20 Pro er en fantastisk tilføjelse, som giver mange muligheder, bl.a. makrofotografering.

Vinder: Huawei Mate 20 Pro

huawei mate 20 makro
Vi elsker makrofotografering på Huawei Mate 20 Pro. Den har det bedste kamera af de tre konkurrenter. Foto: Mobilsiden.dk

Pris

En vigtig faktor for mange er prisen. Det er ikke ligefrem billige telefoner vi har med at gøre, men man får også meget for pengene. Huawei Mate 20 Pro og Samsung Galaxy Note9 kommer med minimum 128GB lagerplads, men iPhone XS Max har helt ned til 64GB.

På trods af at den er den nyeste af de tre, så kan man finde nogle rigtig gode introduktionspriser på Mate 20 Pro. Vi har set prisen helt ned til 6.157 kroner, inklusiv én måneds abonnement uden binding herefter. Og det er inklusiv en ny 15w trådløs oplader. Galaxy Note9 er dog ikke langt fra med en dagspris på cirka 6.499 kroner.

Vinder: Huawei Mate 20 Pro

Huawei Mate 20 Pro tager sejren

Nu skal vi til den store afgørelse, som uden tvivl er tættere end forventet. Her er det samlede resultat:

Samsung Galaxy Note9: 1 sejr

iPhone XS Max: 3 sejre

Huawei Mate 20 Pro: 4 sejre

Den samlede vinder af vores duel er: Huawei Mate 20 Pro.

Ovenstående er vores vurdering, udfra de kriterier vi synes er vigtigst i valget af en smartphone. Har du et specielt behov eller vil du læse mere uddybende, så anbefaler vi man læser de fulde anmeldelser. Her bliver der nærmere beskrevet hvilke funktioner, fordele og ulemper den enkelte telefon har.

huawei vinder duel
Foto: Mobilsiden.dk

Emnet følges op

Meget er sket siden vi bragte artiklen. mobilsiden kunne ikke lade være. 25/10/2018 blev bolden spillet videre med sagen Google strammer krav om sikkerhedsopdateringer – Tjek artiklen her. Og der er sket meget siden. Klik her for at læse seneste nyt om temaet..