HTC Titan – en stor oplevelse (mobiltest)

TEST: HTC Titan med systemet Windows Phone er en potent smartphone, men den er stor – alt for stor.

HTC Titan – en stor oplevelse (mobiltest)

Windows Phone, Microsofts styresystem til smartphones, begynder i denne tid så småt at røre på sig.

LG og Samsung har relanceret et par af sidste års modeller, Optimus 7 og Omnia 7 – sidstnævnte er blevet til Omnia W.

Men også HTC har Windows Phones i sortimentet, blandt andet HTC Titan, som er den aktuelle topmodel. I maven på den sidder 1,5 GHz processor fra Qualcomm og 16 GB intern hukommelse, som ikke kan udvides.

Titan er et kvalitetsbud på en Windows Phone, og når den ligger i hånden, føles den som det den er – rigtig god kvalitet.

HTC Titan, Windows Phone
HTC Titan (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Lækkert udført

Fronten på Titan består af skærmen, der er omkranset af en lille forhøjning. Bagsiden, der kan tages af i ét stykke, er udført i letmetal.

I kappen sidder forbindelses-tapper til mobilens antenner.

Når Titan er samlet, opleves den som ét stykke uden samlinger, der føles som én helstøbt enhed, der med vægten på 160 gram, på en gang udstråler elegance og lækkerhed – sin store størrelse til trods.

Meget stor skærm

Skærmen fylder ALT på denne smartphone og 4,7 tommer er en KÆMPE sag.

Uanset om det er bukselommen eller inderlommen i en jakke, du har din mobil liggende i, så fylder Titan det hele. Heldigvis er den ikke specielt tyk, så den fremstår ikke som en ”klods”, sådan som man ellers kunne have frygtet.

I starten oplevede jeg mobilen som en ordentlig moppedreng, men over tid, så bliver størrelsen hverdag. Andre mobiler, føles lige pludselig meget små. De 4,7 tommer bliver altså hurtigt den nye standard.

Jeg har en meget stor hånd, men synes stadig der er for langt fra den ene side af skærmen til den anden, når der skrives beskeder. Med andre ord, så kræver det to hænder når SMS’er eller mails skal besvares.

Kæmpeskærmen er mest relevant for dem, som går meget på nettet, spiller eller håndterer mange e-mails på farten. Er det bare en ringe- og SMS mobil man er på udkig efter, så er Titan ALT for voldsom.

HTC TItan, Internet, Mobilsiden.dk, Windows Phone
HTC Titan (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Flydende net-oplevelse

I forhold til Android-telefonerne, så er internettet virkelige en fornøjelse at anvende. Skærmens størrelse gør læsningen behagelig, men det bedste er nok, at det hele er flydende.

Så snart en web-site begynder at indlæse, kan der navigeres rundt på den, uden det hele hakker og halter. Derved gider man altså godt bruge nettet i mobilen, når det rent faktisk fungerer.

Browseren understøtter HTML5 og ikke Adobe Flash, hvilket i sagens natur begrænser netmuligheden en smule. Omvendt får man hurtigere indlæsningshastigheder i bytte for manglerne, og de helt almindelige websites, virker helt uden problemer.

Hastigheden på indlæsning af sider er ganske god, men sammenlignes med den nye iPhone 4S, er Titan knap så hurtig.

På HTC Titan er det desuden muligt at dele netforbindelsen, så den kan bruges som hot-spot modem for den bærbare computer og andre Wi-Fi enheder.

God kamera-kvalitet

På en Windows Phone kan kameraet aktiveres via kameraknappen. Når der holdes et par sekunder på den, åbner kameraet automatisk op, også selvom mobilen er låst.

Kameraet, som er på 8 megapixels, fokuserer hurtigt og selv i mørke omgivelser, er billedkvaliteten ret god. Det er også stærkt vanedannede, at billedgalleriet kan åbnes fra kameraet, blot ved at trække fingeren fra venstre mod højre. Når man gør det den modsatte vej, så er man tilbage i fototilstand igen.

På de fleste områder, kan dette kamera fint erstatte det gamle lommekamera, og det er naturligvis muligt at dele billeder på Facebook eller sende dem som mail eller MMS.

Billeder taget med HTC Titan

HTC Titan, Windows Phone
HTC Titan (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Hurtig betjening og let overblik

Smartphones som kører på Microsofts Windows Phone platform har et kvikt og hurtigt interface, og selvom der er grafiske animationer, når der skiftes fra program til program, så er det slet ikke noget der er generende.

Hele interfacet – fra opkald over menuer til programmer er toptunet, og fungerer let og smidigt – uanset hvilken Windows Phone man kommer i nærheden af.

Jeg synes også hele opbygningen er genialt tænkt. Når først man har sat sig ind i hvordan det fungerer, så føles iPhonen pludselig som en rodebutik i sammenligning med Windows Phone.

HTC Titan, Windows Phone
HTC Titan (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Ganske lang batteritid

HTC Titan kommer med et batteri på hele 1600 mAh, hvilket er et stort batteri. Men Windows Phone-systemet er i sig selv også meget ”batterivenligt”.

Synkronisering af flere mailbokse til trods, er det i testperioden lykkedes mig at forcere 24-timers barrieren, uden opladning.

I forhold til en Android-telefon, så har jeg ikke haft fornemmelsen af, at mit batteri tømmes til noget unødigt. Man kan altså godt have mobilen liggende standby i lang tid, uden den usynligt ligger og tømmer batteriet.

Så denne mobil er altså et godt valg, hvis du ønsker langt imellem opladningerne. Desuden fungerer dens indbyggede batterisparefunktion, der slår fx mail-sync fra, når batteriniveauet er lavt, ret overbevisende.

God musikafspiller med dårlig højtaler

Hvis du er musikelsker, vil du også holde af HTC Titan. Musikafspilleren er let at betjene, og synkronisering af musik med computeren via programmet Zune, er let og lige til.

Desværre er Titan ikke noget værd, når det kommer til den indbyggede højtaler. Musikken lyder skinger og udetaljeret, og meget bedre går det ikke, når man benytter speakerphone funktionen.

Jeg synes det er trist, at man ikke satser på en ordentlig lyd i højtaleren, da mange ofte benytter mobilen som primær musikafspiller.

HTC Titan, Windows Phone
Mails på HTC Titan (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Mange muligheder

Når du køber en Windows Phone, uanset om den er fra HTC, LG, Nokia eller Samsung, er mange muligheder de samme. Der er f.eks. integreret Facebook, ens menu-design, samme galleri-applikation, musikafspiller m.v.

Hver enkelt producent kan tilføje nogle apps i systemet, som er unikt for deres produkt, men de har ikke lov til at ændre i grundsystemet.

På Titan er der adgang til filmtjenesten HTC Watch, HTC Hub med aktiekurser, vejrudsigter, nyheder osv.

Det ændrer dog ikke på at hele grundsystemet er ens – og kører lige godt på alle produkter. Man vælger altså mere på skærmens kvalitet, mængden af hukommelse, størrelse af kamera, design af produktet m.v., end man vælger på basis af grundsystemets muligheder.

Du kan få mere indblik i Windows Phone, ved at læse artiklen ”Sådan er Windows Phone”.

Der mangler apps, endnu

I HTC Titan, og andre Windows Phone produkter, findes Windows Marketplace, hvorfra man kan hente applikationer ned.

Udbuddet af ”vigtige apps” er ikke så stort, men applikationerne er så småt på vej. F.eks. kan du hente både DR Nyheder, TV 2 News, Facebook, DR Podcast, Endomondo m.v.

Men også Spotify, Danske Bank og den slags er på vej.

Under Nokia World 2011 snakkede vi også med folkene bag Moodagent, som fortalte deres applikation snart var på vej til Windows Phone. Ligesom de også fortalte det var lige til at gå til for udviklere.

Nokia kommer også med produkter baseret på Windows Phone, så derfor er der ingen grund til at tro, at udviklerne ikke har fokus på systemet. Over tid tror vi på, at Windows Phones app-store, kommer på niveau med det vi kender fra Apple og Android.

HTC Titan, Windows Phone
HTC Titan (Foto: Mobilsiden.dk). Foto: Mobilsiden.dk

Alt i alt – en godkendt mobil, men

HTC Titan er en stabil Windows Phone, som fungerer godt hele vejen igennem, med små undtagelser. Personligt er jeg ikke vild med størrelsen, men batteritiden er mere end i orden.

Lyden er okay ved opkald, men den er ofte alt for lav. Og selvom der skrues helt op til max, er det stadig ikke altid nok, og smartdial er desuden en mangelvare.

Tastaturet har ÆØÅ, der er ordbog men ikke mulighed for at have et klassisk T9-tastatur.

I salgspakken medfølger HTCs virkelige ringe standard headset, som kun kan anvendes i nødstilfælde.

HTC Titan byder som andre Windows Phones på synkronisering af alt fra Gmail til Microsoft Exchange, med kalendere, kontakter og opgavelister m.v.

Priserne på HTC Titan starter, ifølge Mobilpriser.dk, på 4.000 kroner uden abonnement – samme startpris som Nokia Lumia 800, deres kommende topprodukt, er meldt ud til. Derfor vil Titan nok være lidt for dyr, målt i den sammenhæng.

Vi ender på fire ud af seks stjerner. Det er karakteren vi giver en god telefon, der opfylder kravene til en sådan – men hvor der også er den del mangler.

Se også: Web-TV indslag om HTC Titan

Plus
+ Stor skærm
+ Lang batteritid
+ Godt kamera og flydende internet

Minus
– Meget stor og tung
– Dårlig højtaler og lav opkaldslyd
– Dårlig hovedtelefoner.