Microsoft Surface RT – et interessant bud (produkttest)

TEST: Surface RT er et interessant bud på en iPad-konkurrrent. Microsoft står bag en tablet, du roligt kan købe.

Microsoft Surface RT – et interessant bud (produkttest)

Microsoft har haft langt tilløb til lanceringen af Surface, deres bud på, hvordan en konkurrent til iPad skal skæres. Trods alt er iPad for mange lig med en tablet, og derfor et marked der er svært at komme ind på.

Nu er den så i butikkerne, og det er et ganske interessant produkt.

De vigtige fakta er: 10,6 tommer skærm i 16:9 format, altså én tomme større end iPad. Men opløsningen nede på 1366 x 786 pixels, hvilket altså er mindre end hvad der findes på en iPad.

Det betyder ikke at Surface RT er dårlig at kigge på, for det er den bestemt ikke. Det betyder blot, at det ikke er helt samme kraftfulde oplevelse, som der gives på en iPad med Retina skærm.

Inden i Surface RT sidder en quad-core processor på 1,3 GHz med systemchips fra NVIDIA (Tegra 3 T30). Der er 32 GB intern hukommelse, men du skal nok regne med at indsætte et microSD kort (op til 64 GB), da en del af pladsen er optaget af systemet. Min enhed rapporterer om 24,9 GB tilgængelig plads men kun 15,7 GB frit til brug.

Surface Pro lider af hukommelsestab

Styresystemet er Windows RT, altså en tabletudgave af Windows 8, der kun kan afvikle tablet-apps og ikke de almindelige programmer du kender fra Windows på computeren. Lad dig ikke narre! Selvom systemerne RT og Windows 8 ligner hinanden, er de ikke ens.

Solid kvalitet

Microsoft har vagt at Surface RT skal veje 681 gram, hvilket er en hel del, særlig hvis den holdes i hånden længe tid af gangen.

Enheden føles virkelig solid, men designet er også udført i magnesium. Alt i alt solid byggekvalitet og rigtigt godt kram.

– Microsoft: Surface skal vise mulighederne i Windows 8

Fronten har ingen fysiske knapper, kun et touch-baseret Windows-logo bryder den sorte ramme omkring skærmen. I bunden et kommunikationsstik til tastatur. På venstre side et oplade stik og en USB-port til f.eks. USB-stik eller tastatur og mus. Der er tale om en USB 2-port.

Der er indbygget kickstand i bagsiden, altså en fod der kan klappes ud, så Surface RT kan stå selv på bordet – en lille men genial feature.

– Microsoft Surface RT er i Danmark

Højtalerne (i stereo) er placeret på kanten, så lyden kan altså komme frit ud, også når tabletten lægges på bordet. Lydkvaliteten fra de små højtalere lyder som, ja, lyd fra små højtalere.

Microsoft Surface Windows RT
Microsoft Surface RT. Typecover forrest. Touchcover bagerst. (Foto: Mobilsiden.dk).

Tastaturet det store argument

Dem som ejer en iPad og måske bruger den som primærcomputer i hjemmet, savner måske ind i mellem et rigtigt tastatur. Præcis denne målgruppe forsøger Microsoft at tale til med Surface RT.

Som ekstra tilbehør kan købes to typer af tastaturer der med et ”snap” kan klikkes på under skærmen. Touchcover er kun 3 mm. tyk og fremstillet i hele syv lag. Som ekstra bonus fungerer, som navnet antyder, tastaturet også som beskyttelsescover til skærmen – genial feature.

Ulempen er vægten. Selvom Touchcover kun vejer omkring 202 gram i sig selv, stiger den samlede vægt til 884 gram.

På Touchcover berøres tasterne blot let med fingrene. Der skal altså ikke trykkes men touches – og dét kræver øvelse. Stor øvelse! Jeg synes ærligt at Touchcover er totalt misforstået, så jeg vil klart foretrække at skrive direkte på skærmen.

Prisen for Touchcover ligger på omkring 969 kroner.

Microsoft Surface Windows RT
Microsoft Surface RT med Touchcover. (Foto: Mobilsiden.dk).

Det rigtige tastatur

Microsoft har udviklet et alternativ kaldet Typecover. Det vejer 215 gram, men har til gengæld rigtige taster der kan trykke på – en klar fordel. Typecover fungerer også som beskyttelse af skærmen.

Typecover er væsentligt bedre en Touchcover at skrive på, og efter min opfattelse det der skal købes, hvis et tastatur, udover det på skærmen, er vigtigt.

Prisen er omkring 1049 kroner.

Med begge covers minder Microsoft Surface RT ganske meget om en lille bærbar computer.

Microsoft Surface Windows RT
Microsoft Surface RT med Kickstand klappet ud. Tastaturet er klappet op over skærmen.(Foto: Mobilsiden.dk).

Meget power i motoren

På skærmens venstre side sidder micro-HDMI udgang til tilslutning af ekstern skærm – og vupti, så har du faktisk hvad der kan minde om en lille computer.

Der er rigeligt med power inde i hardwaren på denne tablet, og den har ingen problemer med at trække ekstern skærm samt mus og tastatur.

Microsoft har vedlagt Office 2013 med Word, Excel, Onenote og Powerpoint med Surface RT. Med andre ord, så kan du altså sagtens sidde og skrive dokumenter, surfe på nettet og mange af de andre aktiviteter en bærbar computer normalt anvendes til.

Benytter du Office-programmerne på Surface RT, uden ekstern skærm, vil du opleve, at nogle af programmenuerne og den generelle betjening er gnidret, da Office reelt ikke er tilpasset til brug på en forholdsvis lille touchskærm. Med ekstern skærm tilsluttet, er oplevelsen dog som på en almindelig computer.

Der er fortsat udfordringer omkring netbank, da de store banker endnu ikke har app’s oppe at køre på Windows RT-platformen. Ligeledes er NemID heller ikke muligt at anvende.

Integration til en vis grad

Surface RT (og andre Windows RT tablets) sættes op med en Microsoft konto, hvorefter ens skrivebordbaggrund fra Windows 8 på computeren overføres til tabletten.

Windows apps (dem på fliserne i Windows 8) installeres ikke automatisk, men du kan gå ind i Windows Store og se hvilke app’s der er installeret på andre Windows-enheder, og den vej igennem let få dem ned på Surface RT. Det sker gennem punktet ”Mine apps”.

Hvis du gemmer alle dine filer fra computeren på Microsofts cloudtjeneste Skydrive, kan disse åbnes og redigeres på Surface RT, der er født med Skydrive-tjenesten. Det fungerer utroligt godt.

Microsoft Surface Windows RT
Microsoft Surface RT. (Foto: Mobilsiden.dk).

Det store app-issue

Surface RT har ikke det applikationsudvalg som du kender fra iPad, men kvaliteten af applikationerne er bedre end det der findes på Android-tablets.

Men selvom Microsoft arbejder på at få applikationsantallet op, så er der stadig lang vej mellem de vigtige. Facebook, Twitter og Danske Bank findes ikke, blot for at nævne nogle enkelte.

– Microsoft: Bankerne er på vej til Windows RT

Jeg håber virkelig at Microsoft får succes med applikationsdelen, for der er tale om vældigt gode apps, altså dem der findes.

Elendig opladning

Surface RT er virkelig strømøkonomisk, og du behøver ikke løbe fra stikkontakt til stikkontakt.

Desværre sker opladning gennem et fempolet magnetstik, og ikke gennem USB. Og når opladeren er grim og med laaang netledning, er det bare en dårlig brugeroplevelse.

Hvis du er kommet hjemmefra uden opladeren, er der altså INGEN hjælp at hente nogle steder, når det kommer til at få ekstra strøm på tabletten.

Microsoft Surface Windows RT
Microsoft Surface RT. Ladestik. (Foto: Mobilsiden.dk).

Konklusion: Fremragende bud på iPad-konkurrent

Microsoft Surface RT er et fremragende produkt, men der er ting, som gør, at du ikke kan udelukke en iPad, når der skal vælges tablet. Microsoft er på vej i den rigtige retning, og når applikationsantallet kommer op og vægten på enheden ned, så har vi et produkt, der er virkelig konkurrencedygtigt.

– Test: Samsung Ativ Tab

Microsofts tablet er klart at foretrække, over en Android-tablet. Jeg er desuden sikker på, at Windows Phone-brugerne, hvis de kender Windows 8, godt kan se mening i at købe Surface RT.

Men det er noget rod at Microsoft har beholdt skrivebordet (desktop) på Surface RT, da det forvirrer. Det giver ingen mening, at vise et skrivebord der ligner det fra computeren, når det langt fra er det samme. Du kan nemlig ikke afvikle almindelige Windows programmer på Surface RT, men kun de særlige Windows 8-flise (tiles) apps.

– Flere artikler om Microsoft Surface

Microsoft leverer et godt forsøg med Surface RT til 3.999 kroner (uden tastatur) og det er en fair pris.

Microsoft Surface RT fortjener 5 ud af 6 stjerner.

Microsoft Surface Windows RT
Microsoft Surface RT. (Foto: Mobilsiden.dk).

PLUS

– Flot brugerflade og fede apps. Office med i pakken
– Mulighed for ekstern skærm, mus, tastatur
– God design-kvalitet

MINUS

– Mangler apps i forhold til iPad
– Ikke muligt at bruge Nem ID og netbank (appudvalg er begrænset)
– Kræver specialoplader