Huawei Matebook X – en god start [TEST]

Huaweis første high-end laptop overbeviser på flere, men ikke alle, punkter.

Huawei Matebook X – en god start [TEST]

Efter at have gjort et mærkbart indtog i mobilbranchen – både som mobilproducent og netværksvirksomhed – går Huawei nu for alvor ind i en ny branche: laptops.

Selskabets byder nu på en lille kollektion som spænder fra den prisvenlige MateBook D, MateBook E hybrid-tabeletten og topmodellen, MateBook X.

Dagens testemne, en fuldt ekviperet MateBook X, er taget fra det øverste segment og får en hurtig en til at indse, at Huawei mener det seriøst med deres laptop-ambitioner.

Se også:  Samsung Galaxy Book: Papirtynd hybrid mellem tablet og bærbar pc

Huawei MateBook X 2017
Huawei MateBook X er yderst slank og elegant. Foto: Mobilsiden.dk

Specifikationer Huawei Matebook X

Mål: 28,6 x 21,1 x 1,25 cm
Vægt: 1.050 gram + 90 gram oplader
Display: 13” 2K display (2.160 x 1.440 pixels), 195 PPI
Ydelse: 7. gen Intel Core i5 (op til 3,1 GHz) og i7 (op til 3,5 GHz) dual-core
Grafik: Intel HD 620
RAM: 8GB (kan ikke udvides)
Lager: 256/512GB PCI-e SSD (op til 256GB)
Batteri: 41,4 Wh, USB-C oplader
Software: Windows 10 Home
Farver: Metalgrå, rosenguld
Pris: Set fra 10.499 kroner

Huawei MateBook X 2017
Huawei MateBook X er ren metal hele vejen rundt. Foto: Mobilsiden.dk

Hvis der skulle være nogen frygt for, hvorvidt Huawei kan matche konkurrenterne i deres første laptop, kan jeg roligt berolige tvivlerne. Huawei MateBook X føles på ingen måde som et første generations produkt.

Samlekvaliteten er kort sagt på niveau med det bedste fra Apple, Lenovo og HP.

Designet ligner det som har kendetegnet ultrabooks igennem snart et årti – det er et stykke veldrejet metal-unibody det her. Når man står med MateBook X mellem hænderne bemærker man dog hurtigt at X’eren er et nummer lettere og mindre end konkurrerende 13 tommers laptop.

Det er der en årsag til. Huawei spilder nemlig ikke meget af pladsen omring til displayet. Det indtager ikke mindre end 88 procent af fronten og er sådan set kun overgået af den kommende afløser som afsætter 92 procent af fronten til displayet.

MateBooks rødder i telefonibranchen ses ikke rigtig nogen steder – med en undtagelse. Fingeraftrykslæseren er her gemt inde i powerknappen – en designdetalje der er ganske anvendelig i hverdagen.

Læs også:  Disse Windows-laptops med mobil-CPU holder strøm i dagevis

Huawei MateBook X 2017
Huawei MateBook X er en tand større end Apples mikroskopiske retina Macbook, men har et 20 pct. større display. Foto: Mobilsiden.dk

Lækkert display, pæn lyd

Selvom Huawei Matebook X ikke er meget større end Apples diminutive retina Macbook, byder den på 20 procent mere skærmareal. Det skyldes dels det større format på 13 tommer, men også det mere firkantede format på 3:2 som giver mere albuerum under og over displayet.

Displayet er samtidigt ganske lysstærkt og både farve- og kontrastrigt, hvorfor alt tager sig godt ud på displayet. Opløsningen på 2.160 x 1.440 pixels er tilstrækkelig, ønsker du dog et pivskarpt display findes der altså skarpere alternativer derude.

Selvom Matebook er slank og let, er lyden ikke så miserabel som den let kan være i ekstra tynde enheder. Det lyder generelt godt, om end der ikke spilles synderligt højt. Rækker det ikke, er en kombineret mikrofon og jack-stik til rådighed.

Se også:  Asus lancerer ZenBook Flip S – Verdens slankeste

Huawei MateBook X 2017
Du slipper ikke for dongles med Huawei MateBook X – heldigvis følger den med i købet. Foto: Mobilsiden.dk

Så småt med porte

Huawei har klemt meget elektronik ned i lidt plads på sin bærbar. Der er vist ikke meget plads til overs, hvilket er gået ud over i tilslutningsmulighederne.

Her finder du kun to USB-C porte til at slutte eksternt grej med – den ene vil endda være optaget det meste af tiden, da den er tiltænkt opladeren.

Heldigvis inkluderer Huawei, i modsætning til andre producenter, en dongle som giver fornødne tilslutningsmuligheder såsom HDMI, VGA samt en USB-A og en USB-C port.

Huawei MateBook X 2017
Huawei MateBook X byder på et godt tastatur og en kombineret fingeraftrykslæser og powerknap. Foto: Mobilsiden.dk

Tastatur og touchpad

Selve tastaturet går så yderligt som det overhovedet kan i så lille en laptop – hvilket gør, at de enkelte taster er af næsten fuld størrelse. Der er samtidig bevaret lidt spænd i tasterne så de bevæger sig mere end de gør på eksempelvis Apples nyeste kollektion af Macbooks.

Touchpad’en er af en god størrelse, om end den kommer i et 16:9 format som ikke rigtig matcher displayet. Det understøtter multi-touch, men er ikke altid lige behageligt i brug, for det er nu noget blødt og usikkert i sit klik.

Se også:  Asus Zenbook 3 – Imponerer mest på papiret [TEST]

Huawei MateBook X 2017
Displayet går helt til kanten på Huawei MateBook X. Foto: Mobilsiden.dk

Kompromis i ydelse

Huawei Matebook er passivt kølet – hvilket garanterer at det eneste du vil høre fra denne laptop er klikken fra tasturet og touchpad’en.

Det betyder også, at den processor du finder ombord får svært ved helt at udfolde sig, uden at overophedning bliver en risiko.

Det er en 7. generations dual-core Core i5/i7 processor fra Intel du finder her. Denne performer på et udmærket niveau, men den vil blive stækket når krævende opgaver som spil eller videoredigering skydes i gang. Her hjælper det heller ikke, at der intet dedikeret grafikkort er at finde.

Maskinen leveres med 8GB RAM og enten 256 eller 512 GB lagerplads. Et fornuftigt kompromis som rækker til langt de fleste kontoropgaver. Sigter du efter mere ambitiøs ydelse, er Matebook X nok ikke maskinen for dig.

MateBook X holdes i gang af et 41,4 Wh stort batteri. Det er i den lette side i en kategori, hvor konkurrenter byder på mellem 45 og 60 Wh. Det er ikke omkostningsfrit, at gøre en bærbar så let og tynd som denne her.

Det resulterer i en typisk driftstid på mellem 5 og 6 timer. Ikke helt nok til en hel dag på kontoret, men nok til at du ikke febrilsk skal søge efter en stikkontakt, hvor end du befinder dig.

En god start

Huaweis første bud på en high-end laptop er et bevis på, at selskabet med kompetent hånd kan springe ud i en ny branche og gøre det godt der. Det er en laptop som sagtens kan tåle sammenligning med det bedste både Asus, Apple, Lenovo og de andre etablerede producenter kan præstere.

Den er lækker at se på, glimrende skruet sammen, byder på praktiske features og er generel en fornøjelse at benytte.

Når det er sagt, er der stadig plads til forbedring. Ydelse, batteri og touchpad er set en del bedre – alt sammen essentielle størrelser som Huawei forhåbentligt får fikset i den næste generation som nu er lige på trapperne.

Det bliver derfor til 4½ stjerner ud af 6 mulige.

Fordele:

  • Meget let og kompakt for sin skærmstørrelse
  • Full-size keyboard
  • Elegant og velbygget

Ulemper:

  • Processor udnyttes ikke fuldt ud
  • Middelmådigt batteri
 

Efterfølgende nyt om temaet

Her følger vi op med den seneste udvikling. mobilsiden har bragt sagen videre. 13/3/2018 gik redaktionen videre og publicerede en artikel med temaet Huawei P20: specs, pris og mystisk farvevariant er udeKlik her for at læse artiklen.. Se også seneste nyt om emnet her..